Κατέβηκε από την Ακρόπολη η μετόπη «Ευαγγελισμός»


Ο καιρός ήταν ιδανικός για το έργο της κατάβασης της μετόπης «Ευαγγελισμός» από τη βορειοδυτική πλευρά του Παρθενώνα, που είχε αναβληθεί πριν μία βδομάδα λόγω του δυνατού αέρα.

Λίγο πριν τις 08.30 το πρωί η 32η μαρμάρινη μετόπη του μνημείου, αφού αιωρήθηκε λίγο στον αέρα, κατέβηκε με πολύ προσοχή από το εξειδικευμένο προσωπικό της Ακρόπολης, ακουμπώντας κάτω στη γη για πρώτη φορά μετά από 2.500 χρόνια. Οι επεμβάσεις στη δυτική πλευρά ξεκίνησαν από τη βορειοδυτική γωνία, ώστε να συνδεθούν με το προηγούμενο πρόγραμμα που αφορούσε τη βόρεια πλευρά.

«Το πρόγραμμα της δυτικής πλευράς ήδη προχωρά πάρα πολύ καλά. Αυτό είναι το 41ο αρχιτεκτονικό μέλος που αποσυναρμολογείται. Η συγκεκριμένη μετόπη, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, έχει μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς απεικονίζει την Ήρα και την Αθηνά. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού, η μετόπη για κάποιο λόγο θεωρήθηκε ότι απεικονίζει τον Ευαγγελισμό γι' αυτό δεν απολαξεύτηκε», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαίρη Ιωαννίδου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), συμπληρώνοντας ότι στη δυτική πλευρά αρχικά είχαν προγραμματιστεί να κατέβουν περίπου 80 αρχιτεκτονικά μέλη.

Τελικά, όμως, θα είναι πολύ περισσότερα γιατί κατά την αποσυναρμολόγηση αποκαλύπτονται και άλλα μέλη που έχουν προβλήματα.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη στρώση που αποξηλώνεται για πρώτη φορά και είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σ' αυτό γιατί υπάρχουν σοβαρές βλάβες στα επιστήλια, τα οποία είναι η υποκείμενη στρώση των μετοπών και των τριγλύφων, εκεί όπου ο Νικόλαος Μπαλάνος -που έκανε τις αναστηλώσεις το 1900- είχε κάνει επισκευές μόνο εξωτερικά», δήλωσε η Βασιλική Ελευθερίου, αρχιτέκτονας και επιβλέπουσα του έργου.

Και συμπληρώνει: «Έχουμε μπροστά μας το δύσκολο έργο της αποσυναρμολόγησης των επιστηλίων, το οποίο παρουσιάζει πρακτικές δυσκολίες, επειδή τα μάρμαρα είναι πολύ μεγάλα και θέλουν μεγάλη προσοχή. Ένας ακόμα λόγος δυσκολίας είναι ότι έχουμε να κάνουμε με αρχαία μάρμαρα που αποξηλώνονται για πρώτη φορά. Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη να ακουμπάς ένα μνημείο που δεν το έχει δει κανείς σ' αυτή τη φάση από την αρχαιότητα».

Η βάρους περίπου 800 κιλών μετόπη θα μεταφερθεί -όπως και οι υπόλοιπες- στην Ακρόπολη για λόγους προστασίας, όπου θα συντηρηθεί με τη μέθοδο λέιζερ. Τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη θα συντηρηθούν, θα αποκατασταθούν, θα συγκολληθούν με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στην Ακρόπολη και θα επανέλθουν στο μνημείο.

Εκτός από αρχιτεκτονικά μέλη, όπως γείσα και επιστήλια, θα κατέβουν επίσης άλλες πέντε μετόπες, δύο από τη δυτική πλευρά -με σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο- και μία από τη νότια, που απεικονίζει την Κενταυρομαχία. Η τελευταία μάλιστα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, πιθανόν επειδή αποδόθηκε και σε κείνη χριστιανική ερμηνεία. Γενικά όμως οι μετόπες που σώζονται στη νότια πλευρά συντηρούνται καλύτερα. «Ίσως επειδή δεν φαίνονταν τόσο καλά ή γιατί δεν ήταν εύκολη η προσέγγισή τους», αναφέρει η κ. Ιωαννίδου.

Δεν θα κατέβουν όμως όλες οι μετόπες της δυτικής πλευράς. Κάποιες, που δεν συντηρούνται καθόλου καλά, θα παραμείνουν, προσδίνοντας ένα στοιχείο αυθεντικότητας στο μνημείο. Η ΕΣΜΑ εξάλλου αποφάσισε να μην διαταραχθεί η αυθεντική δομή όλης της περιοχής όπου, σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδου, συνεχώς αποκαλύπτονται συνεχώς νέα στοιχεία, άγνωστα μέχρι σήμερα και παρά τις τόσες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν κατέβει οι δύο από τις πέντε μετόπες, ενώ μέσα στο επόμενο έτος θα έχει ολοκληρωθεί η κατάβαση και των υπολοίπων.

Μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να τελειώσουν και οι εργασίες που συνεχίζονται στην Ακρόπολη και οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν την αποκατάσταση της πρώτης στρώσης του βορείου τείχους του σηκού και των δύο επιστηλίων του δυτικού τείχους του σηκού που είναι στο έδαφος, καθώς και οι επεμβάσεις στα Προπύλαια, όπου ήδη ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του νότιου τείχους με αναστηλώσεις 19 αρχιτεκτονικών μελών, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα της νότιας πτέρυγας του μνημείου.

Το συνολικό έργο, προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!