Παρίσι:Εκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών στο Grand Palais


Για δεύτερη χρονιά, οι Έλληνες καλλιτέχνες κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Παρίσι, με τη συμμετοχή τους στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων (Salon des Independants) στο Grand Palais, που αποτελεί τον κατ’ εξοχήν εκθεσιακό χώρο για τις τέχνες.

Το ελληνικό περίπτερο θα εκθέσει τα έργα 20 Ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Την πρωτοβουλία για την ελληνική αυτή παρουσία στο Παρίσι και την όλη οργάνωση της έκθεσης, έχει η ιστορικός τέχνης Έμμυ Βαρουξάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 22 έως τις 27 Νοεμβρίου και τα εγκαίνια θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι εξής:

Οι ζωγράφοι: Abadie-Λαλαγιάννης Julie, Βαγγέλης Ανδρεόπουλος, Μαρία Αργυρακοπούλου, Τιτή Βασιλείου - Χαλαστάνη, Αλέξης Βερούκας, Μαρία Δαμίρη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ράνια Καπελιάρη, Κατερίνα Κουνινιώτη, Σπύρος Λύτρας, Πέτρος Ματζάκος, Μέρλιν - Βασιλάτου Λίζα, Αντωνία Πρεβενά, Μαριάννα Τρώντσιου, Μανώλης Τσαγκαράκης.

Οι γλύπτριες: Κλειώ Μακρή και Βασιλική Πέρκα, καθώς επίσης και η ακουαρελίστα Ερμιόνη Παπαδοπούλου, η εικαστικός Μαρίλια Φωτοπούλου, και η Μαργαρίτα Πέτροβα - Εικαστικά Αντικείμενα.

Τα έργα που έχουν επιλεγεί εκφράζουν κυρίως το πνεύμα των καιρών, όπως η βιοποικιλότητα, η υπερβολή, ο κατακερματισμός του ρεαλισμού, η παρουσία των απορριμμάτων, η πληγωμένη μνήμη, το θαύμα του ελληνικού τοπίου και της φύσης, τέλος η οπτική ποίηση και ο ερωτισμός.

«Ένας ολόκληρος μεσογειακός κόσμος με την ιστορία του, τα βιώματα και τις προσδοκίες του», εξηγεί η Έμμυ Βαρουξάκη.

Το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων είναι ένας πολύ παλιός θεσμός στη Γαλλία. Πρωτοξεκίνησε το 1884 με στόχο τη συγκέντρωση των έργων των καλλιτεχνών που δεν προωθούνται από γκαλερί και διεκδικούν ένα είδος ανεξαρτησίας στην τέχνη τους. Σε αυτό σαλόνι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους απορριφθέντες καλλιτέχνες, όπως οι ιμπρεσιονιστές ή φωβ, ο Μοντιλιάνι και πολλοί άλλοι που μετά έγιναν διάσημοι.

Έτσι είναι γνωστό και ως το φθινοπωρινό σαλόνι των άστεγων καλλιτεχνών, που έχουν την ευκαιρία να έχουν θέση στον πολυτελή κατάλογο της έκθεσης και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στους χιλιάδες επισκέπτες του Grand Palais.

Το Σαλόνι των ανεξαρτήτων έχει σαν φιλοδοξία τη συγκέντρωση έργων που εκφράζουν τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία στη Γαλλία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν με εθνικά περίπτερα μεταξύ άλλων οι χώρες: Ιταλία, Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, και βεβαίως η Ελλάδα.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!