Πτυχές από τη ζωή των Μακεδόνων
Στην έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο» που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης
ΕΚΘΕΣΗ. Μπορεί να απομένουν έξι ολόκληρες εβδομάδες μέχρι τα επίσημα εγκαίνια, όμως η αντίστροφη μέτρηση για την πολυσυζητημένη έκθεση, η οποία φιλοδοξεί να μυήσει το βρετανικό –και όχι μόνο– κοινό στην ιστορία του μακεδονικού βασιλείου, έχει ήδη ξεκινήσει.
Περισσότερα από 500 ευρήματα, προερχόμενα ως επί το πλείστον από βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, συνθέτουν την έκθεση «From Heracles to Alexander: Treasures from the Royal Capital of Macedon, a Hellenic Kingdom in the Age of Democracy» («Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο: Ο θρύλος της Μακεδονίας, ενός ελληνικού βασιλείου την εποχή της Δημοκρατίας»), που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Τέχνης και Αρχαιολογίας Ασμόλιαν (Ashmolean) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από τις 6 Απριλίου έως και τις 29 Αυγούστου.
Μια διοργάνωση του ΥΠΠΟΤ, της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και του μουσείου, η έκθεση συνδέει δύο εμβληματικές μορφές της αρχαιοελληνικής παράδοσης –η μία μυθική, η άλλη υπαρκτή– εστιάζοντας στην άρχουσα δυναστεία των Τημενιδών, οι οποίοι θεωρούνται απόγονοι του Ηρακλή. Στο επίκεντρο του αφιερώματος δεν είναι η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ούτε τα κατορθώματα του πατέρα του, αλλά οι λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής των Μακεδόνων, πριν και μετά τη γέννηση του μεγάλου στρατηλάτη.
Η ιστορία των βασιλέων και βασιλισσών που κυβέρνησαν τη Μακεδονία από τα μέσα του 7ου μέχρι και τον 4ο αιώνα π.Χ. –ανάμεσά τους, ο Φίλιππος Β΄ και ο γιος του Αλέξανδρος– αποκαλύπτεται μέσα από πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Περίτεχνα στέμματα, αναθήματα, χρυσά κοσμήματα και στολίδια από τους τάφους των βασιλισσών, η μαρμάρινη προτομή του Μεγαλέξανδρου από την Πέλλα και οι μοναδικές στο είδος τους πήλινες κεφαλές σε φυσικό μέγεθος, που ίσως αποτέλεσαν πρότυπο για τη δημιουργία πορτρέτων στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε μια εποχή σπατάλης, ίντριγκας, θανάτων αλλά και απλών καθημερινών στιγμών, που δεν απέχουν πολύ από τη σύγχρονη καθημερινότητα.
Η διαδρομή στο παρελθόν έχει ως αφετηρία τη μυθική προσωπικότητα του βασιλιά Τήμενου και καταλήγει στον Αλέξανδρο Δ΄, διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που δολοφονήθηκε σε ηλικία 12 ετών. Πολλά από τα πολύτιμα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν μέσα στην τελευταία εικοσαετία, ενώ τα περισσότερα ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος. Ορισμένα, όπως το στεφάνι που εκτιμάται ότι ανήκε στον πρόωρα χαμένο γιο του Αλεξάνδρου, Ηρακλή, δεν έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας ποτέ ξανά.
«Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι κάτι αλλάζει στη χώρα, να αναδείξουμε τη νέα Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, στη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση, που δόθηκε χθες στο αμφιθέατρο του υπουργείου. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο διευθυντής του Μουσείου Ασμόλιαν, κ. Κρίστοφερ Μπράουν, o οποίος αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική και την πλούσια συλλογή ελληνικών αγγείων του μουσείου.
Η καθημερινή ζωή των Μακεδόνων ηγεμόνων, οι ταφικές παραδόσεις, ο ρόλος της γυναίκας, ο πόλεμος, η γέννηση του συμποσίου και η αρχιτεκτονική του ανακτόρου του Φιλίππου Β΄ είναι μερικά από τα θέματα τα οποία πραγματεύονται οι πέντε ενότητες της έκθεσης. Κεντρικό ρόλο κατέχει η θρυλική βασίλισσα και ιέρεια Δέσποινα των Αιγών, που βρέθηκε θαμμένη μαζί με κοσμήματα αμύθητης αξίας.
«Θαυμάζουμε τους αρχαίους Ελληνες για την ανακάλυψη της δημοκρατίας, όμως ακόμα και στην Αθήνα διήρκεσε πολύ λιγότερο απ’ ό,τι η μοναρχία στη Μακεδονία», υπενθυμίζει ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο σχετικό δελτίο Τύπου του Μουσείου Ασμόλιαν. Εκτός από αρχαίους θησαυρούς, η εκτενής παρουσίαση περιλαμβάνει βίντεο και τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις. Σύμφωνα με την επιμελήτρια και διευθύντρια της ΙΖ΄ Εφορείας, δρα Αγγελική Κοταρίδη, πρόκειται για το σημαντικότερο ελληνικό πολιτιστικό γεγονός των τελευταίων χρόνων.
Πηγή: Καθημερινή. gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου