Ξεκινούν άμεσα οι ανασκαφές στο Αρχαίο Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας

Η άμεση έναρξη της ανασκαφικής έρευνας για την αποκάλυψη του συνόλου των κτηρίων του αρχαίου Γυμνασίου, μνημείου πολύ μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, η αποκάλυψη του οποίου θα ολοκληρώσει το αρχαιολογικό τοπίο της Ιεράς Άλτεως, αποφασίστηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο πολιτισμού, υπό την προεδρία του αν. υπουργού ΠΑΙΘΠΑ κ. Κώστα Τζαβάρα. Μέχρι στιγμής έχει ερευνηθεί μερικώς η Ανατολική Στοά του σε μήκος 120 μ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η υλοποίηση του έργου σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση προβλέπει αφενός μελέτη προστασίας και ανάδειξης του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης, νοτίως των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ και βορειοανατολικώς του Αρχαίου Σταδίου της Ολυμπίας, αφετέρου μελέτες προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου αναλημματικού τείχους μεταξύ των νοτίων πρανών του Κρονίου λόφου και του βορείου ορίου της Άλτεως στην περιοχή του ανδήρου των Θησαυρών.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες προκειμένου να ξεκινήσει η ανασκαφική έρευνα στο Αρχαίο Γυμνάσιο του Ιερού, καθώς και η εκπόνηση μελετών της ενοποίησης του Αρχαιολογικού Χώρου με το Νέο Μουσείο. Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και οι ανασκαφές θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Την επόμενη εβδομάδα θα κληθούν σε σύσκεψη στο υπουργείο υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της Ζ' ΕΠΚΑ και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για τη δρομολόγηση των ανασκαφικών εργασιών στο Αρχαίο Γυμνάσιο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η διευθύντρια της Δ/νσης Προϊστορικών & Κλασικών κ. Ν. Βαλάκου, η προϊσταμένη της Ζ' ΕΠΚΑ κ. Γ. Χατζή, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων κ. Δ. Σβολόπουλος, η αναπληρώτρια προϊστάμενη της ΕΥΠΟΤ κ. Ε. Τσίρου, ο τεχνικός σύμβουλος της Διαχειριστικής Αρχής Π. Μαστραντώνης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ε. Κοτζιάς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θοδωρής Παπαηλίου.
ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!