Συγκρούσεις και κοινωνικές αναταραχές στην Κύπρο του 1300 π.Χ.


Ανακαλύφθηκε φρούριο όπου είχαν συμβεί δραματικά γεγονότα στην Υστερη Εποχής του Χαλκού.
Ενα φρούριο στο οποίο είχαν συμβεί δραματικά γεγονότα πριν από 3000 και πλέον χρόνια εντόπισαν στην Κύπρο, στην θέση Επισκοπή-Παμπούλα αμερικανοί αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, που διερευνούν στην περιοχή μία αρχαία κυπριακή πόλη. Η σκάλα που οδηγούσε σε έναν κυκλικό πύργο του φρουρίου είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων και αυτό θεωρείται ως μία ακόμη απόδειξη των μεγάλων κοινωνικών αναταραχών που έγιναν στην Κύπρο στις αρχές της Υστερης Εποχής του Χαλκού (1300 - 1100 π.Χ), όπως δείχνουν και τα νεκροταφεία της ίδιας περιόδου, τα οποία χαρακτηρίζονται ως χώροι μαζικής ταφής. Η ανασκαφή διεξάγεται από την καθηγήτρια Αιγαιακής Προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι κυρία Γκιζέλα Γουάλμπεργκ η οποία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών της στη Λευκωσία στις 25 Ιουνίου στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κέντρου Αρχαιολογικής Ερευνας Κύπρου.



Σημαντικό εμπορικό κέντρο για τη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο και την Ελλάδα φαίνεται ότι ήταν αυτή η παραλιακή κυπριακή πόλη της Μυκηναϊκής εποχής, η οποία έχει εντοπισθεί κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής του νησιού στις παρυφές του σημερινού χωριού Επισκοπή και κοντά στο σύγχρονο λιμάνι της Λεμεσού. «Κυρίως όμως αυτή η πόλη βρισκόταν κάτω από το όρος Τρόοδος, όπου υπήρχαν κοιτάσματα χαλκού ενώ το ποτάμι της περιοχής χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των υλών που εξορύσσονταν, που συνηγόρησε ώστε να γίνει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο»,λέει η αρχαιολόγος.


Το φρούριο της πόλης βρίσκεται σε μία θέση οχυρή με πανοραμική θέα προς το βουνό, προς το ποτάμι και προς την θάλασσα, έτσι ώστε να ελέγχονται όλα περάσματα. Το πλάτος των τοίχων του φθάνει τα 4,80 μέτρα ενώ η κυκλική πυργοειδής κατασκευή, στην οποία οδηγούσε η σκάλα, χρησίμευε μάλλον ως παρατηρητήριο.


Η πόλη άκμασε από τον 13ο ως τον 11ο αι. π.Χ., που υπήρξε όμως μία εποχή κοσμογονικών ανακατατάξεων για όλη την ανατολική Μεσόγειο. Οι καταστροφές μάλιστα που εντοπίζονται στο φρούριό της είναι παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύονται και σε άλλες θέσεις του τέλους της Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο. Από την άλλη, όπως επισημαίνει η Γκιζέλα Γουάλμπεργκ η γειτνίαση αυτή του φρουρίου με μία άλλη εγκατάσταση της Μέσης Εποχής του Χαλκού και κυρίως με το μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο μετάλλων και γεωργικών προϊόντων της θέσης Αλασσα μπορεί να δώσουν πολλά στοιχεία για εξέλιξη του πολιτισμού σ΄ αυτή την περιοχή.


Η Γκιζέλα Γουάλμπερκ ανασκάπτει την μηκυναϊκή πόλη της Κύπρου από το 2001 ενώ έχει εργαστεί επίσης στην Κρήτη, στη Μιδέα (Πελοπόννησος) και αλλού.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ, ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!