Η Συλβί Γκιλλέμ στη σκηνή του Ηρωδείου στις 19 και 20 Ιουλίου

ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ


Η Συλβί Γκιλλέμ, αγαπημένη του ελληνικού κοινού, θα χορέψει στις 19 και 20 Ιουλίου στο Ηρώδειο έργα που έγραψαν ειδικά για εκείνη ο Ουίλιαμ Φόρσαϊθ και ο Ματς Εκ.

Η παράσταση «6000 μίλια μακριά» θα συμπληρωθεί με το ντουέτο του Γίρζι Κίλιαν 27’52”, που ερμηνεύουν οι χορευτές Ορελί Κάιλα και Κέντα Κοτζίρι.

Η Συλβί Γκιλλέμ γεννήθηκε στο Παρίσι. Η μητέρα της ήταν γυμνάστρια και θα ακολουθούσε και η ίδια την ίδια πορεία, εάν στα 11 της χρόνια δεν μαγευόταν από το μπαλέτο.

Ξεκίνησε τις σπουδές της στην Όπερα του Παρισιού στα 16 της χρόνια, ανεβαίνοντας ταχύτατα στην ιεραρχία αποσπώντας διακρίσεις στους ετήσιους διαγωνισμούς.

Το 1984 σε ηλικία 19 ετών, ο Νουρέγιεφ την αναγόρευσε «etoile», χορεύτρια σταρ, και μάλιστα ανέβηκε στη σκηνή στο τέλος της παρθενικής της εμφάνισης στη Λίμνη των Κύκνων για να το αναγγείλει ο ίδιος δημόσια.

Τα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί προσκεκλημένοι χορογράφοι την επέλεξαν για τις δημιουργίες τους.

Το δρόμο άνοιξε ο Ουίλλιαμ Φόρσαϊθ με το France Danse και, λίγο αργότερα, της έδωσε τον βασικό ρόλο στο έργο In the middle, somewhat elevated. Πρωταγωνίστησε στη συνέχεια στις χορογραφίες του Μωρίς Μπεζάρ, Mouvements Rythmes Etudes και Arepo, στο GV10 της Καρόλ Αρμιτάζ, ενώ ο Τζον Νοιμάϊγιερ της προσέφερε ένα λαμπρό σόλο στο Magnificat.

Σημαντική εμπειρία γι' αυτή στάθηκε το μινιμαλιστικό Μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού του Ρόμπερτ Γουίλσον. Ο Μπεζάρ δημιούργησε, ειδικά για τη Γκιλέμ, τρία ακόμη μπαλέτα (ανάμεσα στα οποία και η Αυτοκράτειρα Σίσσυ) και της έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα διάσημα έργα του Μπολερό και Ιεροτελεστία της Άνοιξης.

Ο Ματς Εκ δημιούργησε γι' αυτήν δυο ταινίες χορού με ειδικά εφέ, το Wet Woman και το Smoke. Σε συνεργασία με την σκηνοθέτιδα Francoise Va Han γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ με αποσπάσματα από ερμηνείες της και αυτοσχεδιασμούς, καθώς και ένα σόλο, το Blue Yellow, παραγγελία στον ανεξάρτητο Βρετανό χορογράφο Tζόναθαν Μπάροουζ.

Το ενδιαφέρον της Γκιλλέμ για τον σύγχρονο χορό την οδήγησε να πειραματιστεί, ανεβάζοντας δύο σόλο της Γερμανίδας πρωτοπόρου του εκφραστικού χορού Μαίρη Βίγκμαν - Summer Dance και Witch's Dance, τα οποία παρουσίασε σε πειραματικό πρόγραμμα στη Χάγη το 1998.

Το Δεκέμβριο του 2003, με δική της πρωτοβουλία ξεκίνησε μια συνεργασία με τους χορευτές Μάικλ Ναν και Ουίλιαμ Τρέβιτ, καθώς και με το χορογράφο Ράσελ Μάλιφαντ στο Μπρόκεν Φολ, που έκανε πρεμιέρα στο Κόβεν Γκάρντεν σε παράσταση του Βασιλικού Μπαλέτου.

Ακολούθησαν κι άλλες συνεργασίες με τους παραπάνω και ειδικά με τον Μάλιφαντ, ένα πλήρες πρόγραμμα με χορογραφίες δικές του μεταξύ των οποίων και ένα σόλο για τη Γκιλέμ, που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Η Γαλλίδα σταρ έχει βραβευτεί μεταξύ άλλων με το μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, Αξιωματούχος του Εθνικού Τάγματος της Τιμής, Αξιωματούχος των Τεχνών και των Γραμμάτων στη Γαλλία και επίτιμη CBE στη Βρετανία.

Με τις παραστάσεις της Συλβί Γκιλλέμ πέφτει η αυλαία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!