«Πράξη φιλελληνισμού» από το Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας
Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας ήρθε στην Αθήνα «δώρα φέρων» - για την ακρίβεια μία γενναία οικονομική ενίσχυση και σύμβαση με το ελληνικό ΕΚΕΒΙ
Για «πράξη φιλελληνισμού» μίλησε η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Κατρίν Βελισσάρη. Ως «πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε μια στιγμή που στην Ευρώπη αναδεικνύονται φυγόκεντρες δυνάμεις» ερμήνευσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ Τάκης Θεοδωρόπουλος την ενέργεια του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και προσωπικά του προέδρου του Ζαν - Φρανσουά Κολοζιμό να διαθέσει πόρους ύψους 150.000 ευρώ για την ενίσχυση του ελληνικού βιβλίου και των γαλλοελληνικών σχέσεων στον εκδοτικό τομέα.
Το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφτηκε την Παρασκευή ύστερα από συζητήσεις ολίγων μηνών. Τα δύο Κέντρα Βιβλίου έχουν, ούτως ή άλλως, πολύ καλή συνεργασία λόγω και της διπλής υπηκοότητας - γαλλικής και ελληνικής - της διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ.
Τα δύο Κέντρα δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν σε θέματα τιμών του βιβλίου, συγγραφικών δικαιωμάτων, αμοιβών των δημιουργών στο πλαίσιο της ψηφιακής δημιουργίας, διατήρησης και ανάπτυξης της εκδοτικής ποικιλομορφίας, διατήρησης και ανάπτυξης των ανεξάρτητων δικτύων διανομής, καταπολέμησης της πειρατείας.
Παράλληλα το γαλλικό Κέντρο Βιβλίου θα ενισχύσει οικονομικά την επαφή ελλήνων και γάλλων εκδοτών, τη μετάφραση αλλά και τη συγγραφή, μέσω υποτροφιών ελλήνων δημιουργών. Η πράξη του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, που έχει επίσης ενισχύσει με μικρότερα ποσά την Τυνησία και την Αίγυπτο, να συνδράμει το ελληνικό βιβλίο στην πιο δύσκολη στιγμή της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους στην Ευρώπη έχει έναν προφανή συμβολικό χαρακτήρα.
Αλλά ποιος είναι ο Ζαν - Φρανσουά Κολοζιμό που έδειξε μια τέτοια ευαισθησία και ένα τέτοιο ρεφλέξ; Ο Κολοζιμό είναι ένας άνθρωπος με σπουδές που τον έφεραν πολύ κοντά στην Ελλάδα. Οχι όμως στην αρχαία, όπως συνήθως συμβαίνει, αλλά τη βυζαντινή! Ο πρόεδρος - από το 2010 - του γαλλικού ΕΚΕΒΙ θεωρείται ειδικός στην Ορθοδοξία. Για την προσφορά του στην κατανόησή της από τους Γάλλους τιμήθηκε μάλιστα το 2008 με απόφαση του Νικολά Σαρκοζί με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.
Ο Ζαν - Φρανσουά Κολοζιμό που σπούδασε στη Σορβόννη και σε δύο αμερικανικά πανεπιστήμια πέρασε και δύο χρόνια στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, όπου έμαθε ώς έναν βαθμό και την ελληνική γλώσσα. Εκανε έρευνες στα μοναστήρια του Αθω αλλά και στο Σινά. Ασπάστηκε μάλιστα το ορθόδοξο δόγμα. Επαγγελματικά, ακολούθησε δύο παράλληλες καριέρες: δίδαξε επί μία εικοσαετία Ιστορία της Φιλοσοφίας και Βυζαντινή Θεολογία στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας Saint Serge του Παρισιού. Παράλληλα υπήρξε επιτελικό στέλεχος τεσσάρων γνωστών εκδοτικών οίκων και διευθυντής εκδόσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Γαλλίας. Εχει γράψει πέντε βιβλία με θρησκευτικά θέματα ενώ έχει συμπράξει και στην παραγωγή έξι ντοκιμαντέρ!
«Μπορεί το πρόγραμμα αυτό να μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό, θέλει όμως να δηλώσει την αλληλεγγύη μας», λέει ο Ζαν Φρανσουά Κολοζιμό με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης.
«Ταυτόχρονα θέλω να δηλώσω ότι δεν νιώθουμε πως κάνουμε κάτι για σας. Κάνουμε κάτι για όλους μας, καθώς πρέπει να ενισχυθούν οι δεσμοί σε μια εποχή που διακυβεύονται πολλά στον εκδοτικό χώρο. Το βιβλίο δεν είναι εμπόρευμα όπως όλα τα άλλα αλλά πολιτισμική δημιουργία. Είναι φορέας ελευθερίας και χειραφέτησης και δεν μπορεί να αφεθεί στο έλεος της οικονομίας της αγοράς. Σήμερα η δημιουργία αντιμετωπίζει απειλές.
Υπάρχουν πολυεθνικές εκδοτικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τους αναγνώστες ως καταναλωτές, που δεν θέλουν να αποδίδουν πνευματικά δικαιώματα και θεωρούν ως σημαντικότερο κρίκο στην αλυσίδα της δημιουργίας τούς μεσάζοντες. Απέναντι σε αυτές τις αντιλήψεις χρειάζεται κοινή δράση», καταλήγει ο Κολοζιμό που δείχνει έτσι, πολύ καθαρά, τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τη γαλλική από την αγγλοσαξονική σκέψη σε τέτοια θέματα, και μάλιστα ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις.
Πηγή: Τ Νέα,Μανώλης Πιμπλή
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου