Βυζαντινός καφές στο κέντρο της Αθήνας


Ενα νέο καφέ - εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, στο Βυζαντινό Μουσείο συγκεκριμένα, πρόκειται να ανοίξει σε μερικούς μήνες αφού προχθές αναδείχθηκε ο πλειοδότης από το σχετικό διαγωνισμό. Μαζί με το αναψυκτήριο του μουσείου όμως, για το οποίο έχει προβλεφθεί ειδικό κτίριο στον αύλειο χώρο του, τα έργα αποκατάστασης του κτηρίου Δουκίσσης Πλακεντίας ολοκληρώνονται ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται η δημιουργία του πάρκου με τις προβλεπόμενες φυτεύσεις.

Παράλληλα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζήτησε και την μελέτη για την τοποθέτηση τριών παλαιοχριστιανικών τάφων στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ημιυπαίθριας γλυπτοθήκης, που αποτελούσε άλλωστε μία ιδέα του προηγούμενου διευθυντή του μουσείου Δημήτρη Κωνστάντιου, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι το 2013 θα έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή του στεγάστρου στο Λύκειο του Αριστοτέλη, δεδομένου ότι οι μελέτες είναι έτοιμες και εγκεκριμένες ενώ υπάρχει και η χορηγία του ΟΠΑΠ. Η ενοποίηση των δύο χώρων θα προσφέρει έτσι στην πόλη ένα πάρκο 35 στρεμμάτων.


Την εξέλιξη των εργασιών, που θα αποδώσουν στο αθηναϊκό κοινό και στους επισκέπτες της πόλης έναν νέο, εξαιρετικό χώρο, που θα συνδυάζει τον μουσειακό περίπατο, την παρακολούθηση εκδηλώσεων στο μικρό υπαίθριο θέατρο ή απλώς... έναν καφέ στο κυλικείο του Μουσείου παρουσίασε η νυν διευθύντριά του κυρία Ευγενία Χαλκιά, λίγο πριν να αποχωρήσει, λόγω του νόμου περί εφεδρείας, από την υπηρεσία. (Δεν θα προλάβει ούτε καν να βάλει τις υπογραφές, που απαιτούνται για τα έργα, που η ίδια δρομολόγησε).


Η Γλυπτοθήκη πάντως θα προχωρήσει κανονικά σύμφωνα με το σχέδιο, που θέλει την ανάπτυξη των έργων σε τρεις άξονες: Ο πρώτος αφορά την χρήση των γλυπτών στους χριστιανικούς ναούς, ο δεύτερος στις τεχνικές κατεργασίας τους και ο τελευταίος θα είναι μία αναφορά στα διακοσμητικά μοτίβα κυριαρχούσαν. Οσο για τους τρεις τάφους που είχαν βρεθεί κατά τις ανασκαφές του μετρό στο Κουκάκι, έχουν μεταφερθεί ήδη στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, όπου να αναδειχθούν στεγασμένοι.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!