53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Is it Greek to you;
Παρά τις φήμες ότι ο Υφυπουργός Πολιτισμού επιθυμεί την επαναφορά στο Φεστιβάλ του «ελληνικού διαγωνιστικού», αίτημα επίσης μερίδας Ελλήνων κινηματογραφιστών, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τις ελληνικές ταινίες που θα κάνουν την πρεμιέρα τους στο πρόγραμμά του, με παρουσία ισότιμη με αυτές της παγκόσμιας παραγωγής.
Δέκα τέσσερις είναι οι ταινίες, ολοκαίνουριες για την ελληνική σκηνή, που θα κάνουν την πρεμιέρα τους στα διάφορα τμήματα ή θα παρουσιαστούν σε ειδικές προβολές στο επίσημο πρόγραμμα του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Νέα δείγματα της ελληνικής παραγωγής (αλλά και συμπαραγωγές), από πιο αναγνωρισμένους ή πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, που θα διεκδικήσουν την προσοχή του κοινού, αλλά και των εκπροσώπων της παγκόσμιας κινηματογραφικής αγοράς που θα είναι συγκεντρωμένοι στις αίθουσες του Φεστιβάλ. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για τις ελληνικές συμμετοχές στο φεστιβάλ.
Διεθνές Διαγωνιστικό
«Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου
Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Λυγίζου, έκανε την πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φετινού Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και μια ειδική μνεία υποκριτικής για τον ηθοποιό της, Γιάννη Παπαδόπουλο. Συνέχισε τη διεθνή καριέρα της στα Φεστιβάλ του Τορόντο και του Λονδίνου. Οχι «μια ταινία για την κρίση», το φιλμ αφηγείται τρεις μέρες από τη ζωή ενός 23χρονου αγοριού στη σημερινή Αθήνα που παλεύει να επιβιώσει, αλλά και να κρατήσει στη ζωή το καναρίνι του, κόντρα στις συνθήκες αλλά κυρίως κόντρα στο πείσμα και την περηφάνια του, κόντρα στην απόφασή του να μη ζητήσει από πουθενά βοήθεια και να τα βγάλει πέρα μόνος του. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ.
«Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη
Επτά χρόνια μετά την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας, το «Αλεμάγια» (και ενώ παρεμβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Μακρόνησος»), ο Ηλίας Γιαννακάκης επιστρέφει με μια ταινία για μια γυναίκα με το ειρωνικό όνομα Χαρά που απαγάγει ένα νεογέννητο παιδί, επειδή δεν μπορεί να κάνει δικό της. Στην ταινία, που έχει γυριστεί σε ασπρόμαυρο φιλμ 35mm, σε παραγωγή της Ελένης Μπερντέ, πρωταγωνιστεί η Αμαλία Μουτούση και μαζί της ο Γιώργος Συμεωνίδης και ο Νίκος Φλέσσας. Δείτε το τρέιλερ.
Ειδικές Προβολές
«Το Πλοίο για την Παλαιστίνη» του Νίκου Κούνδουρου
Στα 86 του χρόνια, πια, ο σκηνοθέτης του «Δράκου», της «Μαγικής Πόλης», του «1922», επανέρχεται, σχεδόν 15 χρόνια μετά τους «Φωτογράφους», στην κινηματογραφική επικαιρότητα, με μια πολιτική ταινία. Το πλοίο του τίτλου έρχεται από τον Παναμά και φέρνει πολεμικό υλικό στους Ισραηλινούς για να εξοπλιστούν στον αιώνιο πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων. Παράλληλα, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, διάφοροι επιτήδειοι μαζεύουν κορίτσια από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τους υπόσχονται δουλειές για να τις κάνουν τελικά πόρνες, ενώ μια στοά μασόνων λειτουργεί ως μεσάζοντας ανάμεσα στους Αμερικανούς και στους Ισραηλινούς. Η ταινία είναι μια παραγωγή της Showtime Productions. Διαβάστε περισσότερα για «Το Πλοίο» και δείτε το πρώτο teaser της ταινίας.
«The Capsule» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη
Η μικρού μήκους ταινία της Τσαγγάρη γυρίστηκε στην Υδρα, σε ανάθεση του Δάκη Ιωάννου, για το DesteFashionCollection του 2012, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και συνέχισε με το Τορόντο και το Λονδίνο. Η ταινία περιγράφει, σε ένα fusion μόδας, σινεμά και εικαστικών, την ιστορία επτά νέων γυναικών που βρίσκονται κλεισμένες σε μια βίλα χτισμένη σε ένα βράχο στις Κυκλάδες, επιδιδόμενες σε μια σειρά από μαθήματα πειθαρχίας, επιθυμίας, ανακάλυψης και εξαφάνισης. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «The Capsule».
«Χιγκίτα» του The Boy
Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης, aka The Boy, έξι χρόνια μετά το «Ροζ», παρουσιάζει μια εντελώς ανεξάρτητη παραγωγή με υποτυπώδες budget. Η ιστορία της ταινίας αφορά σε μια ομάδα ανθρώπων που αυτοεξορίζεται στη Μακρόνησο για να προστατευτεί από τους Μολυσμένους. 37 χρόνια αργότερα, παρακολουθούμε το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης. Εξι άνθρωποι δίπλα σε απολιθώματα πολιτισμού, κουβαλάνε άσκοπα τους ρόλους που τους έχουν επιβληθεί, αφήνοντας την τρέλα να τους συντροφεύσει στον αφανισμό τους. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το teaser trailer εδώ.
Πρεμιέρες
«Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη
Πέντε χρόνια μετά το «Valse Sentimentale», η Κωνσταντίνα Βούλγαρη επιστρέφει με μια ακόμη «προσωπική» ταινία, γυρισμένη στα Εξάρχεια, στην κατηγορία των «no budget» ταινιών. Ηρωίδα είναι η Ηλέκτρα, που ζει στα Εξάρχεια κι ανήκει στον αναρχικό χώρο. Ο φίλος της είναι στην φυλακή, θύμα του τρομονόμου και η ίδια προσπαθεί να είναι δημιουργική, δίχως να θυσιάζει τον εαυτό της. Διαβάστε περισσότερα για το «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους» και δείτε βίντεο από τα γυρίσματα εδώ.
«Μπιγκ Χιτ» του Κάρολου Ζωναρά
Τέσσερα χρόνια μετά τον «Γιο του Τσάρλυ», ο Κάρολος Ζωναράς, έχοντας εκουσίως επιλέξει το δρόμο του cult, επανέρχεται μ' ένα δικού του ύφους νουάρ, γεμάτο βρωμιά του υποκόσμου, μοιραίες γυναίκες κι έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ, στον απόηχο των pulp αμερικανικών αστυνομικών μυθιστορημάτων, στο πιο ελληνικό τους. Πρωταγωνιστεί ο Μελέτης Γεωργιάδης. Δείτε το τρέιλερ.
«11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου
Η έκτη μεγάλου μήκους για τον Νίκο Κορνήλιο (η πιο πρόσφατη ήταν η «Τρίτη»), αφορά στην ιστορία ενός νέου κοριτσιού που αποφασίζει να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή της. Η Εύα είναι δυναμική και ανεξάρτητη και σπουδάζει κλασικό τραγούδι. Ο Θωμάς είναι οδηγός νταλίκας που ζει σ’ ένα κοντέινερ στο χώρο της δουλειάς του, παραιτημένος από κάθε προσδοκία. Η συνάντησή τους θα είναι η συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων και η σχέση που θα δημιουργήσουν μια ιδιότυπη, «δική τους» σχέση, έξω από τις συνηθισμένες κατηγορίες. Το σενάριο είναι γραμμένο από τον σκηνοθέτη και την Ευγενία Παπαγεωργίου και οι Λάμπρος Αποστόλου, Εύα Γαλογαύρου, Εύα Στυλάντερ, Γιώργος Τζουβελέκης κρατούν τους βασικούς ρόλους. Δείτε εδώ το τρέιλερ.
«Κίτρινη Πόλη» του Σάββα Κατιρτζίδη
Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για τον 33χρονο Σάββα Κατιρτζίδη από τη Θεσσαλονίκη (συμμετοχή στο τμήμα digi του Φεστιβάλ Δράμας με το «Superiorite» το 2010), η «Κίτρινη Πόλη» αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας αστέγων που ζουν φυλακισμένοι σε μια εγκαταλελειμμένη έπαυλη, θύματα μιας δυστοπικής δικτατορίας. Απομονωμένοι και στο έλεος της ψυχολογικής βίας που αναγκάζονται να υποστούν από τα όργανα της τάξης, αποφασίζουν να στήσουν ένα παιχνίδι προκειμένου να επαναστατήσουν απέναντι στο κράτος και τις διαταγές του. Η ταινία είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή της poor kinema που ανήκει στον Σάββα Κατιρτζίδη και την Αργυρώ Κουρλίτη, πρωταγωνίστρια της «Κίτρινης Πόλης».
«Kame Koummando» του Μανώλη Δαμιανάκη
Από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο Μανώλης Δαμιανάκης μας συστήνει τον «kame koummando», τον ήρωα της ομώνυμης ταινίας του, ο οποίος ζει τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Επιθυμία του το Πνεύμα του να επιστρέψει πίσω στο χρόνο στον Πλανήτη Γη. Επιστρέφοντας, βρίσκει ένα κόσμο υπό την κατοχή της Τρόικα και των οίκων αξιολόγησης, τα κοινωνικά φαινόμενα βρίσκοντας σε έξαρση και οι ανθρώπινες ψυχές μπερδεμένες. Εμπαίζεται από την φωνή των οίκων αξιολόγησής και της Τρόικα. Αποφασίζει να αναλάβει δράση προκειμένου να βοηθήσει όλους τους λαούς...έως ότου ο κακός Ζίντα του κλέβει τον ασύρματο που τον κρατάει σε επικοινωνία με την μονάδα του. Δείτε εδώ το τρέιλερ.
Συμπαραγωγές
«Red City» του Μάνου Τσίζεκ (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο)
Στην πρώτη του μεγάλου μήκους απόπειρα, ο Μάνος Τσίζεκ με σπουδές θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, αλλά και προϋπηρεσία στη φωτογραφία και το σινεμά, δοκιμάζεται στο δύσκολο είδος της επιστημονικής φαντασίας και αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή υπολογιστικής φυσικής και του νεαρού βοηθού του καθώς αυτοί αναπτύσσουν έναν νέο «κώδικα» που θα επιτρέψει στα ανδροειδή που κατοικούν σε μια φουτουριστική πόλη να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Εμπνευσμένο από την ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου και της Μαρίας Ταταράκη αλλά και το πολιτικό και κοινωνικό χάος της Ελλάδας της κρίσης, το «Red City» ξεκίνησε το 2012 σαν ένα no buget work in progress, αλλά στην πορεία η εταιρία New York Entertainment ανέλαβε την παραγωγή και την προώθησή του με συμπαραγωγούς το Home Studio και τη Mix Productions.
Loveless Zoritsa των Ράντοσλαβ Πάβκοβιτς και Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους, (Ελλάδα, Σερβία, Κύπρος, Πολωνία)
Πρώτη ταινία μεγάλου μήκους των Ραντοσλάβ Πάβκοβιτς και της Κύπριας, μόνιμης κάτοικου Σερβίας, Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους το «Loveless Zoritsa» αφηγείται την ιστορία της Ζόριτσα, μιας χωριατοπούλας που ζει στη σημερινή Ανατολική Σερβία με το βάρος πως είναι καταραμένη. Από τότε που το πρώτο της αγόρι πνίγηκε μυστηριωδώς στο ποτάμι, όλοι οι άντρες που την πλησιάζουν πεθαίνουν με παράξενους τρόπους. Τα πράγματα θα μπλεχτούν όταν ο πεισματάρης αστυνομικός Μάνε που δεν πιστεύει στις δεισιδαιμονίες του χωριού θα ερευνήσει αν η Ζόριτσα είναι μια σίριαλ κίλερ ή απλά ένα κορίτσι που αναζητά την αληθινή αγάπη. Το «Loveless Zoritsa» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Raindance στις αρχές Οκτωβρίου του 2012. Δείτε εδώ το τρέιλερ.
«Papadopoulos & Sons» του Μάρκους Μάρκου (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο)
Ο Χάρι Παπαδόπουλος έχει τα πάντα: μια πολυτελή βίλα, βραβεία και ένα υψηλών απαιτήσεων και εξόδων lifestyle. Οταν όμως θα ξεσπάσει η οικονομική κρίση, ο Χάρι και η οικογένεια του θα τα χάσουν όλα. Ολα, εκτός από ένα ξεχασμένο μικρό εστιατόριο με το όνομα «Three Brothers Fish & Chip Shop» που ανήκει εξ ημισείας στον Χάρι και τον μεγαλύτερο αδερφό του Σπύρο, ο οποίος έχει από καιρό απομακρυνθεί από την οικογένεια. Χωρίς εναλλακτική, ο Χάρι και η οικογένεια του θα αναγκαστούν να επισκεφθούν τον Σπύρο και να ζήσουν όλοι μαζί πάνω από το εγκαταλελειμμένο εστιατόριο προσπαθώντας να το κάνουν μια υγιή επιχείρηση κι όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα του «εχθρού» τους, Χασάν, ενός Τούρκου που διατηρεί σουβλατζίδικο και ο που σε μια ίντριγκα ελληνοτουρκικής φιλίας ο γιος του θα ερωτευτεί την κόρη του Χάρι. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βρετανου ελληνοκυπριακής καταγωγής Μάρκους Μάρκου με πρωταγωνιστές τον Στίβεν Ντιλέιν («Οι Ωρες») και τον Γιώργο Χωραφά. (Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ)
«Τηλεμάχεια» του Αλεξάντερ Νάλι (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο)
Εμπνευσμένη από το ομηρικό έπος Οδύσσεια η ταινία ακολουθεί το ταξίδι του Τηλέμαχου, ενός νεαρού αγοριού αποκομμένου από τον κόσμο, χωρίς καμία αίσθηση της ταυτότητάς του, προς την αναζήτηση του πατέρα του, Ηλία. Ο Ηλίας, ψαράς στο νησί της Σκιάθου όπου ζει μια ανέμελη και ήσυχη ζωή, θα επιδιώξει να διδάξει στον γιο του της απλές αξίες της ζωής. Η σχέση ανάμεσα σε πατέρα και γιο ενδυναμώνεται, καθώς ο νεαρός Τηλέμαχος αρχίζει να ανακαλύπτει την ιστορία των προγόνων του αλλά και του ίδιου του του εαυτού. Μυστικά από το παρελθόν όμως σύντομα θα απειλήσουν τον κόσμο του Τηλέμαχου και το δεσμό του με τη νέα του οικογένεια. Παράλληλα με φόντο το αστικό τοπίο του ανατολικού Λονδίνου, παρακολουθούμε την ιστορία του Ομάρ, ενός νεαρού Πακιστανού μουσουλμάνου και της Εμιλι, μιας νεαρής καθολικής Αγγλίδας. Οι δύο νέοι που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους και θρησκείες θα βρεθούν αντιμέτωποι με στερεότυπες προκαταλήψεις και αντιδράσεις από το περιβάλλον τους που απειλούν να καταστρέψουν τη σχέση τους. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του 25χρονου Αλεξάντερ Νάλι που γεννήθηκε το 1987 στην Οξφόρδη, η «Τηλεμάχεια» είναι μια παραγωγή της εταιρείας του Matcbox Productions με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.
Εκτός από τις 14 ταινίες που θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς του 53ου Φεστιβάλ θα ενταχθούν 19 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.
Πρόκειται για τις ταινίες «Αίμα» του Διαμαντή Καραναστάση, «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου, «Ελκυστική Ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, «Dogs, Cats & Rats» του Αδριανού Γεωργαντά, «Απρόσμενο Πάθος» του Μάκη Πειθή, «Η Επιστροφή του Λαζάρου» του Αλέξανδρου Κωνσταντάρα, «Σενάρια Ζωής» του Γιάννη Μπακάλη, «Η Φόνισσα ή Η Λογική Γεννάει Τέρατα» της Στέλλας Αρκέντη, «Χίμαιρα» του Κωνσταντίνου Νάνου, «Sold Οut» των Μιχάλη Γιαρίμουστα και Ελένης Κουζούκα, «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη ή Klain Main Puts» του Νίκου Αλευρά, «Μια Νύχτα στην Αθήνα» του Δημήτρη Αρβανίτη, «L» του Μπάμπη Μακρίδη, «Οι Εξωγήινοι» του Ντίνου Θεοδοσίου, «Ο Ξένος» του Γιώργου Αγαθονικιάδη, «Φαιά Ελιξ» του Δημήτρη Μάστορα, «Wild and Precious»του Μπιλ Μουσούλις, «Η Εξέγερση του Δεκέμβρη» του Δημήτρη Βόρρη και «Narcissus» της Ντοβίλ Γκασιουνάιτε.
Διαβάστε περισσότερα για το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης που φέτος διεξάγεται από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: Flix.gr
Νέα δείγματα της ελληνικής παραγωγής (αλλά και συμπαραγωγές), από πιο αναγνωρισμένους ή πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, που θα διεκδικήσουν την προσοχή του κοινού, αλλά και των εκπροσώπων της παγκόσμιας κινηματογραφικής αγοράς που θα είναι συγκεντρωμένοι στις αίθουσες του Φεστιβάλ. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για τις ελληνικές συμμετοχές στο φεστιβάλ.
Διεθνές Διαγωνιστικό
«Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου
Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Λυγίζου, έκανε την πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φετινού Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και μια ειδική μνεία υποκριτικής για τον ηθοποιό της, Γιάννη Παπαδόπουλο. Συνέχισε τη διεθνή καριέρα της στα Φεστιβάλ του Τορόντο και του Λονδίνου. Οχι «μια ταινία για την κρίση», το φιλμ αφηγείται τρεις μέρες από τη ζωή ενός 23χρονου αγοριού στη σημερινή Αθήνα που παλεύει να επιβιώσει, αλλά και να κρατήσει στη ζωή το καναρίνι του, κόντρα στις συνθήκες αλλά κυρίως κόντρα στο πείσμα και την περηφάνια του, κόντρα στην απόφασή του να μη ζητήσει από πουθενά βοήθεια και να τα βγάλει πέρα μόνος του. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ.
«Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη
Επτά χρόνια μετά την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας, το «Αλεμάγια» (και ενώ παρεμβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Μακρόνησος»), ο Ηλίας Γιαννακάκης επιστρέφει με μια ταινία για μια γυναίκα με το ειρωνικό όνομα Χαρά που απαγάγει ένα νεογέννητο παιδί, επειδή δεν μπορεί να κάνει δικό της. Στην ταινία, που έχει γυριστεί σε ασπρόμαυρο φιλμ 35mm, σε παραγωγή της Ελένης Μπερντέ, πρωταγωνιστεί η Αμαλία Μουτούση και μαζί της ο Γιώργος Συμεωνίδης και ο Νίκος Φλέσσας. Δείτε το τρέιλερ.
Ειδικές Προβολές
«Το Πλοίο για την Παλαιστίνη» του Νίκου Κούνδουρου
Στα 86 του χρόνια, πια, ο σκηνοθέτης του «Δράκου», της «Μαγικής Πόλης», του «1922», επανέρχεται, σχεδόν 15 χρόνια μετά τους «Φωτογράφους», στην κινηματογραφική επικαιρότητα, με μια πολιτική ταινία. Το πλοίο του τίτλου έρχεται από τον Παναμά και φέρνει πολεμικό υλικό στους Ισραηλινούς για να εξοπλιστούν στον αιώνιο πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων. Παράλληλα, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, διάφοροι επιτήδειοι μαζεύουν κορίτσια από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τους υπόσχονται δουλειές για να τις κάνουν τελικά πόρνες, ενώ μια στοά μασόνων λειτουργεί ως μεσάζοντας ανάμεσα στους Αμερικανούς και στους Ισραηλινούς. Η ταινία είναι μια παραγωγή της Showtime Productions. Διαβάστε περισσότερα για «Το Πλοίο» και δείτε το πρώτο teaser της ταινίας.
«The Capsule» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη
Η μικρού μήκους ταινία της Τσαγγάρη γυρίστηκε στην Υδρα, σε ανάθεση του Δάκη Ιωάννου, για το DesteFashionCollection του 2012, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και συνέχισε με το Τορόντο και το Λονδίνο. Η ταινία περιγράφει, σε ένα fusion μόδας, σινεμά και εικαστικών, την ιστορία επτά νέων γυναικών που βρίσκονται κλεισμένες σε μια βίλα χτισμένη σε ένα βράχο στις Κυκλάδες, επιδιδόμενες σε μια σειρά από μαθήματα πειθαρχίας, επιθυμίας, ανακάλυψης και εξαφάνισης. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «The Capsule».
«Χιγκίτα» του The Boy
Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης, aka The Boy, έξι χρόνια μετά το «Ροζ», παρουσιάζει μια εντελώς ανεξάρτητη παραγωγή με υποτυπώδες budget. Η ιστορία της ταινίας αφορά σε μια ομάδα ανθρώπων που αυτοεξορίζεται στη Μακρόνησο για να προστατευτεί από τους Μολυσμένους. 37 χρόνια αργότερα, παρακολουθούμε το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης. Εξι άνθρωποι δίπλα σε απολιθώματα πολιτισμού, κουβαλάνε άσκοπα τους ρόλους που τους έχουν επιβληθεί, αφήνοντας την τρέλα να τους συντροφεύσει στον αφανισμό τους. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το teaser trailer εδώ.
Πρεμιέρες
«Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη
Πέντε χρόνια μετά το «Valse Sentimentale», η Κωνσταντίνα Βούλγαρη επιστρέφει με μια ακόμη «προσωπική» ταινία, γυρισμένη στα Εξάρχεια, στην κατηγορία των «no budget» ταινιών. Ηρωίδα είναι η Ηλέκτρα, που ζει στα Εξάρχεια κι ανήκει στον αναρχικό χώρο. Ο φίλος της είναι στην φυλακή, θύμα του τρομονόμου και η ίδια προσπαθεί να είναι δημιουργική, δίχως να θυσιάζει τον εαυτό της. Διαβάστε περισσότερα για το «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους» και δείτε βίντεο από τα γυρίσματα εδώ.
«Μπιγκ Χιτ» του Κάρολου Ζωναρά
Τέσσερα χρόνια μετά τον «Γιο του Τσάρλυ», ο Κάρολος Ζωναράς, έχοντας εκουσίως επιλέξει το δρόμο του cult, επανέρχεται μ' ένα δικού του ύφους νουάρ, γεμάτο βρωμιά του υποκόσμου, μοιραίες γυναίκες κι έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ, στον απόηχο των pulp αμερικανικών αστυνομικών μυθιστορημάτων, στο πιο ελληνικό τους. Πρωταγωνιστεί ο Μελέτης Γεωργιάδης. Δείτε το τρέιλερ.
«11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου
Η έκτη μεγάλου μήκους για τον Νίκο Κορνήλιο (η πιο πρόσφατη ήταν η «Τρίτη»), αφορά στην ιστορία ενός νέου κοριτσιού που αποφασίζει να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή της. Η Εύα είναι δυναμική και ανεξάρτητη και σπουδάζει κλασικό τραγούδι. Ο Θωμάς είναι οδηγός νταλίκας που ζει σ’ ένα κοντέινερ στο χώρο της δουλειάς του, παραιτημένος από κάθε προσδοκία. Η συνάντησή τους θα είναι η συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων και η σχέση που θα δημιουργήσουν μια ιδιότυπη, «δική τους» σχέση, έξω από τις συνηθισμένες κατηγορίες. Το σενάριο είναι γραμμένο από τον σκηνοθέτη και την Ευγενία Παπαγεωργίου και οι Λάμπρος Αποστόλου, Εύα Γαλογαύρου, Εύα Στυλάντερ, Γιώργος Τζουβελέκης κρατούν τους βασικούς ρόλους. Δείτε εδώ το τρέιλερ.
«Κίτρινη Πόλη» του Σάββα Κατιρτζίδη
Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για τον 33χρονο Σάββα Κατιρτζίδη από τη Θεσσαλονίκη (συμμετοχή στο τμήμα digi του Φεστιβάλ Δράμας με το «Superiorite» το 2010), η «Κίτρινη Πόλη» αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας αστέγων που ζουν φυλακισμένοι σε μια εγκαταλελειμμένη έπαυλη, θύματα μιας δυστοπικής δικτατορίας. Απομονωμένοι και στο έλεος της ψυχολογικής βίας που αναγκάζονται να υποστούν από τα όργανα της τάξης, αποφασίζουν να στήσουν ένα παιχνίδι προκειμένου να επαναστατήσουν απέναντι στο κράτος και τις διαταγές του. Η ταινία είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή της poor kinema που ανήκει στον Σάββα Κατιρτζίδη και την Αργυρώ Κουρλίτη, πρωταγωνίστρια της «Κίτρινης Πόλης».
«Kame Koummando» του Μανώλη Δαμιανάκη
Από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο Μανώλης Δαμιανάκης μας συστήνει τον «kame koummando», τον ήρωα της ομώνυμης ταινίας του, ο οποίος ζει τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Επιθυμία του το Πνεύμα του να επιστρέψει πίσω στο χρόνο στον Πλανήτη Γη. Επιστρέφοντας, βρίσκει ένα κόσμο υπό την κατοχή της Τρόικα και των οίκων αξιολόγησης, τα κοινωνικά φαινόμενα βρίσκοντας σε έξαρση και οι ανθρώπινες ψυχές μπερδεμένες. Εμπαίζεται από την φωνή των οίκων αξιολόγησής και της Τρόικα. Αποφασίζει να αναλάβει δράση προκειμένου να βοηθήσει όλους τους λαούς...έως ότου ο κακός Ζίντα του κλέβει τον ασύρματο που τον κρατάει σε επικοινωνία με την μονάδα του. Δείτε εδώ το τρέιλερ.
Συμπαραγωγές
«Red City» του Μάνου Τσίζεκ (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο)
Στην πρώτη του μεγάλου μήκους απόπειρα, ο Μάνος Τσίζεκ με σπουδές θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, αλλά και προϋπηρεσία στη φωτογραφία και το σινεμά, δοκιμάζεται στο δύσκολο είδος της επιστημονικής φαντασίας και αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή υπολογιστικής φυσικής και του νεαρού βοηθού του καθώς αυτοί αναπτύσσουν έναν νέο «κώδικα» που θα επιτρέψει στα ανδροειδή που κατοικούν σε μια φουτουριστική πόλη να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Εμπνευσμένο από την ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου και της Μαρίας Ταταράκη αλλά και το πολιτικό και κοινωνικό χάος της Ελλάδας της κρίσης, το «Red City» ξεκίνησε το 2012 σαν ένα no buget work in progress, αλλά στην πορεία η εταιρία New York Entertainment ανέλαβε την παραγωγή και την προώθησή του με συμπαραγωγούς το Home Studio και τη Mix Productions.
Loveless Zoritsa των Ράντοσλαβ Πάβκοβιτς και Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους, (Ελλάδα, Σερβία, Κύπρος, Πολωνία)
Πρώτη ταινία μεγάλου μήκους των Ραντοσλάβ Πάβκοβιτς και της Κύπριας, μόνιμης κάτοικου Σερβίας, Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους το «Loveless Zoritsa» αφηγείται την ιστορία της Ζόριτσα, μιας χωριατοπούλας που ζει στη σημερινή Ανατολική Σερβία με το βάρος πως είναι καταραμένη. Από τότε που το πρώτο της αγόρι πνίγηκε μυστηριωδώς στο ποτάμι, όλοι οι άντρες που την πλησιάζουν πεθαίνουν με παράξενους τρόπους. Τα πράγματα θα μπλεχτούν όταν ο πεισματάρης αστυνομικός Μάνε που δεν πιστεύει στις δεισιδαιμονίες του χωριού θα ερευνήσει αν η Ζόριτσα είναι μια σίριαλ κίλερ ή απλά ένα κορίτσι που αναζητά την αληθινή αγάπη. Το «Loveless Zoritsa» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Raindance στις αρχές Οκτωβρίου του 2012. Δείτε εδώ το τρέιλερ.
«Papadopoulos & Sons» του Μάρκους Μάρκου (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο)
Ο Χάρι Παπαδόπουλος έχει τα πάντα: μια πολυτελή βίλα, βραβεία και ένα υψηλών απαιτήσεων και εξόδων lifestyle. Οταν όμως θα ξεσπάσει η οικονομική κρίση, ο Χάρι και η οικογένεια του θα τα χάσουν όλα. Ολα, εκτός από ένα ξεχασμένο μικρό εστιατόριο με το όνομα «Three Brothers Fish & Chip Shop» που ανήκει εξ ημισείας στον Χάρι και τον μεγαλύτερο αδερφό του Σπύρο, ο οποίος έχει από καιρό απομακρυνθεί από την οικογένεια. Χωρίς εναλλακτική, ο Χάρι και η οικογένεια του θα αναγκαστούν να επισκεφθούν τον Σπύρο και να ζήσουν όλοι μαζί πάνω από το εγκαταλελειμμένο εστιατόριο προσπαθώντας να το κάνουν μια υγιή επιχείρηση κι όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα του «εχθρού» τους, Χασάν, ενός Τούρκου που διατηρεί σουβλατζίδικο και ο που σε μια ίντριγκα ελληνοτουρκικής φιλίας ο γιος του θα ερωτευτεί την κόρη του Χάρι. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βρετανου ελληνοκυπριακής καταγωγής Μάρκους Μάρκου με πρωταγωνιστές τον Στίβεν Ντιλέιν («Οι Ωρες») και τον Γιώργο Χωραφά. (Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ)
«Τηλεμάχεια» του Αλεξάντερ Νάλι (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο)
Εμπνευσμένη από το ομηρικό έπος Οδύσσεια η ταινία ακολουθεί το ταξίδι του Τηλέμαχου, ενός νεαρού αγοριού αποκομμένου από τον κόσμο, χωρίς καμία αίσθηση της ταυτότητάς του, προς την αναζήτηση του πατέρα του, Ηλία. Ο Ηλίας, ψαράς στο νησί της Σκιάθου όπου ζει μια ανέμελη και ήσυχη ζωή, θα επιδιώξει να διδάξει στον γιο του της απλές αξίες της ζωής. Η σχέση ανάμεσα σε πατέρα και γιο ενδυναμώνεται, καθώς ο νεαρός Τηλέμαχος αρχίζει να ανακαλύπτει την ιστορία των προγόνων του αλλά και του ίδιου του του εαυτού. Μυστικά από το παρελθόν όμως σύντομα θα απειλήσουν τον κόσμο του Τηλέμαχου και το δεσμό του με τη νέα του οικογένεια. Παράλληλα με φόντο το αστικό τοπίο του ανατολικού Λονδίνου, παρακολουθούμε την ιστορία του Ομάρ, ενός νεαρού Πακιστανού μουσουλμάνου και της Εμιλι, μιας νεαρής καθολικής Αγγλίδας. Οι δύο νέοι που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους και θρησκείες θα βρεθούν αντιμέτωποι με στερεότυπες προκαταλήψεις και αντιδράσεις από το περιβάλλον τους που απειλούν να καταστρέψουν τη σχέση τους. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του 25χρονου Αλεξάντερ Νάλι που γεννήθηκε το 1987 στην Οξφόρδη, η «Τηλεμάχεια» είναι μια παραγωγή της εταιρείας του Matcbox Productions με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.
Εκτός από τις 14 ταινίες που θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς του 53ου Φεστιβάλ θα ενταχθούν 19 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.
Πρόκειται για τις ταινίες «Αίμα» του Διαμαντή Καραναστάση, «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου, «Ελκυστική Ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, «Dogs, Cats & Rats» του Αδριανού Γεωργαντά, «Απρόσμενο Πάθος» του Μάκη Πειθή, «Η Επιστροφή του Λαζάρου» του Αλέξανδρου Κωνσταντάρα, «Σενάρια Ζωής» του Γιάννη Μπακάλη, «Η Φόνισσα ή Η Λογική Γεννάει Τέρατα» της Στέλλας Αρκέντη, «Χίμαιρα» του Κωνσταντίνου Νάνου, «Sold Οut» των Μιχάλη Γιαρίμουστα και Ελένης Κουζούκα, «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη ή Klain Main Puts» του Νίκου Αλευρά, «Μια Νύχτα στην Αθήνα» του Δημήτρη Αρβανίτη, «L» του Μπάμπη Μακρίδη, «Οι Εξωγήινοι» του Ντίνου Θεοδοσίου, «Ο Ξένος» του Γιώργου Αγαθονικιάδη, «Φαιά Ελιξ» του Δημήτρη Μάστορα, «Wild and Precious»του Μπιλ Μουσούλις, «Η Εξέγερση του Δεκέμβρη» του Δημήτρη Βόρρη και «Narcissus» της Ντοβίλ Γκασιουνάιτε.
Διαβάστε περισσότερα για το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης που φέτος διεξάγεται από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: Flix.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου