Έκθεση φωτογραφίας: «Κώστας Μπαλάφας, Το Αντάρτικο στην Ηπειρο 1941-1944»


Μια τεράστια φωτογραφία με το σύνθημα «Αλτ! Τι έκαμες σήμερα για τον αγώνα;» γραμμένο στον πέτρινο τείχο ενός ηπειρώτικου χωριού, υποδέχεται τον επισκέπτη στην έκθεση «Κώστας Μπαλάφας Το Αντάρτικο στην Ήπειρο, 1941-1944», που εγκαινιάζεται απόψε στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα, θα τοποθετηθεί στο μέλλον μόνιμα, στο Μουσείο Χατζηκυριάκου-Γκίκα, αφιερωμένο στη γενιά του 30, αποκάλυψε σήμερα ο διευθυντής του Μουσείου, Άγγελος Δεληβοριάς, «για να τιμήσουμε», όπως είπε, «αυτούς που μας επιτρέπουν να μην ντρεπόμαστε σαν νεοέλληνες».
Η κατάσταση του ταλαιπωρημένου παλιού κινηματογραφικού φιλμ, οι κόκκοι του φιλμ που είναι εμφανείς στις πρώτες εκτυπώσεις που έκανε ο Μπαλάφας, πριν σαράντα χρόνια, ήταν κάποιες από τις μεγάλες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η ψηφιοποίηση του έργου του, την οποία πραγματοποίησε το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, όπου ο φωτογράφος, πριν τρία χρόνια, κατέθεσε τα 2000 αρνητικά του αρχείου του.
Σαν αυθεντικός φωτορεπόρτερ, ο Κώστας Μπαλάφας, μέσα στις αντίξοες συνθήκες του πολέμου προσπάθησε να καταγράψει με φωτογραφικά και καλλιτεχνικά κριτήρια όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερα το αντάρτικο του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ήπειρο, σαν φωτογράφος και ένοπλος ο ίδιος του ΕΛΑΣ.

«Και νιώθω χρέος, για ένα μνημόσυνο των παλικαριών που βαριοκοιμούνται στις βουνοπλαγιές και τα διάσελα, άψαλτοι κι αμνημόνευτοι, σε πρόχειρους τάφους, χωρίς όνομα και στυρό, σημαδεμένους μόνο με κύκλους και πέτρες π΄αράδιασαν με πόνο οι συναγωνιστές τους» σημειώνει ο Κώστας Μπαλάφας στο βιβλίο του «Το αντάρτικο στην Ήπειρο» που είχε κυκλοφορήσει ο ίδιος, το 1991.
Στην διάρκεια της έκθεσης στο Μπενάκη, προβάλεται το ντοκιμαντέρ- αφιέρωμα στον Κώστα Μπαλάφα, της Βέρας Πάλμα, που είχε γυριστεί το 1985, για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!