Μουσείο Αφής: «Αγγίξτε και γνωρίστε» το μήνυμα του μουσείου


Η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο Ποσειδώνας, ο Ηνίοχος των Δελφών, ο Κούρος της Βολαμάνδρας, «ζωντανεύουν», εδώ και 25 περίπου χρόνια, κάτω από τα ακροδάχτυλα μικρών και μεγάλων, στο μουσείο αφής που βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα.

Το μουσείο ένα από τα πέντε μουσεία για τυφλούς στον κόσμο, οραματίστηκαν μεταξύ άλλων το 1983 ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδας, ο οποίος αγόρασε τα πρώτα εκθέματα, εμπλουτίζοντάς τα με δωρεές από οργανισμούς, εταιρίες και ιδιώτες.

Στέγη του το παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του Φάρου Τυφλών και «καμάρι» του το 1988 ο έπαινος , ανάμεσα σε 70 συμμετοχές, του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς και το 2004 η τιμητική διάκριση για την προσβασιμότητά του από το Σωματείο Φίλων Μουσείων.

Αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα, όπως και μία μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.χ. αιώνα είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων, που εκτίθενται σε ελληνικά Μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, τα Μουσεία Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Εκτός από την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα.

Αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά και αγγλικά, αναρτημένες επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγενθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες, γίνονται ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο άγγιγμα και τη γνώση. Απευθύνεται σε όλους, μη βλέποντες, αλλά και βλέποντες, καθώς κλείνοντας τα μάτια με μία μάσκα όλοι μπορούν να αφεθούν στο γνωστικό αισθητήριο της αφής και να συλλάβουν μία άγνωστη πτυχή της γνώσης.

Το μουσείο είναι ανοικτό από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00- 17:00 και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννόησης.

Η είσοδος είναι 2 ευρώ (δωρεάν οι συνοδοί ατόμων με ειδικές ανάγκες). Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορεί κανείς να τηλεφωνήσει στο 210 941 5222 210 941 5222

ΠΗΓΗ: Newsbeast,gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!