Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Αρχίζει η αποκατάσταση του Λυκείου του Αριστοτέλη

Το Λύκειο, φιλοσοφική σχολή που ίδρυσε ο Αριστοτέλης τον 4 π.Χ. αιώνα, εντοπίστηκε το 1996 κατά τη διάρκεια ανασκαφών.

Ηπιες αλλά πολύ σημαντικές εργασίες πρόκειται να γίνουν στο Λύκειο του Αριστοτέλη ως πρώτο βήμα της ανάδειξης του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, που παραμένει αναξιοποίητος στο κέντρο της Αθήνας. Ο στόχος είναι αφενός να προστατευθούν τα ελάχιστα κατάλοιπα της Παλαίστρας του Λυκείου που έχουν έρθει στο φως από το 1996 και αφετέρου να επισημανθούν με τον πλέον διακριτικό αλλά ταυτόχρονα σαφή τρόπο ώστε ο επισκέπτης να είναι σε θέση να αντιληφθεί τα επιμέρους τμήματα του μνημείου, όπως είναι το αναγνωστήριο, το εφηβείο, το ελαιοθέσιο, το κονιστήριο, η στοά και φυσικά ο αύλειος χώρος. Η σχετική μελέτη, η οποία συντάχθηκε από τον αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Κουτσογιάννη εγκρίθηκε χθες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και καλώς εχόντων των πραγμάτων η εφαρμογή της θα αρχίσει από το νέο έτος. Η χρηματοδότηση άλλωστε, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη μέσω του ΟΠΑΠ. Ηδη όμως στο Λύκειο εργάζονται συντηρητές για την σταθεροποίηση των ευρημάτων στο δυτικό και το ανατολικό λουτρό.



Η πρώτη κίνηση των επεμβάσεων αφορά στην ανάταξη των οικοδομικών λειψάνων, η οποία θα γίνει σε ύψος από 20 έως 50 εκατοστά από το σημείο όπου βρίσκονται σήμερα. Λάμες μολύβδου θα διαχωρίζουν το αρχαίο τμήμα από το νέο σαν μία λεπτή γραμμή μερικών χιλιοστών, το χρώμα της οποίας θα μοιάζει με αυτό της τοιχοποιίας. Οπου όμως οι αρχαίες τοιχοποιίες των κτιρίων δεν υπάρχουν, θα γίνει μία υποδήλωση του ίχνους τους με ένα ισχνό κονίαμα. Οι στάθμες των χώρων εξάλλου θα αποκατασταθούν ενώ διαφορετικοί χρωματισμοί του υλικού επίχωσης θα υποδηλώνουν την αυλή, τους ημιυπαίθριους χώρους και τους κλειστούς.



Η δεξαμενή ψυχρού λουτρού και τα δύο υπόκαυστα θα στεγαστούν με χαμηλά, μεταλλικά στέγαστρα (σε ύψος 60 εκατοστών από το έδαφος) καλυμμένα με φύλλα γυαλιού υψηλής αντοχής. Και τέλος δύο μεταλλικοί διάδρομοι, μήκους δέκα μέτρων ο καθένας, οι οποίοι θα καλυφθούν από κονίαμα που θα μοιάζει με χώμα, θα διευκολύνουν την επίσκεψη καθώς θα εισέρχονται στην παλαίστρα από το ανατολικό και το δυτικό τμήμα της, όπως γινόταν και στην αρχαιότητα. Ο γενικότερος στόχος των επεμβάσεων πάντως, είναι να τονισθεί η σημασία του χώρου και η διδασκαλία του Αριστοτέλη.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ(ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου