Νέοι θησαυροί για την Κρήτη


Ιστορικούς ιεροδικαστικούς κώδικες του τουρκικού αρχείου για την Κρήτη αλλά και άγνωστα στοιχεία για την αρχαία Γόρτυνα θα πληροφορηθεί το κοινό μέσω μιας έρευνας αλλά και μιας έκδοσης, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, τρεις ιστορικούς ιεροδικαστικούς κώδικες του τουρκικού αρχείου για την Κρήτη αποκάλυψαν και φέρνουν στο φως οι ερευνητές με άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της κρητικής ιστορίας τα πρώτα χρόνια της κατάκτησης του νησιού από τους Τούρκους. Τα στοιχεία της έρευνας προκύπτουν από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου.
Η ερευνητική προσπάθεια των ανθρώπων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης για το τουρκικό αρχείο αποτελεί συνέχεια του έργου του αείμνηστου Κρητικού ερευνητή Νικόλαου Σταυρινίδη και χρειάστηκαν για τη συλλογή των στοιχείων 10 χρόνια.
Σημαντικό επίτευγμα για την πόλη του Ηρακλείου και την ιστορία του είναι η παρουσίαση της νέας εκδοτικής προσπάθειας των κωδίκων του ιεροδικείου.
Επίσης, άγνωστα στοιχεία για την αρχαία Γόρτυνα της Κρήτης, την πρώτη πρωτεύουσα του νησιού, θα μάθουν οι Κρητικοί μέσω... Ιταλίας από τη μετάφραση στα ελληνικά ογκώδους τόμου βιβλίου του καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ματσεράτα, Αντονίνο Ντι Βίτα.

Πηγή: Έθνος, Μ. Κοκολάκης,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!