Δεύτερα γενέθλια με τρία εκατομμύρια επισκέπτες

Μαίρη Αδαμοπούλου

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης γίνεται δύο ετών και έχει κάθε λόγο να γιορτάζει
Με πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτεςκαι ανοιχτές πόρτες ώς ταμεσάνυχτα, αλλά ακόμη χωρίς γενικό διευθυντήκαι μόνιμοπροσωπικό, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα δεύτερα γενέθλιά του το Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Το μουσείο πουαγαπήθηκεαπό το ευρύκοινό, αλλά δέχθηκεκαι έντονα πυρά απότους ειδικούς, μέσα στον δεύτερο χρόνο παρουσίας του υποδέχθηκε 1,3 εκατ. επισκέπτες – έναντι των δυο εκατ. του πρώτου χρόνου –εκ τωνοποίων το 53%είναι Ελληνες. Οιξένοι επισκέπτες προέρχονται από 148 χώρεςκαι μιλούν 89 γλώσσες – με πρώτους τους Αμερικανούς (14%), οι οποίοι υπερτερούν αριθμητικά και στις επισκέψεις της ιστοσελίδας του μουσείου (8%) που αριθμεί 397.656 χρήστες εκ των οποίων το 69% την επισκέπτονται για πρώτη φορά.

Αυτοχρηματοδοτούμενο, τοΝΜΑ κερδίζει τα 4-5 εκατ. ευρώ που είναι τα ετήσια λειτουργικά του έξοδα από τα εισιτήρια και τα έσοδα πωλητηρίων και εστιατορίου – απασχολεί 200 εργαζομένους – ενώτο 40% των εισιτηρίων που κόβει είναι δωρεάν, γεγονός που το ΝΜΑ σκοπεύει να αναθεωρήσει για ορισμένες μη ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Για τα δεύτερα γενέθλιά του λοιπόν το ΝΜΑ όχιαπλώς θα μείνει ανοιχτό ώς ταμεσάνυχτα τη∆ευτέρα, αλλά στην είσοδό του στις 21.00 η Συμφωνική Ορχήστρα του ∆ήμου Αθηναίων θα υποδέχεται τους επισκέπτες με Βιβάλντι, Στράους, Πιατσόλα και Τσαϊκόφσκι.

Στο δε εσωτερικό,το μουσείο διαρκώς αλλάζει (μετακινούνται εκθέματα, προστίθενται πινακίδες και εποπτικό υλικό) και τώρα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ανθεμωτό ακρωτήριο, που βρισκόταν στην κορυφήτου Παρθενώνα.«Ολοι εκπλήσσονται από το μέγεθός του (ύψος 3,2 μ.)», εξηγεί οπρόεδρος του ΝΜΑ, ∆ημήτρης Παντερμαλής.

«Τώραθα μπορούν να βλέπουν τις γοητευτικέςλεπτομέρειες αυτού του μοναδικού κοσμήματος και να αντιλαμβάνονται πώς ο σπουδαίος καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τααγκάθιαπου φυτρώνουν γύρω απότην Ακρόπολη καιαπό τον μεσογειακό φοίνικα». Και για να γίνει αυτό κατανοητό, στο μουσείο δεν θα εκτεθεί μόνον η γύψινη αναπαράσταση του ακρωτηρίου, αλλά καιαυθεντικά τμήματά του μαζί μεαληθινά φυτά.

Η ανασκαφή στα υπόγεια του μουσείου αναμένεταινα ανοίξει στο τέλος τουχρόνου, ενώ ετοιμάζεται ψηφιακή σάρωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (και όσων βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο) ώστε να γίνει εικονική επανένωσή τους.
INFO

Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15) θα είναι ανοιχτό τη Δευτέρα έως τα μεσάνυχτα

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!