Παρουσίαση του προγράμματος του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.


Το πρόγραμμα του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, παρουσίασε, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, παρουσία του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Δ.Σ. του ΦΚΘ Γιάννη Μπουτάρη και των μελών του Δ.Σ. του ΦΚΘ, Αντιδήμαρχου Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρου Πέγκα και Γενικού Διευθυντή TV 100, Φίλιου Στάγκου.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο κ. Μπουτάρης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αρχίζει το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, όχι μόνο οικονομική. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη - το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι δικό του παιδί -, διότι μέσα σε αυτή τη δυσκολία κατάφερε να έχουμε φέτος ένα εξαιρετικό Φεστιβάλ. Η θέση μου ως πρόεδρος του Φεστιβάλ - και δήμαρχος παράλληλα της Θεσσαλονίκης - υπογραμμίζει τη βούληση της πόλης όχι μόνο να κρατήσει, αλλά και να αναδείξει ακόμα περισσότερο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Ελπίζουμε πολλά στη συνεισφορά του κ. Εϊπίδη».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Εϊπίδης, ο οποίος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Φέτος ήταν ίσως η πιο δύσκολη χρονιά. Νομίζω ότι τα καταφέραμε. Εξασφαλίσαμε μια πολύ καλή επιλογή από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ στον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι είχαμε περίπου 1.700 καταθέσεις ταινιών από όλη την υφήλιο».

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της διοργάνωσης, σημείωσε ότι το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με μόλις ταινίες, παρακολούθησαν 8.000 θεατές, ενώ πέρυσι, στο 13ο Φεστιβάλ προβλήθηκαν 200 ταινίες και οι θεατές άγγιξαν τους 44.000. «Υπάρχει μια ανοδική πορεία στη συμμετοχή του κοινού όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και θα μας δώσει το έναυσμα και τον ενθουσιασμό να συνεχίσουμε ακάθεκτοι άσχετα με τις συνθήκες, οικονομικές και μη», είπε και υποσχέθηκε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες το Φεστιβάλ θα συνεχίσει να βελτιώνεται κάθε χρόνο. Μάλιστα, αναφέρθηκε στις δωρεάν προβολές του 14ου ΦΝΘ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πέρυσι είχαν πολύ μεγάλη ανταπόκριση και πως δεν μπορείς να αφήνεις μεγάλες ομάδες του πληθυσμού χωρίς δυνατότητα πρόσβασης.

«Πλέον το φεστιβάλ κατατάσσεται στην 3η θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης», υπογράμμισε ο διευθυντής του ΦΚΘ και πρόσθεσε ότι φέτος, στο 14ο ΦΝΘ θα προβληθούν συνολικά 190 ταινίες, εκ των οποίων, περισσότερες από 75, είναι ελληνικές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ελληνικά ντοκιμαντέρ, επισημαίνοντας ότι «αγγίζουν μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων και το κάνουν με τρόπο εντυπωσιακό. Τόσο τα θέματα με τα οποία ασχολούνται όσο και η προσέγγισή τους από σκηνοθετική και τεχνική άποψη, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια».

Μιλώντας για την Αγορά του 14ου ΦΝΘ, ο κ. Εϊπίδης, υπογράμμισε ότι φέτος θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 60 αγοραστές και περισσότερες από 470 ταινίες. Ανάμεσά τους και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα όπως ARTE, CANAL+, TV KATALUNIA, Al Jazeera, ZDF, STV κ.α.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε μια καινοτομία του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: «Στη φετινή διοργάνωση, εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης παρουσιάζοντας την πρώτη εφαρμογή του Φεστιβάλ για κινητό τηλέφωνο, η οποία παρέχεται δωρεάν. Μέσα απ' αυτήν ο χρήστης μπορεί να δει το σύνολο του προγράμματος του Φεστιβάλ και να λάβει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο μέσω του twitter για όσα συμβαίνουν στο δεκαήμερο», τόνισε ο διευθυντής του ΦΚΘ.

Παρουσιάζοντας το Streaming Project - Ντοκιμαντέρ σε ταυτόχρονη μετάδοση, ο κ. Εϊπίδης επεσήμανε ότι «οι ταινίες της ζώνης των 8.30 στο Ολύμπιον θα μεταδίδονται ταυτόχρονα σε 5 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου GRNET, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό του φεστιβάλ, ο κ. Ειπίδης, εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ανέρχεται στα 700.000 ευρώ, εκ των οποίων, 400.000 καλύπτονται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, 100.000 από το πρόγραμμα MEDIA, 43.000 από την ΕΡΤ, 10.000 από τον ΕΟΤ και 15.000 από την Aegean σε εισιτήρια. Το υπόλοιπο ποσό, των 132.000 ευρώ, αναμένεται, όπως σημείωσε ο κ. Εϊπίδης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Για το πρόγραμμα, καθώς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ, κάνετε κλικ εδώ.

www.kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!