Βιβλίο: Μετανάστευση και εθνική κουλτούρα
Η πρώτη κριτική προσέγγιση της πολυπολιτισμικότητας και των συνεπειών της μαζικής μετανάστευσης που εμφανίζεται στην ελληνική βιβλιογραφία είναι η μελέτη του ιστορικού Ιωάννη Κωτούλα με τίτλο «Μετανάστευση και Κυρίαρχη Εθνική Κουλτούρα. Θρησκεία-Πολιτική-Πολυπολιτισμικότητα», η οποία μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση.
Ο Ιωάννης Κωτούλας προβαίνει στην διάκριση των συνεπειών της μαζικής μετανάστευσης, καταδεικνύοντας αναλυτικά τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές/δημογραφικές συνέπειες. Ο συγγραφέας ενσωματώνει τις πλέον πρόσφατες θεωρητικές και μεθοδολογικές αναζητήσεις της βιβλιογραφίας, ενώ αναδεικνύει μελέτες, όπως η έρευνα του καθηγητή George Putnam ή οι εργασίες του Tatu Vanhanen, οι οποίες εν πολλοίς παραμένουν άγνωστες στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία.
www.kathimerini.gr
Η αλήθεια είναι ότι ούτε η πρώτη κριτική προσέγγιση στα ελληνικά είναι, ούτε η πρώτη που αναδεικνύει τις μελέτες των Putnam και Vanhanen. Tα έχει αναλύσει εδώ και σχεδόν 4 χρόνια ο Γιάννης Κολοβός με το βιβλίο του “Το τέλος μιας ουτοπίας: Η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στην Δυτική Ευρώπη” (Πελασγός, 2008). Κρίμα που ο Κωτούλας δεν έχει το θάρρος να παραδεχθεί ότι τα περί Putnam, Vanhanen κλπ τα έχει όλα πάρει από τον Κολοβό…
ΑπάντησηΔιαγραφή