Το «γκέτο» της Τοσίτσα καταγγέλλουν αρχαιολόγοι




Χωρίς επισκέπτες κινδυνεύουν να μείνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και το Επιγραφικό Μουσείου, λόγω του «γκέτο» των ναρκωτικών που έχει καταλάβει εδώ και χρόνια τον πεζόδρομο της Τοσίτσα και τους γύρω δρόμους, κατάγγειλαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου οι Έλληνες αρχαιολόγοι.
Τα Μουσεία θα κλείσουν και μάλιστα με την ανοχή της πολιτείας, αφού η κατάσταση που επικρατεί μέρα-νύχτα γύρω τους, τα καθιστά μη προσβάσιμα στους πολίτες.

"Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα μπορούσε να αποτελεί, μαζί με το γειτονικό Επιγραφικό Μουσείο, το Ακροπόλ και το Πολυτεχνείο, τον περιβάλλοντα χώρο και τον πεζόδρομο της Τοσίτσα, έναν ζωντανό πολιτιστικό πόλο για το κέντρο της Αθήνας, που θα άλλαζε τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής. Αντί γι' αυτό, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο "στραγγαλίζεται" οικονομικά και υπολειτουργεί, ο περιβάλλων χώρος του υποβαθμίζεται και η οδός Τοσίτσα έχει παραδοθεί συνειδητά στη διακίνηση ναρκωτικών", υπογράμμισε η πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, αποδίδοντας ευθύνες τόσο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και στον δήμο Αθηναίων.

Επιπρόσθετα η Δ. Κουτσούμπα μίλησε για "σταδιακή προσπάθεια, τα δημόσια Μουσεία να απαξιωθούν στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή η αλλαγή νομικού καθεστώτος, η ιδιωτικοποίηση ορισμένων λειτουργιών τους, ακόμη και η απόλυση εργαζομένων από αυτά".

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα προχωρήσει σε σειρά από ενέργειες δημοσιοποίησης του προβλήματος και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας για το θέμα των Μουσείων, οι οποίες θα κορυφωθούν στα τέλη Σεπτέμβρη με μια διεθνή ημερίδα με θέμα «Μουσεία και κρίση: ο πολιτισμός ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως προϊόν».

Η ημερίδα θα πλαισιωθεί από εβδομάδα εκδηλώσεων και δράσεων στον πεζόδρομο της Τοσίτσα.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!