Σινεμά:Οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς
Δημήτρης Δανίκας
«Ο λόγος του βασιλιά» πρόλαβε και προβλήθηκε δύο εβδομάδες πριν κλείσει το 2010 και κατάφερε να αναδειχθεί καλύτερη ταινία του. Ακολουθούν εννιά ακόμα ταινίες που προβλήθηκαν
τη χρονιά που φεύγει και έγραψαν στη μνήμη μου (αλλά και οι πέντε χειρότερες)./
«Ο λόγος του βασιλιά»
Τhe Κing΄ s speech Δράμα εποχής του Τομ Χούπερ με Κόλιν Φερθ και Τζέφρι Ρας (Αγγλία). Μακάρι να σαρώσει στα επερχόμενα Οσκαρ του 2011. Προσωρινά με επτά υποψηφιότητες για ισάριθμες Χρυσές Σφαίρες. Το τραύλισμα του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ και η αρχή του τέλους της βρετανικής αποικιοκρατίας. Κόλιν Φερθ και Τζέφρι Ρας οι καλύτεροι καθηγητές στην καλύτερη σχολή υποκριτικής του κόσμου.
Εξαιρετικό και δέκα φορές ανώτερο από την υπερεκτιμημένη «Βασίλισσα» του Στίβεν Φρίαρς.
«Λίβανος»
Lebanon Πολεμική περιπέτεια του Σάμουελ Μόαζ με Γιοβ Ντονάτ, Ιτάι Τιράν, Οσχρι Κόεν (Ισραήλ). Το γκρέμισμα των supermen του στρατού του Ισραήλ. Μια χούφτα φαντάροι εγκλωβισμένοι σαν τα ποντίκια σε τανκ που μοιάζει με κονσερβοκούτι. Κλειστοφοβικό, αγωνιώδες, αντιηρωικό. Σαν το αριστουργηματικό «Υποβρύχιο» το γερμανικό. Με το σπαθί του κέρδισε Χρυσό Λιοντάρι Βενετίας 2009!
«Σε τεντωμένο σχοινί»
Μan on wire Ψευτοντοκιμαντέρ του Τζέιμς Μαρς με τον Φιλίπ Πετίτ (Αγγλία). Στις 7 Αυγούστου 1975 οι Νεοϋορκέζοι έχασκαν βλέποντας στον ουρανό, ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους, έναν 25χρονο γάλλο ζογκλέρ με το όνομα Φιλίπ Πετίτ, να χορεύει σε τεντωμένο σχοινί. Εμπειρία μοναδική. Με Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Θα το ξαναδώ σε DVD!
«Το μυστικό στα μάτια της»
Εl Secreto de sus Οjos Θρίλερ του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα με τον Ρικάρντο Ντάριν (Αργεντινή). Από τα πιο διαφορετικά, δραματικά, χαμηλόφωνα και ουσιαστικά θρίλερ των τελευταίων ετών. Δικαίως κέρδισε το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 2009. Εξαιρετικός συνδυασμός αγωνίας, δράσης και χαρακτήρων. Ο Ρικάρντο Ντάριν ο πρωταγωνιστής στο απολαυστικό «Οι 9 βασίλισσες». Το σινεμά της Ν. Αμερικής σε πρωταθλητισμό!
«Είμαι ο έρωτας»
Ιo sono l΄ Αmore Οικογενειακό και κοινωνικό δράμα του Λούκα Γκουαντανίνο με Τίλντα Σουίντον, Γκαμπριέλε Φερτσέτι, Φλάβιο Πορέντι, Μαρίζα Μπέρενσον (Ιταλία). Σαν κάποιος ιταλός dj να πειράζει ταινίες του Λουκίνο Βισκόντι. Η αποσύνθεση στις σχέσεις των μελών μιας πανίσχυρης οικογένειας βιομηχάνων. Αουτσάιντερ ευρωπαϊκό!
«Wendy and Lucy»
Road movie της Κέλι Ράινχαρντ με τη Μισέλ Ουίλιαμς (ΗΠΑ). Μια γυναίκα κι ένα σκυλάκι.
Αυθεντικό κομμάτι από την αυθεντική αμερικανική ανεξάρτητη σκηνή. Λιτότητα, πυκνότητα, ευαισθησία. Το μάξιμουμ από το τίποτα. Οταν οι Αμερικανοί θέλουν, μπορούν να μετατρέψουν τον άνθρακα σε χρυσό. Μια περιπλάνηση που με άφησε με το στόμα ανοικτό!
«Αttenberg»
Δραματική ιστορία της Αθηνάς- Ραχήλ Τσαγγάρη με Αριάν Λαμπέντ, Βαγγέλη Μουρίκη, Ευαγγελία Ράντου, Γιώργο Λάνθιμο (Ελλάδα). Νέα γενιά για ένα καλύτερο νέο ελληνικό σινεμά. Στα χνάρια του «Κυνόδοντα». Στραμπουληγμένη η εφηβεία της ηρωίδας. Οπως στραμπουληγμένη είναι και η κοινωνία. Αποκάλυψη η Αριάν Λαμπέντ. Με το σπαθί της κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Μια ελληνική ταινία που κοιτάει στα μάτια κάθε καλή ξένη παραγωγή!
«Ο απίθανος κύριος Φοξ»
Τhe Fantastic Μr. Fox Αnimation του Ουές Αντερσον με φωνές των Τζορτζ Κλούνι, Μέριλ Στριπ, Μπιλ Μάρεϊ, Μάικλ Καμπόν, Ουίλεμ Νταφό, Οουεν Ουίλσον (ΗΠΑ). Τhe Βest Αnimation για μεγάλα παιδιά. Οι αλεπούδες παραδίδουν μαθήματα αλληγορίας.
Οπως ο Ανθρωπος. Από τη μια ευαισθησία, από την άλλη αχόρταγος και πονηρός. Οι φωνές κομμένες και ραμμένες στους χάρτινους χαρακτήρες. Γιατί-είναι πιστοποιημένο αυτόπολλές φορές οι χάρτινοι ηθοποιοί είναι καλύτεροι από τους ζωντανούς!
«Ο Αμερικάνος»
Τhe Αmerican Γκανγκστερικό θρίλερ του Αντον Κόρμπιν με Τζορτζ Κλούνι (ΗΠΑ). Τηρουμένων των αναλογιών η σημερινή εκδοχή του «Δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο». Ενας ολλανδός σκηνοθέτης (του «Control») καθοδηγεί τον big star Τζορτζ Κλούνι σε μονοπάτια ευρωπαϊκά. Ελάχιστα μπαμ μπουμ.
Μπόλικη σιωπή. Το ρίσκο τον έστειλε ψηλά!
«Μη σπρώχνεις, έρχομαι»
Due Date Ξεκαρδιστική κωμωδία του Τοντ Φίλιπς με Ρόμπερτ Ντάουνι τζούνιορ και Ζαχαρία Κnight Γαλιφιανάκη (ΗΠΑ). Η απόλυτη παρανοϊκή κωμωδία των τελευταίων ετών. Ανώτερη και από το «Ηangover» του ίδιου σκηνοθέτη. Θα μπορούσε να την πηγαίνει όπου ήθελε. Ακόμα και στο σκοτάδι το βαθύ. Ο Ζαχαρίας πάει για μεγάλη καριέρα. Για την Ελλάδα ρε γαμώτο. Χα χα χα χα!
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου