ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ: Χρονολογώντας τη Βίβλο των αλχημιστών




Το χειρόγραφο του Voynich
Το χειρόγραφο του Voynich αποτελεί ένα από τα ανεξερεύνητα μυστήρια της επιγραφικής και της κρυπτογραφίας. Αχρονολόγητο μέχρι σήμερα, και γραμμένο σε μια άγνωστη γλώσσα, το χειρόγραφο, ένας κώδικας από περγαμηνή γεμάτος ακατανόητα σχέδια και σύμβολα που φυλάσσεται στην Beinecke Rare Book and Manuscript Library του Πανεπιστημίου του Γέιλ, αποτελεί τον «Δίσκο της Φαιστού» των Αμερικανών ερευνητών.

Σήμερα όμως, ένα από τα μυστήρια του χειρογράφου επιλύεται τελικά αφού έγινε γνωστή η χρονολόγησή του. Ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα προχώρησε σε ραδιοχρονολόγηση του υλικού του, που δείχνει ότι κατασκευάστηκε τον 15ο αι., έναν αιώνα πριν την πιο πιθανή χρονολόγησή του. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Greg Hodgins εργάστηκε σε δείγματα από το χειρόγραφο μεγέθους 1 Χ 6 χιλ. το καθένα, στοχεύοντας στη χρονολόγηση της περγαμηνής. Ταυτόχρονα, άλλη ομάδα εργάστηκε πάνω στον καθορισμό του μελανιού ( που δεν μπορούσε να υποστεί ραδιοχρονολόγηση) συμπεραίνοντας ότι χρωματολογικά ταίριαζε στην περίοδο της Αναγέννησης.

Το χειρόγραφο αποκαλύφθηκε το 1912 στη Βίλα Mondragone στη Ρώμη από τον παλαιοβιβλιοπώλη Wilfrid Voynich κατά τη διάρκεια έρευνάς του σε κιβώτιο με βιβλία με αρχική προέλευση την Εταιρεία του Ιησού (Society of Jesus). Για τα επόμενα 18 χρόνια της ζωής του ο Voynich προσπάθησε ανεπιτυχώς να ξεδιαλύνει το μυστήριο του χειρογράφου που πήρε τελικά το όνομά του. Τα σημεία, μερικά από τα οποία μοιάζουν με λατινικά γράμματα ενώ άλλα είναι μοναδικά, διατάσσονται σαν να αποτελούν φράσεις. Για τον λόγο αυτό, και δεδομένης της εποχής, επικρατεί η υπόθεση ότι το χειρόγραφο σχετίζεται με πρακτικές της αλχημείας.

Πηγήq αρχαιολογια on line

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!