«Σπίτι» για 97.300 αρχαία

Της Μαίρης Αδαμοπούλου





Την ιστορία της μέσα σε 15.240 τ.μ. υπόσχεται να διηγηθεί η Αθήνα, που θα αποκτήσει το δικό της διαχρονικό μουσείο


Περισσότερες από 97.300 αρχαιότητες ζητούν τον λόγο. Περισσότεροι από 33 αιώνες διεκδικούν τη θέση τους στην Ιστορία. Κι ένα μουσείο 15.240 τ.μ. υπόσχεται να τους δώσει βήμα, να δικαιώσει ένα αίτημα δεκαετιών και να προσφέρει στην Αθήνα-μητρόπολη ένα μουσείο αντάξιο της σημασίας της: αφιερωμένο στις μέρες δόξας, αλλά και στα «τραύματά» της: το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, που ετοιμάζεται στην Ακαδημία Πλάτωνος - στον αρχαιολογικό χώρο δηλαδή όπου ο Πλάτων ίδρυσε τη φιλοσοφική του σχολή το 387 π.Χ.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός αρχιτεκτονικών προτάσεων που θα φέρουν πιο κοντά στην πραγματικότητα το όραμα ενός μουσείου που θα στεγάσει τα χιλιάδες αθέατα για το ευρύ κοινό ευρήματα που έχει φέρει η αρχαιολογική σκαπάνη από το Ζάππειο έως το Αιγάλεω κι από τη Δάφνη έως τα Σεπόλια.

Ωστόσο το μουσείο, που έχει χωροθετηθεί στη θέση όπου σήμερα υπάρχουν δυο γηπεδάκια ποδοσφαίρου - στη βορειοδυτική πλευρά του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και σε χώρο 30.000 τ.μ. - δεν αναμένεται να πάρει άμεσα σάρκα και οστά καθώς εκτιμάται «πώς μόνο η διαδικασία των διαγωνισμών (στο πρότυπο του Μουσείου Ακρόπολης) θα απαιτήσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια», εξηγεί η προϊσταμένη της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Εφη Μπαζιωτοπούλου. Εξασφαλισμένη δεν είναι ούτε η χρηματοδότησή του έργου.

Οταν όμως θα ανοίξει τις πύλες του στα 4.200 τ.μ. των εκθεσιακών του χώρων οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν ένα διαχρονικό πανόραμα της πόλης των Αθηνών. Αγγεία με πανέμορφες παραστάσεις, αλλά κι απλά καθημερινής χρήσης, νομίσματα και σταθμά, εργαλεία, κάτοπτρα, κοσμήματα, παιχνίδια και ειδώλια, γραφίδες, μάσκες και ορόσημα, τιμητικά ψηφίσματα και πορτρέτα και επιγραφές είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που θα βρουν θέση στις προθήκες του νέου μουσείου.

Περίοπτη θέση ωστόσο προβλέπεται για τη λίθινη πλάκα που σημαίνει το όριο της Ακαδημίας Πλάτωνος, το επιτύμβιο από τον οικογενειακό τάφο του ρήτορα του 4ου αι. π.Χ. Λυκούργου, αλλά κι ένα κράνος που έχει το σχήμα καπέλου για τον ήλιο (πέτασος). Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από εννέα ενότητες να γνωρίσουν τους ιδρυτικούς μύθους της Αθήνας, να περιπλανηθούν στα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της, αλλά και την ταυτότητά της σε διαφορετικές ιστορικές φάσεις - από τα προϊστορικά χρόνια και την εποχή του Περικλή έως την οθωμανική και τη νεότερη Αθήνα. Να έρθουν αντιμέτωποι με τις στιγμές δόξας, όπως οι μεγάλες γιορτές και οι λαμπρές νίκες στους περσικούς πολέμους, αλλά και με τις «πληγές» της, όπως ο λοιμός και οι εχθρικές επιδρομές. Να συνειδητοποιήσουν τη σχέση της πόλης με τον κόσμο.

Λίγο πριν από την αυλαία θα αναδειχθεί το πώς είδαν την Αθήνα άνθρωποι απλοί που έζησαν στην πόλη ή καταξιωμένοι δημιουργοί, και για το φινάλε τους επισκέπτες θα περιμένει μια γεμάτη αποθήκη με αντικείμενα όχι πρώτης γραμμής, που θα «μιλούν» για την ιστορία των ανασκαφών.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας θα επιχειρηθεί να «αφήνει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμά του στον χώρο», διευκρίνισε η πρόεδρος του Συμβουλίου Μουσείων Λίνα Μενδώνη, ενώ το Συμβούλιο ενέκρινε και την εισήγηση της προϊσταμένης Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, Νίκης Μιλτιάδου, ώστε το μουσείο να αποκτήσει υπόγειο χώρο στάθμευσης 3.000 τ.μ. και χωρητικότητας 100 αυτοκινήτων και δέκα λεωφορείων.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!