Φεστιβάλ Αθηνών: Εμφαση στα νέα ονόματα και τις κλασικές αξίες
ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ
Γ. Λούκος: «Πρώτη φορά βρέθηκα αντιμέτωπος με τόσο μπερδεμένη κατάσταση»
Μπομπ Ουίλσον, Σάσα Βαλτς, Εντουαρντ Χολ, Μπαλέτα του θεάτρου Μαριίνσκι (πρώην Κίροφ) της Αγίας Πετρούπολης, Λεωνίδας Καβάκος, Δημήτρης Παπαϊωάννου. Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο, από τα σημαντικά ονόματα που θα εμφανιστούν εφέτος το Καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Ο βασικός κορμός των εκδηλώσεων του 2012 ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Μαρτίου από τον πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης κ. Γιώργο Λούκο χωρίς, όμως, να δοθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες και χώροι καθώς, όπως είπε «κάποιες από αυτές έχουν αλλάξει ενώ ορισμένες άλλες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί».
Ωστόσο, το Φεστιβάλ στην Αθήνα θα είναι συντομότερο σε σχέση με πέρυσι και θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ 8 Ιουνίου και 18 Ιουλίου ενώ οι παραστάσεις στην Επίδαυρο (όπου θα παρουσιαστούν οκτώ, συνολικά, παραγωγές) θ’ αρχίσουν την δεύτερη Παρασκευή του Ιουλίου. Ολοι οι γνωστοί χώροι οι οποίοι φιλοξενούν τα τελευταία χρόνια εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν κι εφέτος κανονικά (Ηρώδειο, Επίδαυρος, Μικρή Επίδαυρος, Πειραιώς 260, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κτλ.).
Προτού αναφερθεί σ΄ αυτές καθαυτές τις εκδηλώσεις (θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά) ο κ. Λούκος μίλησε για τις ιδιαίτερες δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε την εφετινή χρονιά αποδίδοντάς τις τόσο στην ίδια την οικονομική κρίση όσο και στην διαχείρισή της, όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Κάνω το Φεστιβάλ από το 2006 και είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι αντιμέτωπος με μια τόσο μπερδεμένη κατάσταση» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Λούκος. «Είμαστε τέλη Μαρτίου- πρόσθεσε- μπαίνει ο Απρίλιος κι όμως έχουμε πάρει μόνο το ήμισυ της περυσινής επιχορήγησης το οποίο σημαίνει ότι χρωστάμε χρήματα. Είναι γνωστό πως όταν μιλάμε για μια διοργάνωση σαν το Φεστιβάλ, δεν αποφασίζει κανείς τον Μάιο για το τι θα κάνει τον Ιούνιο. Τις περυσινές μεγάλες παραγωγές της Μνουσκίν και του Μπαλσόι με τον "Ευγένιο Ονιέγκιν" σε σκηνοθεσία Τσερνιάκοφ, τις είχαμε κλείσει από το 2009 όταν ο τακτικός προϋπολογισμός του Φεστιβάλ ήταν 5 εκ. ευρώ. Το 2011, ο προϋπολογισμός αυτός έπεσε στα 3.200.000 κι απ΄ αυτά, τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου μας έκοψαν το 1,5 εκ. ευρώ. Ετσι, βρεθήκαμε με "άνοιγμα" για πράγματα τα οποία είχαν ήδη γίνει...».
Στη συνέχεια, ο κ. Λούκος, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, αναφέρθηκε στα διεθνή ονόματα τα οποία έχουν στην διάρκεια της θητείας του εμφανιστεί τόσο στην Πειραιώς 260 όσο και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, μαζί με τις εφετινές εκδηλώσεις δόθηκε κι ο καλλιτεχνικός απολογισμός από το 2006 ως σήμερα.
Δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας, ο κ. Λούκος έκανε λόγο για τα «θετικά» της κρίσης αναφερόμενος στην ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική δημιουργία που αναπτύσσεται σε τέτοιες περιόδους. «Παρόλες τις δυσκολίες- είπε συγκεκριμένα- θα τα βγάλουμε πέρα. Ελπίζω το Υπουργείο να μας βοηθήσει. Δεν ξέρω τώρα που είναι...» είπε με χιούμορ, αναφερόμενος προφανώς, στην απουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, παρόντος στην συνέντευξη για την ανακοίνωση του προγράμματος του Φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, η εφετινή απουσία του υπουργού δικαιολογήθηκε λόγω «ενός σημαντικού ραντεβού που είχε για τον Τουρισμό» όπως είπε ο κ. Λούκος. Παρόλ΄αυτά, κάποιοι από τους παρόντες θυμήθηκαν ότι την περυσινή χρονιά η συνέντευξη είχε αναβληθεί επανειλημμένως προκειμένου το πρόγραμμα του υπουργού να του επιτρέψει να παραστεί...
Τα οικονομικά του Φεστιβάλ
Με δεδομένη την συζήτηση που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για τα οικονομικά της διοργάνωσης δεν έλειψαν οι σχετικές ερωτήσεις. «Τι περιμένετε από το Υπουργείο;» ρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Λούκος για ν’ απαντήσει: «Περιμένουμε να πάρουμε αυτά που μας χρωστούν από πέρυσι, το 50% του περυσινού προϋπολογισμού δηλαδή, συν δύο εκατομμύρια επιστροφές ΦΠΑ από περασμένες χρονιές και, φυσικά, τα εφετινά χρήματα». Συγκεκριμένα, το ΥΠΠΟΤ έχει εγκρίνει το ποσό των 3.200.000 ευρώ ως τακτικό προϋπολογισμό ενώ η διοργάνωση χρηματοδοτείται επιπλέον και με το προβλεπόμενο ποσό από τα καζίνο (που υπολογίζεται στατιστικά στα 300.000 ευρώ σε μηνιαία βάση).
Το Φεστιβάλ του 2012, πάντως, είναι φθηνότερο από πέρυσι με το καλλιτεχνικό κόστος υπολογίζεται στα 3.600.000. Αναφορικά με τα χρέη της διοργάνωσης από την περυσινή χρονιά, αναφέρθηκε το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ τα οποία οφείλονται σε προμηθευτές και καλλιτέχνες. Προστέθηκε, ωστόσο, ότι «οι καλλιτέχνες έχουν σχεδόν στο σύνολό τους εξοφληθεί, ενώ ως την έναρξη των εκδηλώσεων αναμένεται και η εξόφληση των προμηθευτών». Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, τέλος, από τα εισιτήρια της περυσινής σεζόν, ο κ. Λούκος ανέφερε το ποσό των 3.700.000 ευρώ. «Πολλά από αυτά- είπε- προήλθαν από τις παραστάσεις όπως αυτές του Κέβιν Σπέισι στην Επίδαυρο και της Σιλβί Γκιλέμ στο Ηρώδειο που ήταν sold out. Από την Πειραιώς, βεβαίως, δεν βγάζουμε χρήματα. Οσο επιτυχημένες κι αν είναι οι εκδηλώσεις, με 500 θέσεις όλες κι όλες, δεν μπορεί να προκύψει κέρδος...».
Αναφορικά, τέλος, με τις εφετινές τιμές των εισιτηρίων, θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ενώ θα γίνει προσπάθεια και για περαιτέρω μείωσή τους.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου