Ξέρετε ότι: Το μνημείο του Λυσικράτους ήταν Μονή των Καπουτσίνων

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Οι Καπουτσίνοι εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα το 1658. Οι σχέσεις με τους Αθηναίους, παρά την αποστροφή που είχαν οι Έλληνες προς τους Λατίνους,
( σύμφωνα με τον Spon) ήταν πολύ καλή. Σπουδαιότεροι στην Αθήνα καπουτσίνοι ήταν: ο πατήρ Φραγκίσκος, φραγκοπατέρας κοινώς λεγόμενος, ο πάτερ Βαρνάβας, ο πάτερ Σίμωνος.
Σύμφωνα με τον Guillet, o πατήρ Σίμωνος το 1969 για λογαριασμό των καπουτσίνων αγόρασε από τους Έλληνες με το ποσό των εκατόν πενήντα σκούδων (λατινικό νόμισμα χρυσό ή ασημένιο, το όνομα το πήρε από την ασπίδα = scudo που χαράσσονταν επάνω στο νόμισμα), , ή όπως ονομάζονταν τότε «φανάρι του Δημοσθένους και Παλάτι του Δημοσθένους», μετά της οικίας. Το έντυσε με λευκό μάρμαρο και το μετέβαλε σε Μονή των Καπουτσίνων. Γι αυτή τη ενέργεια του κατηγορήθηκε από τους Αθηναίους, έγιναν δίκες, παρά την πολιτογράφισή του ( ο πατήρ Σίμων) ως Έλληνας, (διότι σύμφωνα με τα Αθηναϊκά έθιμα δεν επιτρέπονταν ξένοι να αποκτούν αρχαία οικοδομήματα) και από το δικαστήριο των Δημογερόντων ο καπουτσίνος καταδικάστηκε, αλλά κατά τη έφεση ενώπιον του Καδή απαλλάχτηκε, κατοχύρωσε τη νομή, με την υποχρέωση να μην προξενήσει περεταίρω βλάβη στο Φανάρι και να επιτρέψει τη επίσκεψη σε αυτό σε όποιον το επιθυμεί. Γι αυτό και ο καπουτσίνος μετακόμισε σε διπλανή αίθουσα το θυσιαστήριο και το παρεκκλήσιο της Μονής. Ο Σπον κατά την περιοδεία του στην Αθήνα αναφέρεται στο μοναστήρι των καπουτσίνων πού είχε ενσωματώσει στον τοίχο του κήπου της κουζίνας του το Μνημείο του Λυσικράτους. Μεταξύ των πολλών, στα κελιά παρά του μνημείου φιλοξενήθηκε από τους Καπουτσίνους και ο Λόρδος Βύρων στο πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα.
Η Μονή αυτή φέρεται να διαλύθηκε περί τα μέσα του 18ου αιώνα.
Βιβλιογραφία
1. Δ. Καμπούρογλου, Ιστορία των Αθηνών, Αθήνα 1896.
2. R. Stoneman, Αναζητώντας την Κλασική Ελλάδα, Αθήνα 1996.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!