Βωβή πρωτοπορία

Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ Η πόλη του μέλλοντος ως εφιάλτης -και όμως έγινε σημερινή τρομακτική πραγματικότητα: η ασπρόμαυρη βωβή ταινία «Metropolis» του Φριτς Λανγκ. Στη λαϊκή συνοικία του Ταύρου, που δεν έγινε ποτέ μητρόπολη, έχει στηθεί, με θέα τα παλιά εργοστάσια της περιοχής, το αίθριο του 3ου ορόφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.


Σκηνή από το περίφημο «Metropolis» του Fritz Lang (1927)
Αλλη πόλη

Σε μια ταράτσα καθόλα μοντέρνα επί της οδού Πειραιώς 206, θα γίνει η υποδοχή της μελλοντολογικής γερμανικής ταινίας. «Ασπροι» και «μαύροι» είναι οι γύρω δρόμοι, καθώς αλλού είναι στρωμένοι με άσφαλτο κι αλλού με χώμα. Είναι η εικόνα μιας άλλης πόλης, η οποία κάποτε υπήρξε βιομηχανική περιοχή και εν μέρει παραμένει, μακριά από τα καθώς πρέπει κέντρα αποφάσεων.

Δωρεάν είσοδος

Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης έβαλε την ιδέα, την επιλογή των ταινιών και το χρήμα για το 2ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου. Κι αυτός ζήτησε η είσοδος να είναι δωρεάν. Οι δεκαέξι προβαλλόμενες ταινίες είναι της περιόδου 1917-1929 και, επειδή ανήκουν στην προ ήχου εποχή, όπου ο πειραματισμός συνδεόταν με τις νέες τεχνικές, είναι αυτοδικαίως οι περισσότερες από αυτές οι πρόδρομοι του πρωτοποριακού κινηματογράφου.

Αϊζενστάιν

Σ' αυτό το αφιέρωμα έχει το δικαίωμά του ο «Σοβιετικός» θρύλος Σεργκέι Αϊζενστάιν. Ο πρόδρομος του σουρεαλισμού, φωτογράφος Μαν Ρέι. Ο «τρομακτικός» Γότθος Ρόμπερτ Βίνε. Ο προάγγελος του Μπέργκμαν, Σουηδός Βίκτορ Σγιόστρομ. Ο εξπρεσιονιστής των εικόνων, Φρίντριχ Μουρνάου. Ο προπαγανδιστής της επανάστασης των μπολσεβίκων, Βσέβολοντ Πουντόβκιν.

Το πρόγραμμα

Το πλήρες πρόγραμμα: Ερνστ Λούμπιτς «Madame Du Barry» (1/7). Μαν Ρέι «Η επιστροφή στην αιτία» και «Τα μυστήρια του κάστρου των ζαριών» / Ρόμπερτ Βίνε «Το εργαστήρι του δόκτορος Καλιγκάρι» (2). Σεργκέι Αϊζενστάιν «Το θωρηκτό Ποτέμκιν» (3). Ρόμπερτ Βίνε «Εγκλημα και τιμωρία» (4). Βσέβολοντ Πουντόβκιν «Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης». Βίκτορ Σγιόστρομ «The Outlaw and his wife» (6). Φρίντριχ Μουρνάου «Φάουστ» (7). Γιάκοβ Προτζάνοφ «Aelita: Queen of Mars - The revolt of the Robots» (8). Βσέβολοντ Πουντόβκιν «Μητέρα» (9). Καρλ Τέοντορ Ντράγερ «Michael» (10). Αλεξάντρ Μεντβέκιν «Ευτυχία» (11). Βίκτορ Σγιόστρομ «Η άμαξα φάντασμα» (12). Γκέοργκ Παμπστ «Το κουτί της Πανδώρας» (13).

info: Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από την μεθεπόμενη Πέμπτη (30 του μήνα) ώς τις 13 Ιουλίου. Μουσική θα ακουστεί ζωντανά από τους Ελένη Μητσιάκη, Σπύρο Λούκο, Γιάννη Σφυρή, Βασίλη Μήλεση, Γωγώ Καλοδίκη, Αννα Στερεοπούλου, Ορέστη Μωραΐτη, Αργυρώ Κολιογιώργη. Οι υπότιτλοι θα περνούν στα ελληνικά και στ' αγγλικά. Πληροφορίες: τηλ. 210-3418550 και www.mcf.gr. *

ΠΗΓΗ: Enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!