Μυστηριώδεις θάνατοι και εγκλήματα στο Χόλιγουντ



Ήταν ο θάνατος της Μέριλιν ατύχημα ή «έργο» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών; Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και πέρνουν, σχεδόν 50 χρόνια μετά τον θάνατο της μεγάλης σταρ (Φωτογραφία: Το Βήμα )

Λος Αντζελες

Πλούτος, δόξα, έντονες συγκινήσεις. Το Χόλιγουντ τα έχει όλα. Εκτός από τη λαμπερή πλευρά του, όμως, έχει και τη σκοτεινή. Αυτή που είναι γεμάτη σκάνδαλα, κρυφές πτυχές, ακόμα και εγκλήματα. Με αφορμή το άνοιγμα του φακέλου για τον πνιγμό της Νάταλι Γουντ (δείτε εδώ περισσότερα), ρίχνουμε μια ματιά σε άλλους δέκα μυστηριώδεις θανάτους που θα ζήλευε και το πιο ευφάνταστο χολιγουντιανό σενάριο.

Ήταν ο θάνατος της Μέριλιν Μονρόε αυτοκτονία ή μήπως «δουλειά» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών; Τον γκάνγκστερ Τζόνι Στομπανάτο τον σκότωσε η ερωμένη του Λάνα Τέρνερ ή -όπως παρουσιάστηκε- η κόρη της;

Ο «πατέρας του γουέστερν», Τόμας Ινς, πέθανε από καρδιακή προσβολή ή από το όπλο του Γουίλιαμ Ράντολφ Χερστ;

Γιατί η «Μαύρη Ντάλια» έγινε συνώνυμο των σκοτεινών σελίδων του Χόλιγουντ; Και πού οφείλεται ο θάνατος του Ντέιβιντ Καραντάιν;

Στο φωτορεπορτάζ παρουσιάζονται δέκα συν μία υποθέσεις που συγκλόνισαν το Χόλιγουντ.



Η «κατάρα» της οικογένειας Λι

Ο θάνατος του δεξιοτέχνη των πολεμικών τεχνών, Μπρους Λι, και του γιου του, Μπράντον Λι, συνεχίζει και προκαλεί τη φαντασία μέχρι και σήμερα. Στις 20 Ιουλίου 1973, ο Μπρους Λι βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου όπου διέμενε, έξι μέρες πριν την κυκλοφορία του θρυλικού «Enter the Dragon». Η επίσημη αιτιολογία κάνει λόγο για εγκεφαλικό οίδημα που προκλήθηκε από φάρμακο που του χορήγησε μία ηθοποιός από την Ταϊβάν. Το φάρμακο ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του, αλλά για πολλά χρόνια, φανατικοί και μη θαυμαστές του, συνέχιζαν να φτιάχνουν θεωρίες συνωμοσίας. Μία από αυτές αναφέρει ότι δολοφονήθηκε από τη μαφία του Χονγκ Κονγκ γιατί αρνήθηκε να τους πληρώσει χρήματα για προστασία. Κάποιοι μίλησαν για «δαίμονες» και διαβολικά πνεύματα που προκάλεσαν την εξόντωσή του, ενώ άλλοι πίστευαν ότι ήταν καταραμένος.

Η θεωρία αυτή βγήκε πάλι στην επιφάνεια όταν ο γιος του πέθανε στις 31 Μαρτίου 1993, στα γυρίσματα της ταινίας «Το Κοράκι». Ο θάνατος επήλθε όταν ο ηθοποιός γύριζε τη σκηνή του θανάτου του. Η ψεύτικη σφαίρα που θα έπρεπε να βρισκόταν μέσα στο όπλο αποδείχθηκε πολύ αληθινή. Ο ηθοποιός έπεσε κάτω και όλοι θεώρησαν ότι η ερμηνεία του ήταν εξαιρετική. Δευτερόλεπτα μετά, κάποιος από το σετ άκουσε τον Λι να λέει με αδύναμη φωνή: «Cut... ας πει κάποιος cut...». Ο 28χρονος Λι δεν σηκώθηκε ποτέ από το έδαφος. Και μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο ποιος τοποθέτησε την πραγματική σφαίρα στο όπλο.





Η Λάνα, το μαχαίρι και ο γκάνγκστερ

Ένα έγκλημα βγαλμένο από το σύμπαν των αστυνομικών μυθιστορημάτων του Τζέιμς Ελρόι. Στο επίκεντρό του, το σύμβολο του σεξ Λάνα Τάρνερ, μια γυναίκα που λάτρευε τους άνδρες και δεν έχανε ευκαιρία να το δηλώνει. Ένας «ζόρικος» άνδρας θα ήταν και η αιτία μιας οικογενειακής τραγωδίας. Στις 4 Απριλίου του 1958 ο εραστής της Τάρνερ, Τζόνι Στομπανάτο, «πρωτοπαλίκαρο» του γκάνγκστερ Μίκι Κοέν, βρέθηκε νεκρός στο σαλόνι του σπιτιού της ηθοποιού. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο, η Σέριλ, η 14χρονη κόρη της Λάνα από το γάμο της με τον επιχειρηματία Στίβεν Κρέιν, ήταν εκείνη που κρατούσε το μαχαίρι. Φαίνεται πως η Τάρνερ και ο Στομπανάτο είχαν έναν από τους περίφημους καβγάδες τους, εκείνος την απείλησε, η μικρή φοβήθηκε, πήρε το μαχαίρι και χτύπησε τον μαφιόζο. Δεν είναι βέβαια λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Σέριλ ήταν απλά το εξιλαστήριο θύμα και ότι η πραγματική δολοφόνος ήταν η Λάνα Τάρνερ.


Η «Μαύρη Ντάλια»

Αν και ίσως όχι άμεσα συνδεδεμένη με το Χόλιγουντ, η δολοφονία της Ελίζαμπεθ Σορτ (γνωστής και ως Μαύρης Ντάλιας) έχει γίνει συνώνυμη με τη σκοτεινή λάμψη και τα απατηλά όνειρα της Μέκκας του κινηματογράφου. Τον Ιανουάριο του 1947 το πτώμα μίας νεαρής γυναίκας βρέθηκε κομμένο στα δύο στο Λος Άντζελες. Η 22χρονη Ελίζαμπεθ Σορτ είχε φτάσει στο Χόλιγουντ από την Ανατολική Ακτή, ελπίζοντας να κάνει καριέρα ηθοποιού. Ο θάνατός της ήταν εκείνος που την έκανε διάσημη, «γεννώντας» ένα πλήθος από θεωρίες συνωμοσίας, ενώ έγινε «ηρωίδα» σε μυθιστορήματα και ταινίες, εμπνέοντας ακόμα και τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, Τζέιμς Έλροϊ.

(Η φωτογραφία είναι από την αφίσα της ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα)



Η υπόθεση «Φάτι» Αρμπάκλ

Ο Ρόσκο «Φάτι» Αρμπάκλ ήταν ένας από τους πλέον δημοφιλείς κωμικούς του Χόλιγουντ. Ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του αποφάσισε να δώσει ένα πάρτι οργίων στην πολυτελή σουίτα του ξενοδοχείου του. Εκεί, μια νεαρή στάρλετ, η Βιρτζίνια Ράπε βρέθηκε αναίσθητη στο πάτωμα μιας τουαλέτας. Για μία εβδομάδα η Ράπε βρισκόταν μεταξύ ζωής και θανάτου. «Μου έκανε κακό. Ο Ρόσκο μού έκανε κακό» παραμιλούσε η νεαρή στάρλετ, η οποία τελικά πέθανε. Ιατροδικαστική εξέταση αποκάλυψε ότι η ουροδόχος κύστη της νεαρής είχε διαρραγεί και μάλιστα με τρόπο βίαιο (που σημαίνει ότι όποιος τη βίασε έκανε χρήση ενός ξένου αντικειμένου). Ο κωμικός κατηγορήθηκε για βιασμό και δολοφονία, αλλά τελικά αθωώθηκε. Η αθωωτική απόφαση δεν ήταν βέβαια ικανή να αναστήσει την καριέρα του Αρμπάκλ, η οποία είχε δεχθεί βαρύ πλήγμα. Οι θεατές είδαν μια σκοτεινή πτυχή του κωμικού ηθοποιού και αυτό δεν του το συγχώρεσαν ποτέ.


Το «τέλος» του Σούπερμαν


Το 1951 ο Τζορτζ Ριβς ντύθηκε με την μπλε και κόκκινη στολή του Σούπερμαν για μια τηλεοπτική σειρά. Επρόκειτο για τον ρόλο που τον ανέδειξε και ταυτόχρονα κατέστρεψε την καριέρα του (λέγεται ότι οι συντελεστές της ταινίας Από Δω Ως την Αιωνιότητα αποφάσισαν να τον «κόψουν» από την τελική εκδοχή της ταινίας, όταν σε δοκιμαστικές προβολές το κοινό άρχισε να φωνάζει: «Να ο Σούπερμαν!»). Στις 16 Ιουνίου του 1959 ο Τζορτζ Ριβς αυτοκτόνησε. Ή μπορεί και όχι. Αν και ο Ριβς βρέθηκε γυμνός στο κρεβάτι του, με ένα όπλο στο πάτωμα, ανάμεσα στα πόδια του, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο θάνατός του ήταν ατύχημα ή δολοφονία. Σε αυτό συνηγορούσε η απουσία πυρίτιδας από το χέρι του Ριβς (που –όπως ξέρει κάθε θαυμαστής των CSI- θα έπρεπε να υπάρχει εάν επρόκειτο για αυτοκτονία) ή ακόμα και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αποτυπώματα. Κάποιοι κατηγορούν την Τόνι Μάνιξ, πρώην φιλενάδα του Ριβς, με την οποία χώρισε όταν έκανε σχέση με κάποια άλλη γυναίκα, ενώ άλλοι κατηγορούν τον σύζυγο της Τόνι Μάνιξ, Έντι. Ή ακόμα την καινούρια του σύντροφο Λένορ Λίμον. Το 1999 ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, Έντουαρτ Λότσι, είπε πως η Τόνι Μάνιξ του είχε εκμυστηρευτεί πως εξομολογήθηκε σε έναν ιερέα πως εκείνη είναι υπεύθυνη για τον θάνατο του Ριβς. Αποδείξεις δεν βρέθηκαν ποτέ.


Η μοιραία Θέλμα Τοντ


Ανάμεσα στο 1926 και το 1935 η Θέλμα Τοντ εμφανίστηκε σε περισσότερες από 120 ταινίες, κάνοντας εμφανίσεις και σε φιλμ των αδελφών Μαρξ. Στις 16 Δεκεμβρίου του 1935 βρέθηκε νεκρή στο γκαράζ της ηθοποιού Τζούελ Κάρμεν, πρώην συζύγου του εραστή της Τοντ, Ρόλαντ Ουέστ. Η αιτία του θανάτου της ήταν δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

Η αστυνομία ανακάλυψε ότι η Θέλμα Τοντ είχε περάσει την προηγούμενη νύχτα σε ένα δημοφιλές ρεστοράν του Χόλιγουντ, όπου είχε μια έντονη διαφωνία με τον πρώην σύζυγό της, πριν πάει στο σπίτι της Τζ.Κάρμεν.

Αίμα βρέθηκε στο κεφάλι και στο φόρεμά της, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρήσουν ότι κάποιος την χτύπησε, αφήνοντάς την αναίσθητη πριν τον θάνατό της. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν κατά καιρούς θεωρηθεί ύποπτοι είναι και ο Ρ.Ουέστ. Το μυστήριο συμπληρώνει η δολοφονία του πρώην συζύγου της Τοντ, δύο χρόνια μετά τον θάνατό της.


Το «whodunnit» του Γουίλιαμ Ντέσμοντ Τέιλορ

Στις 2 Φεβρουαρίου 1922 ο σκηνοθέτης ταινιών του βωβού σινεμά, Γουίλιαμ Ντέσμοντ Τέιλορ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, έχοντας δεχθεί πυροβολισμό στην πλάτη. Κάποιοι υποπτεύθηκαν ότι υπεύθυνοι για τον φόνο ήταν εκείνοι που προμήθευαν ναρκωτικά στην ηθοποιό Μέιμπελ Νόρμαντ, προστατευόμενη του Τέιλορ, την οποία ο ίδιος προσπαθούσε να πείσει να απεξαρτηθεί. Ο σκηνοθέτης Μακ Σένετ, εραστής της Νόρμαντ, ήταν ακόμα ένας ύποπτος που ενδέχεται να σκότωσε τον Τέιλορ, ζηλεύοντας τον έρωτα που ένιωθε η Νόρμαντ γι’αυτόν. Ο πρώην υπηρέτης του Τέιλορ, ένας απατεώνας από το Οχάιο που χρησιμοποιούσε ψεύτικη προφορά, είχε καταχραστεί χρήματα και είχε καταταγεί τρεις φορές στον στρατό με διαφορετικό όνομα (μόνο και μόνο για να τον εγκαταλείψει και τις τρεις), θεωρήθηκε επίσης ύποπτος. Ή μήπως τον σκότωσε η ηθοποιός Μέρι Μάιλς Μίντερ, η οποία φέρεται να ήταν ερωτευμένη με τον Τέιλορ;


Τα... Κρυφά Πάθη του Μπομπ Κρέιν

Στη ζωή του βασίστηκε η ταινία Κρυφά Πάθη. Ο λόγος για τον Αμερικανό ηθοποιό Μπομπ Κρέιν, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος το 1978 σε ηλικία 60 ετών. Ο τηλεοπτικός ηθοποιός είχε γίνει διάσημος στις ΗΠΑ, κυρίως από τη συμμετοχή του στην πετυχημένη σειρά Hogans Heroes, η προβολή της οποίας διήρκεσε έξι χρόνια, από το 1965 έως το 1971. Το 1978 κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο Beginners Luck που ανέβηκε σε θεατρική σκηνή της Αριζόνα· ένα μήνα μετά την έναρξη των παραστάσεων βρέθηκε δολοφονημένος στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Ως φονικό όπλο θεωρήθηκε ένα τρίποδο κάμερας.

Ο Κρέιν θεωρείτο σεξομανής και συχνά κινηματογραφούσε τις σεξουαλικές του «περιπέτειες» με τη βοήθεια ενός άνδρα, του Τζον Χένρι Κάρπεντερ, τον οποίο η αστυνομία θεώρησε ύποπτο για τη δολοφονία. Ωστόσο, ο Κάρπεντερ αθωώθηκε λόγω έλλειψης στοιχείων.



Τόμας Ινς

Γνωστός ως ο «Πατέρας του Γουέστερν», ο Τόμας Ινς υπήρξε διάσημη πολυσχιδής προσωπικότητα του βωβού σινεμά: ηθοποιός, παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης το 1910 και στις αρχές της δεκαετίας του ’20. Το ταξίδι με το γιοτ του Ουίλιαμ Ράντολφ Χερστ (πηγή έμπνευσης για τον Πολίτη Κέιν του Όρσον Γουέλς), τον Νοέμβριο του 1924 θα ήταν το τελευταίο της ζωής του. Ο Ινς πέθανε από καρδιακή προσβολή. Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή. Η ανεπίσημη τον θέλει να πέφτει νεκρός από σφαίρες του Χερστ για τα μάτια της Μάριον Ντέιβις και στη συνέχεια θέλει τον Χερστ να χρησιμοποιεί την εξουσία του για να καλύψει το έγκλημα. Οι φήμες λένε ότι ο Χερστ μπορεί να μπήκε και να βρήκε την Ντέιβις (με την οποία ήταν ερωτευμένος) και τον Τσάρλι Τσάπλιν σε μία όχι και τόσο κολακευτική στάση. Ο άτυχος Ινς μπήκε στον χώρο και δέχθηκε κατά λάθος τα πυρά. Άλλη θεωρία θέλει τον Χερστ να πυροβολεί τον Ινς, πιστεύοντας ότι ήταν ο Τσάπλιν.


Το επικίνδυνο παιχνίδι του Ντέιβιντ Καραντάιν

Ο Μπιλ του Kill Bill βρέθηκε τον Ιούνιο του 2009 νεκρός σε ξενοδοχείο της Μπανγκόκ, όπου πραγματοποιούσε γυρίσματα για την τελευταία του ταινία. Αρχικά, ο θάνατος του Ντέιβιντ Καραντάιν θεωρήθηκε ως αυτοκτονία. Στη συνέχεια, βέβαια, αποδόθηκε σε «αυτοερωτική ασφυξία». Ο ηθοποιός είχε βρεθεί γυμνός στην ντουλάπα του δωματίου του ξενοδοχείου, με ένα σκοινί τυλιγμένο γύρω από τον λαιμό του και ένα άλλο γύρω από τα γεννητικά του όργανα και τα δύο μαζί δεμένα στην ντουλάπα. Οι δύο πρώην σύζυγοί του έσπευσαν να δηλώσουν ότι στον ηθοποιό (γνωστό και από την τηλεοπτική σειρά «Κουνγκ Φου») άρεσαν τα σκληρά ερωτικά παιχνίδια. Οπότε ο θάνατός του ενδέχεται να ήταν ένα ακόμα παιχνίδι που, όμως, πήγε στραβά...

Αγγελική Στελλάκη


Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!