Βιβλίο: Μετανάστευση και εθνική κουλτούρα


Η πρώτη κριτική προσέγγιση της πολυπολιτισμικότητας και των συνεπειών της μαζικής μετανάστευσης που εμφανίζεται στην ελληνική βιβλιογραφία είναι η μελέτη του ιστορικού Ιωάννη Κωτούλα με τίτλο «Μετανάστευση και Κυρίαρχη Εθνική Κουλτούρα. Θρησκεία-Πολιτική-Πολυπολιτισμικότητα», η οποία μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Ο Ιωάννης Κωτούλας προβαίνει στην διάκριση των συνεπειών της μαζικής μετανάστευσης, καταδεικνύοντας αναλυτικά τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές/δημογραφικές συνέπειες. Ο συγγραφέας ενσωματώνει τις πλέον πρόσφατες θεωρητικές και μεθοδολογικές αναζητήσεις της βιβλιογραφίας, ενώ αναδεικνύει μελέτες, όπως η έρευνα του καθηγητή George Putnam ή οι εργασίες του Tatu Vanhanen, οι οποίες εν πολλοίς παραμένουν άγνωστες στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία.

www.kathimerini.gr

Σχόλια

  1. Η αλήθεια είναι ότι ούτε η πρώτη κριτική προσέγγιση στα ελληνικά είναι, ούτε η πρώτη που αναδεικνύει τις μελέτες των Putnam και Vanhanen. Tα έχει αναλύσει εδώ και σχεδόν 4 χρόνια ο Γιάννης Κολοβός με το βιβλίο του “Το τέλος μιας ουτοπίας: Η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στην Δυτική Ευρώπη” (Πελασγός, 2008). Κρίμα που ο Κωτούλας δεν έχει το θάρρος να παραδεχθεί ότι τα περί Putnam, Vanhanen κλπ τα έχει όλα πάρει από τον Κολοβό…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!