Το 11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ «Less is more» («Το λιγότερο είναι περισσότερο»). Ητοι, «λιγότερη κατανάλωση, περισσότερη πνευματικότητα. Λιγότερη διασκέδαση της πλήξης, περισσότερη αναζήτηση νοήματος».


Μία από τις φωτογραφίες αγνώστου (από τον κύκλο «Συρτάρι»)


Το σύνθημα του φετινού 11ου Φεστιβάλ Νάξου, που ξεκινά στις 23 του μήνα και διαρκεί ώς τις 2 Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτει ότι ενώ η διοργάνωση συνομιλεί με τη συγκυρία, ξέρει να τη μεταμορφώνει σε πλεονέκτημα.

«Το less is more είναι επιτακτικό αίτημα, αν όχι ανάγκη σήμερα», τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Στέλιος Κρασανάκης. «Είναι μια αντίδραση στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Δεν θέλουμε να είμαστε ακόμα ένα φεστιβάλ που γκρινιάζει ότι δεν έχει χρήματα. Κάνουμε, λοιπόν, σημαία μας το "μέσα από τα λιγότερα αναζητάμε τα περισσότερα", αν και πάντα ήμασταν ένα no budjet festival», παραδέχεται.

Το φεστιβάλ, που έβαλε τη Νάξο στο θερινό πολιτιστικό χάρτη δυναμικά, χωρίς να νερώσει το κρασί με τους γνωστούς επαρχιακούς λαϊκισμούς, επιμένει και φέτος ποιοτικά και εναλλακτικά, χωρίς να συρρικνώσει τον προγραμματισμό του, παρά μόνο τον αριθμό των μετακληθέντων καλλιτεχνών, επιλέγοντας ολιγοπρόσωπα σχήματα.

Αν μη τι άλλο, συνιστά είδηση ότι η διοργάνωση, χάρη στη δεκαετή καλή έξωθεν μαρτυρία, σε εποχές κρίσης και με μια Ελλάδα προς αποφυγήν για τους ξένους, έγινε πόλος έλξης για το γνωστό νορβηγικό jazz duo Anders, που ζήτησε να μετάσχει φέτος με δικά του έξοδα!

Υπάρχουν κι άλλα highlights στη φετινή 11η διοργάνωση, όπως η έκθεση αλλοιωμένων φωτογραφιών, με κορυφαίες υπογραφές, η σύμπραξη του διάσημου Γερμανού τρομπετίστα και συνθέτη Μάρκους Στοκχάουζεν με Ελληνες βιρτουόζους, η βραδιά με πανσέληνο στο Ιερό του Διονύσου στα Υρια κ.ά.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα:

* «ΣΥΡΤΑΡΙ ΧΧΙΙ». Εκθεση φωτογραφιών σε... αποσύνθεση της Nelly's, του Τομπάζη, του Χαρισιάδη κ.ά., οι οποίες «υπό κανονικές συνθήκες δεν θα παρουσιάζονταν ποτέ». Αλλοιώθηκαν τόσο πολύ τα αρνητικά τους, ώστε να έχουν χάσει το αφηγηματικό τους περιεχόμενο. Δεν αναγνωρίζεται όμως η ταυτότητα του φωτογράφου, η οποία και δεν προδίδεται στην πρωτότυπη έκθεση που εγκαινιάζεται στον Πύργο στις 23 του μήνα (έως 2/9). Το υλικό προέκυψε από τη δεξαμενή του φωτογραφικού αρχείου του Μουσείου Μπενάκη. Επιμέλεια: Λεωνίδας Κουργιαντάκης, Αλίκη Τσίργιαλου. Διοργάνωση: Αιών Πολιτιστικός Οργανισμός και Μουσείο Μπενάκη.

* Μια περιπλάνηση στον κόσμο της τζαζ με τη σύμπραξη του Γερμανού τρομπετίστα και συνθέτη Μάρκους Στοκχάουζεν και των Ελλήνων Γιώργου Καλούδη (τσέλο), Βασίλη Ρακόπουλου (κιθάρα) και Τάκη Φαραζή (πιάνο) είναι το Aegean jazz concert, στις 30 του μήνα.

* Η διεθνής πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου θα αναδείξει την 1η Αυγούστου εκλεκτικές μουσικές συγγένειες ανάμεσα στον Μότσαρτ, τον Σούμαν, τον Ντεμπισί και τους Αλ. Καλογερά και Περ. Κούκο.

* Βραδιά αφιερωμένη στον συγγραφέα-μεταφραστή και εικαστικό Αλέξανδρο Ισαρη (2 Αυγούστου). Κείμενα απ' το βραβευμένο βιβλίο του «Βίνκελμαν ή το πεπρωμένο» διαβάζει ο Χρ. Στέργιογλου, ενώ το εικαστικό έργο του θα προβάλλεται σε video.

* Το νορβηγικό jazz duo Anders, με τον Λένε Γκρένσεν στο σαξόφωνο και τον Ντέιβιντ Σκίνερ στο πιάνο, θα συνδέσει την ευρωπαϊκή κλασική μουσική παράδοση με την αμερικανική τζαζ. Με την υποστήριξη της βορβηγικής πρεσβείας στην Αθήνα και του Νορβηγικού Ινστιτούτου.

* Ο μονόλογος «Το Παρτάλι», απ' το ομώνυμο μυθιστόρημα του Θ. Γρηγοριάδη, με τον Χρ. Στέργιογλου στον ομώνυμο ρόλο, ταξιδεύει στον Πύργο στις 7 και 8 Αυγούστου. Σκηνοθεσία: Στ. Κρασανάκης.

* «Γιατί φυσάει ο άνεμος;», η παράσταση κουκλοθέατρου με αφορμή ένα λευκαδίτικο παραμύθι από την Ομάδα «Φτουξελευτερία», θα δοθεί στις 11 Αυγούστου.

* Η μουσική βραδιά, υπό το φως της Πανσελήνου, θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό του Διονύσου στα Υρια στις 13 Αυγούστου. Αποσπάσματα από τις «Αόρατες πόλεις» του Καλβίνο, τις «Φωνές του Μαρακές» του Κανέτι συνδιαλέγονται με τραγούδια των Μπρελ, Γουέιτς, Κοέν, Ριντ, Χατζιδάκι και Θεοδωράκη. Αφήγηση - τραγούδι: Μάνια Παπαδημητρίου. Μαζί της ο Κ. Βόμβολος. Σε συνεργασία με την ΚΑ' Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων.

* «Μαράν Αθά». Ο μονόλογος από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα, με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη, στις 16 Αυγούστου (σκηνοθεσία : Δ. Αβδελιώδης).

* Ο συγκλονιστικός μονόλογος «Καμίγ Κλοντέλ - το κύμα της τρέλας», με τη Λυδία Φωτοπούλου, στις 19 Αυγούστου. (Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Στ. Κρασανάκης).

info:Πύργος Μπαζαίου: 12ο χλμ. Χώρα Νάξου - Αγιασσός, τηλ. 22850-31402.

Enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!