Βραχογραφίες σε κίνδυνο στο Ιράν


Σε κίνδυνο βρίσκονται οι βραχογραφίες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα κοντά στο Gotvand του Ιράν, λόγω σύγχρονων έργων στην περιοχή.

Πρόκειται για ασβεστολιθικές πλάκες, στις οποίες σώζονται έντεκα εικόνες γαζελών και ανθρώπων. Η θέση δεν είναι άγνωστη στους αρχαιολόγους, που μόλις το 2009 είχαν αποκαλύψει τέσσερις παρόμοιες βραχογραφίες στο σημείο αυτό. Χρονολογικές λεπτομέρειες για τις βραχογραφίες δεν είναι ακόμη εξακριβωμένες, καθώς το μοτίβο της γαζέλας απαντάται στο Ιράν από τη Νατούφια περίοδο ( 12.500 – 9000 π.Χ. ) μέχρι και πρόσφατα, και επομένως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Σύμφωνα όμως με την οργάνωση ΤΑRIANA που ευαισθητοποιείται σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, η θέση απειλείται από την παρουσία και τη δράση βαρέων μηχανημάτων στην περιοχή. Τα μηχανήματα χρησιμοποιούνται στην εκτέλεση δημόσιων έργων υπό την αιγίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος της Επαρχίας Khuzestan όπου ανήκει ο χώρος. Μέχρι σήμερα, η ΤΑRIANA έχει ζητήσει την παύση των εργασιών από τους αρμόδιους φορείς, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μια συμβιβαστική λύση είναι όμως αναγκαία για τη διατήρηση και μελέτη του αινιγματικού αυτού αρχαιολογικού χώρου.

Πηγή: Past Horizons, 8/12/10

Ζ.Ξ.
αρχαιολογια on line

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!