1821:Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης για ανάμειξή της στα ευρωπαϊκά δρώμενα με δημιουργία ναυτικής βάσης σε ελληνικό νησί.
ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΧΩΡΟΣ
Οι ΗΠΑ στα χρόνια της Ελληνικής Εξανάστασης είχε έντονα αναπτύξει την επιθυμία της να απόκτηση κάποιο νησί προκειμένου να δημιουργήσει ναυτική βάση για τον στόλο της.
Ο στόλος της όπου αποτελούταν από τρία πολεμικά πλοία το 1821 διέπλεε από το Γιβραλτάρ έως τη Σμύρνη.
Μαρτυρίες αναφέρουν την παρουσία του στόλου των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 1822, υπό της εντολές του ναύαρχου Τζόουνς, στα Ψαρά αρχικά, και κατόπιν στην Ύδρα. Εκεί στο νησί Κουντουριωταίων φαίνεται να γίνονται συζητήσεις μεταξύ του ναυάρχου Τζόουνς και τους προκρίτους του νησιού για την παραχώρηση της Μήλου στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα χρηματικής ενίσχυσης για τις ανάγκες της επανάστασης, Η υπόθεση όμως δεν είχε θετική έκβαση.
Αργότερα το 1823 και 1824 επαναλήφθηκαν οι συζητήσεις για την παραχώρηση κάποιου ελληνικού νησιού στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα δάνειο, και το 1825 οι συζητήσεις πήραν επίσημο χαρακτήρα. Τώρα οι ΗΠΑ είχαν καθορίσει και το νησί που ήθελαν, την Πάρο με το σπουδαίο λιμάνι της Νάουσας, με σκοπό την δημιουργία ναυτικής βάσης, αλλά και την ανάπτυξη εμπορίου καθώς και του ελεύθερου απόπλου των πλοίων της προς τον Εύξεινο Πόντο. Οι συζητήσεις έγιναν στο Ναύπλιο με εκπροσώπους του Εκτελεστικού και Βουλευτικού Σώματος: Αλεξ.Μαυροκορδάτο και Σπ. Τριούπη και τον ναύαρχο των ΗΠΑ Ρότζερς.
Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε και ο ελληνικός Τύπος της εποχής, γεγονός, δηλ. η δημοσιοποίηση των αιτημάτων των ΗΠΑ, που αποτέλεσε μία από τις αιτίες που δεν καρποφόρησαν οι συζητήσεις για τη παραχώρηση της Πάρου στις ΗΠΑ , αφού η Αγγλία και η Γαλλία αντέδρασαν διότι κάτι τέτοιο ήταν αντίθετο προς τα συμφέροντά τους.
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται το ενδιαφέρον των ΗΠΑ από το 1821 για ανάμειξή της στα ευρωπαϊκά δρώμενα .
Πληροφορίες: Λουκάτος Σπ,1821 Οι Αθέατες Όψεις.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου