Η Ελλάδα "καλά κρατεί" στην Αργεντινή
Στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού και στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στη φίλη χώρα της Αργεντινής στοχεύει το πολιτιστικό ίδρυμα Fundacion Helenica (Ελληνικό Ίδρυμα).
Στα δύο χρόνια από την ίδρυσή του, το μοναδικό αυτό στο είδος του Ελληνικό Ίδρυμα στη Λατινική Αμερική, που λειτουργεί με τη βοήθεια της ελληνικής πρεσβείας στο Μπουένος 'Αιρες, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδος, έχει να επιδείξει αξιόλογες εκδηλώσεις, παράλληλα με τα μαθήματα νέας και αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Έχει, επίσης, προταθεί στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας ως κέντρο "Λόγος".
Επίτιμος πρόεδρος είναι ο εκάστοτε πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή, ενώ το διοικητικό του συμβούλιο απαρτίζουν επίλεκτα μέλη της ομογένειας και του πνευματικού κόσμου της Αργεντινής, υπό τη διεύθυνση του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης.
"Μιλώντας για θέματα ελληνικά στην Αργεντινή είναι σαν να 'κομίζεις γλαύκα εις Αθήνας'", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Μπουένος 'Αιρες, ο πρέσβης της Ελλάδας Μιχαήλ Χριστίδης.
"Ουδέποτε, στα τριάντα πέντε χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής, συνάντησα 'μη Έλληνες' με τόση αγάπη, εκτίμηση, θαυμασμό, αλλά και γνώσεις για τον ελληνικό πολιτισμό και για τους Έλληνες- αρχαίους και νεότερους- όσο εδώ, στη μακρινή Αργεντινή, το τελευταίο και ίσως πλέον συναρπαστικό κεφάλαιο του μοναδικού, προσωπικού βιβλίου της διπλωματικής μου θητείας".
Στο κέντρο αυτό του Ελληνικού Πολιτισμού, που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της κεντρικής Ελληνικής Κοινότητας του Μπουένος 'Αιρες, στην περιοχή του Παλέρμο, παραδίδονται, σε καθημερινή βάση, μαθήματα νέας και αρχαίας ελληνικής γλώσσας από αποσπασμένους από την Ελλάδα εκπαιδευτικούς.
Το πρόγραμμα σπουδών που ακολουθείται, όπως αναφέρει ο κ. Χριστίδης, βασίζεται στους διεθνείς κανονισμούς γλωσσομάθειας, ενώ οι σπουδαστές εξετάζονται για την απόκτηση Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας της Θεσσαλονίκης.
"Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (ο αριθμός των σπουδαστών ξεπερνά τους 150), αλλά και η απήχηση στο ευρύ κοινό της Αργεντινής επιβεβαιώνουν τη σημαντική προσφορά του Ιδρύματος για την προβολή της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην φιλελληνική αργεντινή κοινωνία", αναφέρει με ικανοποίηση ο Έλληνας πρέσβης.
"Φιλοδοξία του ιδρύματος Fundacion Helenica είναι να αποτελέσει αξιόπιστη εστία Ελληνικών Σπουδών και να συμπληρώσει τις ήδη δραστηριοποιούμενες Ελληνικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην περιοχή", σημειώνει.
Στο Ελληνικό Ίδρυμα στο Μπουένος 'Αιρες διδάσκονται, επίσης, ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από ειδικευμένη καθηγήτρια, αποσπασμένη από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και λειτουργούν, επίσης, τμήματα ελληνικής κουζίνας και θεάτρου.
Τον πολυσύνθετο χαρακτήρα του Ιδρύματος συμπληρώνουν οι ποικίλες εκδηλώσεις και εκθέσεις, αλλά και οι σειρά ομιλιών που διοργανώνει. Αξίζει να αναφερθούν και οι συμμετοχές του Ιδρύματος σε επίσημες εκδηλώσεις, όπως- για παράδειγμα- στην πρωτότυπη κατασκευή "Πύργου της Βαβέλ", από βιβλία σε διάφορες γλώσσες, στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Μπουένος 'Αιρες, παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου", με τη δωρεά 1000 ελληνικών βιβλίων.
Η λήξη του διδακτικού έτους 2010 πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στην επιβλητική αίθουσα του Κυβερνείου του Μπουένος 'Αιρες και αναγνωρίστηκε ως επίσημο πολιτιστικό γεγονός της πόλης.
Όσοι ενδιαφέρονται να έλθουν σε επαφή με το Ίδρυμα Fundacion Helenica μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του: www.fundacionhelenica.org.
Εκδήλωση για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Μία από τις σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ιδρύματος, που έλαβε χώρα πρόσφατα στο Μπουένος 'Αιρες, ήταν αφιερωμένη στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και την προβολή του θέματος της επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
"Στόχος μας ήταν η πολιτιστική προβολή της Ελλάδας, μέσω της γνωριμίας με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και την ενημέρωση για τις προοπτικές επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η παρουσία προσωπικοτήτων του ακαδημαϊκού κόσμου του Μπουένος 'Αιρες, έγκριτων δημοσιογράφοι και πλήθους φιλελλήνων, δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί", επισημαίνει ο κ. Χριστίδης, ο οποίος ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης.
Στη διαχρονική αξία του ελληνικού πολιτισμού και στο μοναδικό παγκοσμίως πολιτιστικό δημιούργημα, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και την αναγκαιότητα της επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών στο χώρο της γενέτειράς τους, αναφέρθηκαν και ο επιφανής Αργεντινός δημοσιογράφος και άνθρωπος των Γραμμάτων Μαριάνο Γροντόνα και η ομογενής καθηγήτρια και πρέσβειρα του Ελληνικού Πολιτισμού 'Αννα Γεωργάλου.
Τους ομιλητές προλόγισε και παρουσίασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, καθηγητής Αντώνης Φοβάκης. Την ίδια ώρα προβάλλονταν σε γιγαντο-οθόνη εικόνες από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και τους θησαυρούς του, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
"Μέσα στον ορυμαγδό της αρνητικής για την Ελλάδα δημοσιότητας, θελήσαμε να δείξουμε στο αργεντινό κοινό ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει, είναι πιο όμορφη από ποτέ και, πέρα από τις σοβαρές, είναι αλήθεια, δυσχέρειες που προκαλεί η δημοσιονομική κρίση από την οποία διέρχεται, εξακολουθεί να παράγει, στο γενικότερο πολιτισμικό τομέα, εξαίρετα 'προϊόντα', να δημιουργεί ανεπανάληπτες εμπειρίες και να προκαλεί μοναδικές συγκινήσεις", επισήμανε ο κ. Χριστίδης.
Οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν να υποστηρίξουν την προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ιδρύοντας, με τη βοήθεια της Fundacion Helenica, μια Εθνική Αργεντινή Επιτροπή προώθησης του αιτήματος.
"Πιστεύω ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δίκαιο αίτημα, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά όλων των ελευθέρως σκεπτόμενων ανθρώπων, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος, γλώσσας η εθνικότητας, αφού αφορά την αποκατάσταση μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς", επισήμανε ο Έλληνας διπλωμάτης.
"Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν συσταθεί σε πολλές χώρες, σε όλες τις ηπείρους, ακόμη και στη Νότια Αμερική, Εθνικές Επιτροπές για την επιστροφή των Γλυπτών στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί οφειλή τιμής όλων μας απέναντι στη κοινή μας Ιστορία".
Express.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου