Θεατρικές επιλογές για όλα τα γούστα


Του Γιώργου ∆.Κ. Σαρηγιάννη , του Παναγιώτη Μέντη («Στοά»). Νοσταλγικό
Το θέατρο _ πατροπαράδοτα _ δεν λείπει από τις επιλογές του Ελληνα _ του Αθηναίου, βασικά, που έχει να διαλέξει ανάµεσα σε δεκάδες θεατρικές προτάσεις _ για τη χριστουγεννιάτικη έξοδό του. Οι µέρες των Χριστουγέννων θεωρούνται οι πιο χρυσοφόρες για το θέατρο. Και δεν θα λείψει, υποθέτω, και φέτος, παρά την οικονοµική κρίση. Το εισιτήριο για το θέατρο δεν είναι ό,τι ακριβότερο, είναι άλλωστε αρκετά τα θέατρα που έχουν κατεβάσει σε λογικά επίπεδα τις τιµές των εισιτηρίων τους. Προτείνω ενδεικτικά, από τις παραστάσεις που έχω δει.

Κωµωδία
«Η γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου µε τον ίδιο και τη Ναταλία Τσαλίκη. Ο γκρινιάρης Αντωνάκης αποφασίζει να παντρευτεί την Ελένη που την έχει χρόνια αστεφάνωτη αλλά εκείνη µε το που µπαίνει το στεφάνι σηκώνει κεφάλι. Ενα έργο πασίγνωστο ως ταινία σε µία παράσταση που το σέβεται και σέβεται τον θεατή («Κιβωτός»).

Μαγεία
Ενας µάγος οδηγεί µία µάνα στα χνάρια του χαµένου της γιου στην κλασική _ 17ος αιώνας _ «Φρεναπάτη» του Κορνέιγ και ο σκηνοθέτης ∆ηµήτρης Μαυρίκιος µας οδηγεί στα χνάρια της µαγείας του θεάτρου µέσα από τη διασκευή του µε άξιο οδηγό - πρωταγωνιστή τον Χρήστο Λούλη (Εθνικό Θέατρο / Κεντρική Σκηνή). Μελαγχολία
Μια ώριµη γυναίκα της διπλανής πόρτας ερωτεύεται έναν νεαρό φοιτητή. Ο Ακης ∆ήµου διασκεύασε για το θέατρο τη νουβέλα του Μένη Κουµανταρέα «Η κυρία Κούλα» και η Λυδία Κονιόρδου µε τον αντάξιό της Γιώργο Φριντζήλα υλοποιούν την αυστηρά λιτή σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη («Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν»).

Μονόλογοι
Οι Κυρίες µονολογούν.

Η φλεγόµενη Ελένη Κοκκίδου στη «Γυναίκα της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου («Βασιλάκου»), η αυθεντική Νένα Μεντή στην «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» του Πέτρου Ζούλια («Βασιλάκου»), η απολαυστική Αννα Κοκκίνου στο «Λα Πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη («Σφενδόνη»), η δονούµενη Ναταλία Στυλιανού στην «Μπέµπα» του ∆ηµήτρη Τσεκούρα σκηνοθετηµένη από τον Ορέστη Τάτση («Στοά»), η φευγάτη Μαρία Πρωτόπαπα στη «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α» της Λένας Κιτσοπούλου («Χώρα») σας περιµένουν. ∆ιαλέξτε. Ή δείτε τες όλες. Το αξίζουν.

Εναλλακτικό
Αν αψηφήσετε την _ εναλλακτική… _ µιζέρια του χώρου, θα δείτε µια εξαιρετική δουλειά: «Παραλογές ή Μικρές καθηµερινές τραγωδίες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού από την Οµάδα «Sforaris» (Bios / Main).

Σοκ
Η Λήδα Πρωτοψάλτηστο απόγειο της τέχνης της, σκηνοθετηµένη απότον Θανάση Παπαγεωργίου, δίνει µια πολύ δυνατή ερµηνεία στο ενδιαφέρον «Αννα, είπα» Ενας έρωτας ανάµεσα σε έναν άνδρα και σε µια γυναίκα, ώριµους πια, ανθίζει στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση, στη «Φθινοπωρινή ιστορία» του Αλεξέι Αρµπούζοφ. Η Ιωάννα Μιχαλακοπούλου σκηνοθετεί τον πατέρα της Γιώργο Μιχαλακόπουλο και την Κατερίνα Μαραγκού σε ένα έργο που πολύ αρέσει στις µεγαλύτερες ηλικίες («Αλµα»).

∆ράµα
Ο απαγορευµένος, καταπιεσµένος έρωτας ενός ώριµου άνδρα για µίακοπελίτσα, συγγένισσάτου, σ’ έναν αυστηρό περίγυρο µεταναστών, καταλήγει σε τραγωδίαστο «Ψηλά από τη γέφυρα» του Αρθουρ Μίλερ. Ο Γρηγόρης Βαλτινός, που υπογράφει και σκηνοθετικά τη γερή παράσταση, ο Πέτρος Φυσσούν, η Κερασία Σαµαρά την υπερασπίζονται µε θέρµη.

∆ιαφορετικό
Μια αγνώριστη, συγκλονιστική Καρυοφυλλιά Καραµπέτη πρωταγωνιστεί στο τολµηρό έργο του φετινού νοµπελίστα Μάριο Βάργκας Λιόσα «La Chunga» σε µια πολύ καλή παράσταση της Ελένης Σκότη («Επί Κολωνώ» / Κεντρική Σκηνή).

Ελληνικά
Η Ελένη Γκασούκα,συνδυάζοντας δραµατικάκαι κωµικά στοιχεία απότη γύρω µας πραγµατικότητα, έχει κάνει την έκπληξηµε την «Φουρκέτα» της που έχει η ίδια σκηνοθετήσειµε άξονα τη Μαρία Καβογιάννη, η οποία δείχνει τις πέραν της κωµωδίας δυνατότητές της. Πλάι της, ο Κώστας Κόκλας. («Εµπορικόν»). Ο Αρης Τρουπάκης έχει σκηνοθετήσει άψογα τον έξοχο Νίκο Αρβανίτη και τη ∆ανάη Παπουτσή στο πολύ ενδιαφέρον έργο του Αλέξη Σταµάτη «∆ακρυγόνα» (Θέατρο «Οδού Κεφαλληνίας» / Β' Σκηνή).

Σκληρό
Τα τρία µέλη µιαςβρετανικής οικογένειαςεµπλέκονται σε µία ιστορία ρατσιστικής βίας που θα µπορούσείσως να συµβεί και στην πλατεία του Αγίου Παντελεήµονα Αχαρνών.Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος έχει σκηνοθετήσει προσεκτικά τα «Ορφανά»του Ντένις Κέλι («ΘέατροΝέου Κόσµου / ΚεντρικήΣκηνή).

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!