«Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή».

Σε Αμερική, Ασία, Ευρώπη και Αφρική, πολίτες διαδηλώνουν για «αλλαγή και αληθινή δημοκρατία». Βίαια επεισόδια στη Ρώμη.

Δακρυγόνα και κανόνια νερού χρησιμοποίησε η ιταλική αστυνομία για να σταματήσει τις ομάδες νεαρών που εισέβαλαν στη διαδήλωση των «Αγανακτισμένων» και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Διαδηλωτές ντυμένοι στα μαύρα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα σε αστυνομικούς, έσπασαν τζαμαρίες τραπεζών και κυβερνητικών κτιρίων με σφυριά και πυρπόλησαν αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων, ενώ επιτέθηκαν και σε τηλεοπτικά συνεργεία.

Αποτέλεσμα των σοβαρών επεισοδίων ήταν να τραυματιστεί ένας άνθρωπος όταν προσπάθησε να προστατευτεί από τα αντικείμενα που εκσφενδονίζονταν.

Στη διαδήλωση, η οποία γίνεται στο πλαίσιο των διαδηλώσεων των «Αγανακτισμένων» σε όλο τον κόσμο, συμμετέχουν 200.000 άτομα και έχει και αντικυβερνητικό χαρακτήρα, καθώς λαμβάνει χώρα μία ημέρα μετά τη «διάσωση» της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, η οποία κέρδισε χτες την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε στη βουλή σχετικά με την οικονομική πολιτική και τα προσωπικά σκάνδαλα του Ιταλού πρωθυπουργού.

Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους

Πολίτες σε 951 πόλεις σε 82 χώρες του κόσμου διαδηλώνουν σήμερα υπό το σύνθημα «Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή». Διαδηλωτές έχουν κατακλύσει δρόμους και πλατείες φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην εταιρική απληστία και την ανισότητα.

Στην Ευρώπη οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό το κλίμα των αυστηρών μέτρων λιτότητας που έχουν υιοθετηθεί από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στη Φρανκφούρτη, περίπου 5.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν μπροστά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εκατοντάδες παρέλασαν μέσα από την βοσνιακή πόλη του Σεράγεβο κρατώντας εικόνες του Τσε Γκεβάρα και την παλιά κομμουνιστική σημαία που αναγράφει «Θάνατος στον καπιταλισμό, ελευθερία στους ανθρώπους».

Το κίνημα «Κατάληψη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου» έδωσε ραντεβού σήμερα στην Πλατεία Πατερνόστερ, κοντά στα γραφεία της Bank of America.

Μεγάλη διαδήλωση λαμβάνει χώρα και στην Ισπανία, τη γενέτειρα του κινήματος των Αγανακτισμένων.

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν επίσης σε ειρηνικές διαδηλώσεις στο Σίδνεϊ, το Τόκιο, τη Μανίλα, το Χονγκ Κονγκ και τη Σεούλ.

Δυναμικό «παρών» υπόσχεται και το κίνημα «Κατάληψη της Γουόλ Στριτ», που πήρε τη σκυτάλη από τις κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες με τη σειρά τους εμπνεύστηκαν από την Αραβική Άνοιξη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, ΑΡ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012,Φωτογραφίες :Άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας 2012