Υποψήφια για την προστασία της UNESCO η εκκλησία της Γέννησης στη Βηθλεέμ.


Η εκκλησία της Γέννησης στη Βηθλεέμ
Η αρχαιότερη ως φαίνεται γνωστή εκκλησία του κόσμου ενδέχεται να κηρυχθεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής την περασμένη Δευτέρα για την Βασιλική της Γέννησης στη Βηθλεέμ, ταυτόχρονα με τη διάθεσή τους να ανταποκριθούν σε προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη σχετικών μέτρων, που θα επιτρέψουν τη άρση των όσων απέκλειαν την εμπλοκή της UNESCO στο χώρο.

Η Εκκλησία της Γέννησης, που χτίστηκε πριν από 1700 χρόνια πάνω από τη φάτνη του Χριστού, βρίσκεται στην κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς Δυτική Όχθη, κι έτσι οι - ανέστιοι τυπικά - Παλαιστίνιοι, μη όντας πλήρη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχουν δικαιώματα σε όσα η UNESCO μπορεί να προσφέρει. Ταυτόχρονα, η εκκλησία έχει ιστορικό στις ισραηλινο-παλαιστινιακές εχθροπραξίες, όταν το 2002 ο ισραηλινός στρατός πολιόρκησε για 39 ημέρες τον χώρο, όπου είχαν κλειστεί Παλαιστίνιοι. Έτσι, η παρεμβολή του Διεθνούς Οργανισμού μέσω της υποψηφιότητας του ναού ως προστατευόμενου μνημείου, δίνει στους Παλαιστίνιους την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα είναι θετική, και ίσως δρομολογεί, την απεμπόληση της ισραηλινής κατοχής και την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρους κρατικής οντότητας.

Μέχρι σήμερα, 110 από 192 μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος, αν και οι διαδικασίες για επίλυση του ζητήματος με το Ισραήλ έχουν «παγώσει» για τους προηγούμενους πέντε μήνες. Η συζήτηση για την προστασία του ναού της Γεννήσεως λοιπόν, θεωρείται ένα μικρό βήμα στις εξελίξεις της Παλαιστίνης, πολιτιστικές και πολιτικές.

Πηγή: αρχαιoλογία on line

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!