ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
«Η Ελλάδα ίσως καταφέρει να ζήσει απ’ τα ταλέντα της»
Της Δάφνης Κοντοδήµα
«Ας βάλουµε τα καλά µας να υποδεχτούµε τα θετικά που θα “γεννηθούν” από τις στενοχώριες, αντί να πολεµάµε µε νύχια και µε δόντια» προτρέπει η ηθοποιός, η οποία φοράει... ποδιά µαγειρικής και κερνά γλυκίσµατα τους θεατές του «Τυφλοσούρτη»
Με πορεία τεσσάρων δεκαετιών στο θέατρο, τον κινηµατογράφο και την τηλεόραση, η Σοφία Φιλιππίδου καθιερώθηκε ως ηθοποιός, παρουσίασεαξιόλογες δουλειές ως σκηνοθέτρια και συγγραφέας, και δίδαξε σε νέους ηθοποιούς όσα έµαθεµέσα απότις δυσκολίες της δουλειάς. «Αποσύρθηκα πολλές φορές. Αλλοτε µε δική µου επιλογή άλλοτε µε απέσυραν. Εχωκάνει και τόσα λάθη...», λέει στα «ΝΕΑ» η Σοφία Φιλιππίδου.
Ωστόσο , φέτος καλείται ναφέρει εις περάς, όπως λέει ηίδια, έναναπό τους πιο δύσκολους ρόλους που έχει ερµηνεύσει ποτέ. Εκείνον της τυφλής φουρνάρισσας- ζαχαροπλάστισσας, που µε τον κωφό σκύλο, τον Τυφλοσούρτη, µπλέκεται σεένα ριφιφί σε τράπεζα, στον «Τυφλοσούρτη» τουΘοδωρήΑθερίδη,στο Μικρό Παλλάς.
«Αναρωτήθηκα: πώς είναι να είσαι τυφλή; Πώςγίνεται τοαπόλυτο σκοτάδι να γίνει φως, αλήθεια, χρώµατα, φαντασία; Και πώς γίνεται αυτό θέατρο;» λέειστα «ΝΕΑ»η Σοφία Φιλιππίδου, που µετά την επιτυχία«Απόψε τρώµε στης Ιοκάστης», πρωταγωνιστεί σε µια αστυνοµική κωµωδία, βγαλµένη από την ελληνική πραγµατικότητα, µε τους Θοδωρή Αθερίδη,Ζέτα Μακρυπούλια, Χρήστο Πλαΐνη, Νίκη Γαβριηλίδου.
«Είναι ένας ρόλος- έκπληξη. Εχουµε δει τυφλούς µάντεις στο αρχαίο θέατρο και κάποιεςτυφλές σε µελόαµερικανικές και ελληνικές ταινίες. Στο σύγχρονο θέατρο δεν θυµάµαι να είδα κάτι ανάλογο και είπα να το δοκιµάσω. Ο τυφλός είναι εκ προοιµίου δραµατικό πρόσωπο, κάποιες φορές και «γελοίο». Εάν δεν είναι επιτυχηµένος, σοφός ή µάντης. Ο µεγάλος σκόπελος ήταν ναξεπεράσωτο «ελεήστε την γκαβή» ή «κοιτάξτε την γκαβή». Αυτό δεν το καταδέχοµαι. Πρέπει ναυπερασπιστώ τηνιδιαιτερότητα ή αναπηρία», εξηγεί.
Υπάρχουν λεφτά τελικά; Κι αν ναι, ποιοι τα έχουν; Πόσα βγάζει ένας τοκογλύφος; Πόσο ασφαλείς είναι οι τράπεζες; Θα ήταν αποτελεσµατικότερη η Αστυνοµία αν έφτιαχνε... φανουρόπιτες; Είναι µερικά από τα ερωτήµατα που θέτει στουςθεατές ο «Τυφλοσούρτης» για να προβληµατίσειτο κοινόσχετικά µε την οικονοµική πραγµατικότητα. «Οι Ελληνες έχουν χαρίσµατα και ελαττώµατα. Φτιάχνουν και καταστρέφουν σαν παιδιά, σαν τρελοί, σαντυφλοί, σαν µάγοι», λέει η Σοφία Φιλιππίδου. «Αν ήξεραν λίγο απ’ τη γερµανική πειθαρχία καιτη γαλλικήφινέτσα καιτη µαγκιά των Αµερικανών που τα...κατάκλεψαν όλα, θα ήτανπιο σπουδαίοι. Αλλά ας µη µοιρολογάµε. Είµαστε µια µικρή χώρα και έχουµε κάνει µέσα στη φτώχεια και την ανηµποριά µας κάποια πράγµατα».
Κρίση σε επίπεδο οικονοµικό, στις διαπροσωπικές σχέσεις... Τι συµβαίνει;
Η ανθρώπινη φύση,κακοί υπολογισµοί, απληστία, βουλιµία, πάθη, λάθη, διαστροφή; Συνέβη και δεν είναι πρώτη φορά. Η ιστορία έχει ζήσει τέτοιες στιγµές. Πολέµους, κατοχές, εµφυλίους, πείνα. Ε και; ∆εν έµαθε κανείς. Το νέο έρχεται πάντα ορµητικό και αµάθητο και θέλει να ζήσει, να ερωτευτεί και να πάθει! Ας µη µας εκπλήσσει. Κάπου µέσα στα στενάχωρα κυοφορείται το καινούργιο και έρχεται απειλητικό, χαρούµενο και φρέσκο. Οι διαπροσωπικές µου σχέσεις; Ναι επηρεάστηκαν. Φυλάγονται, φοβούνται, φοβάµαι. Κάποιοι υποκρίνονται, άλλοι ρίχνουν κατηγόριες και αναθέµατα. Αλλούγίνονται συµµαχίες... λυκοφιλίες. Απ’ όλα έχει ο µπαξές. ∆εν ξέρω αν υποσυνείδητα γίνεται δουλειά, πάντως είµαστε όλοι κάπως. Κάτι γίνεται, κάτι αλλάζει, αλλά ακόµη δεν έχει πάρει µορφή. Η ελπίδα µας είναι το γέλιο;
Η ελπίδα µας τώραεκεί που φτάσαµε δεν είναι το γέλιο. Είναιο σώζων εαυτόν σωθήτω. Ποιο γέλιο; Εγώ δεν βλέπω να‘χει κανείς το κουράγιο ή την ελευθερία να γελάσει στα αλήθεια, εκτός και αν είναι παιδί και αµάθητος. Ασεπου αν γελάσεις, σεκοιτάνε και παράξενα.
Υπάρχει τυφλοσούρτηςγια την ευτυχία;
Οδηγίες για την ευτυχία εγώ δεν ξέρω. Ξέρω µόνοότι καµιάφορά εκείστα ξαφνικά, νιώθω ένα αεράκι να σηκώνει την κουρτίνα και λέω “να, αυτό είναι ευτυχία”! Ναι τυφλοσούρτης υπάρχει, είναι σαν µέθοδος.
Υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι που πουλάνε µεθόδους ευτυχίας και επιτυχίας και σε πολλές περιπτώσεις όλοι λίγο - πολύ την πατήσαµε.
«Χαίροµαι πουτα θέατρα είναι γεµάτα», λέει λίγο πριν κλείσουµε την κουβέντα η Σοφία Φιλιππίδου.«Πιστεύω ότι επιτέλους το θέατρο µε τοπείσµα του επιβίωσε και µας ετοιµάζει µεγάλες εκπλήξεις. Απ’τον θεατρικό ελληνικό χάρτη δεν λείπει τίποτα νοµίζω. Είναι οµόνος χώρος µαζί µε τον συγγραφικό, τον µουσικό και τον ποιητικό που πάει καλά (ίσως να µου διαφεύγουν τα οικολογικά προϊόντα!). Η Ελλάδα ίσωςνα καταφέρει να ζήσει απ’ τα ταλέντα της».
Η Σοφία Φιλιππίδου εύχεται χρόνια πολλά για τις ηµέρες των Χριστουγέννων σε φίλους, συγγενείς και συνεργάτες µέσω του youTube, µ’ ένα βίντεο που έφτιαξε η ίδια ώστε να φιλοξενήσεισε αυτό τις πρωτότυπες κάρτες που έφτιαχνε µε τον Κώστα Φωτόπουλο από το 1991 έως το 2006. Εχει και δικό της προφίλ στο facebook, το οποίο ανανεώνει συχνά, ενώ οινεώτεροι θαυµαστές της έχουν δηµιουργήσει οµάδες, όπως εκείνηµε τίτλο «Αγαπάµε Σοφία Φιλιππίδου».
«Μου αρέσουν οι νέες τεχνολογίεςκαι χρησιµοποιώ συχνά το Ιντερνετ» λέει ηΣοφία Φιλιππίδου, ηοποία συνεχίζει θεατρικά σεµινάρια µε την οµάδα «Ιδαίοι ∆άκτυλοι» ενώ ετοιµάζει και µια παράσταση έργουτης Μέτης Καρατζά, µε νέους ηθοποιούς –µια σύγχρονη ελληνική σάτιρα που διαδραµατίζεται µέσα σεµπαρ. «Απ’ τα νιάτα µου έµαθα µε τις οµάδες.Ετσι γνώρισα και αγάπησα το θέατρο. Ηθελανα συνεχίσω µε νέους και αργότερα, όταν η δουλειά γινόταν όλο και πιο ανταγωνιστική. Ετσι δηµιούργησατις φοιτητικές οµάδες κι έκανα πειραµατικόθέατρο».
ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου