«Σαμψών και Δαλιδά» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1877 έχοντας γραφεί προς παραδειγματισμό των Γάλλων οι οποίοι έχασαν τον πόλεμο με την Πρωσία το 1870-71.
Στη γνωστή ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης βασίζεται η όπερα «Σαμψών και Δαλιδά» του Σεν Σανς που παρουσιάζεται από τις 4 Νοεμβρίου και για πέντε παραστάσεις (οι υπόλοιπες τέσσερις ακολουθούν στις 6, 9, 11 και 13 Νοεμβρίου) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μιχάλ Ζνανιέτσκι, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ, τα σκηνικά είναι του Σάκη Κολαλά, τα κοστούμια της Ευαγγελίας Κιρκινέ ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν έλληνες και ξένοι λυρικοί τραγουδιστές.
Η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1877 έχοντας γραφεί προς παραδειγματισμό των Γάλλων οι οποίοι έχασαν τον πόλεμο με την Πρωσία το 1870-71.
Η ταπείνωση των Εβραίων λειτούργησε ως υπόμνηση της δικής τους ταπείνωσης. Οι όρκοι προς την πατρίδα του και η αγνότητα που ο ηγέτης των Εβραίων δεν μπόρεσε να τηρήσει, λειτουργούσαν σαν ένα μήνυμα προς τους Γάλλους να προχωρήσουν σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και εξυγίανση της χώρας, ύστερα από μια περίοδο διαφθοράς και παρακμής.
«Είναι ο Σαμψών ένας βιβλικός ήρωας ή ένας μοντέρνος τρομοκράτης;» αναρωτιέται ο σκηνοθέτης Μιχάλ Ζνανιέτσκι. Και προσθέτει: «Η όπερα έχει σκηνοθετηθεί μ΄έναν τρόπο όπου αναμειγνύεται ο τόπος, ο χρόνος και οι πολιτισμοί».
«Αν και βασίζεται στην βιβλική διαμάχη μεταξύ Ιουδαίων και Φιλισταίων, "περνά" μέσα από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο για να φτάσει στην μόδα του γκράφιτι αλλά και στις προκλήσεις των νέο - Ναζί».
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου