Αφιέρωμα από την GOOGLE στον Μπρανκούζι Κονσταντίν: 135 χρόνια από τη γέννησή του γλύπτη
Σαν σήμερα πριν 135 χρόνια γεννήθηκε στη Ρουμανία από φτωχική οικογένεια ο Κονσταντίν Μπρανκούζι, σπουδαίος γλύπτης, πρωτοπόρος της αφηρημένης γλυπτικής.
Η google του αφιερώνει το σημερινό της logo αντικαθιστώντας το όνομα της με γλυπτά του Μπρανκούζι που παραπέμπουν στα γράμματα.
Από βοσκός στα Καρπάθια που δεν ήξερε ούτε γραφή , ούτε ανάγνωση, μετατρέπεται σε έναν σπουδαίο γλύπτη που φόίτησε και στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Κραϊόβα και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βουκουρεστίου.
Έφτασε σχεδόν με τα πόδια στο Παρίσι όπου και τελειοποίησε τις σπουδές του γοητευμένος από τα έργα του Ροντέν
Ο μεγάλος γάλλος γλύπτης έδινε ακραίες φυσικές στάσεις στις μορφές του, για να εκφράσει μέσω αυτών έντονες πνευματικές καταστάσεις. Επίσης, διασπούσε τις επιφάνειες των γλυπτών του για να δώσει δραματικότητα στη μορφή. Ο Μπρανκούζι αποφάσισε ότι επιθυμούσε να κάνει πιο απλό έργο και ξεκίνησε μια εξελικτική αναζήτηση της καθαρής μορφής. Για να αποφύγει αυτή την επίδραση έφυγε από το ατελιέ του Ροντέν, λέγοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα κάτω από τα μεγάλα δέντρα».
O Μπρανκούζι παρήγαγε μια σειρά γλυπτών αποκαλούμενα «Bird in Space» (Πουλί στο διάστημα). Ο φωτογράφος Edward Steichen αγόρασε ένα από αυτά τα έργα το 1926 και προσπάθησε να το φέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εντούτοις, οι ανώτεροι υπάλληλοι του τελωνείου δεν δέχτηκαν το πουλί ως έργο τέχνης και επέβαλαν ένα δασμό για την εισαγωγή του ως βιομηχανικό προϊόν. Χρέωσαν τον υψηλότερο φόρο που αφορούσε τα ακατέργαστα μέταλλα, αντί του φόρου για έργα τέχνης.
Τα έργα του βρήκαν θερμή ανταπόκριση από τους συλλέκτες στις ΗΠΑ, όταν στην Ευρώπη η κριτική ήταν αυστηρή μαζί του. Οι εκθέσεις με έργα του διαδεχόταν η μία την άλλη.
Ο Κονσταντίν Μπρανκούζι απέκτησε το 1952 τη γαλλική υπηκοότητα και πέντε χρόνια αργότερα πέρασε στην αιωνιότητα (16 Μαρτίου 1957). Με τη διαθήκη του κληροδότησε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού περισσότερα από 80 γλυπτά, με τον όρο να μεταφερθεί ολόκληρο το εργαστήριό του στο μουσείο, όπως ήταν στην αρχική του μορφή. Σήμερα βρίσκεται στον ακάλυπτο χώρο του Κέντρου Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι. Συλλογές με έργα του Μπρανκούζι βρίσκονται ακόμη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας και το Εθνικό Μουσείο του Βουκουρεστίου.
ΠΗΓΗ:Madata.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου