Grexit από την Unicef λόγω «ατασθαλιών»



Eκτός Unicef τέθηκε η Εθνική Επιτροπή της Ελλάδας, όπως έγινε γνωστό με γραπτη ανακοίνωση από την διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει δημιουργηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο την διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η Unicef προχωρά σε αυτό το Grexit λόγω «ανησυχιών που προέκυψαν από πρόσφατο έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα». Όπως επίσης διευκρινίζεται, η Unicef κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Επιτροπή δεν μπορούν να επιτευχθούν.
Περισσότερες πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές και σε επικοινωνία του euronews με τα κεντρικά γραφεία της Unicef στη Γενεύη, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία για την αποβολή της Ελληνικής Επιτροπής από τις τάξεις της, αλλά τονίστηκε ότι περισσότερες λεπτομέρειες δεν είναι διαθέσιμες στην παρούσα φάση, πέρα από όσα αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση.
Το euronews απευθύνθηκε στην πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Σοφία Τζιτζίκου, η οποία εξήγησε όλο το ιστορικό της υπόθεσης και υποστήριξε ότι τα όποια ευρήματα οδήγησαν στο Grexit δεν αφορούν την δική της διοίκηση αλλά προηγούμενες χρονιές.
Ακόμα πρόσθεσε ότι το παρών συμβούλιο με τις ενέργειές του ουσιαστικά προκάλεσε τους ελέγχους και στήριξε την διεθνή Unicef στις σκληρές αποφάσεις που έλαβε. «Όλα στο φως, όχι συγκάλυψη» λέει χαρακτηριστικά η Σοφία Τζιτζίκου προαναγγέλοντας ουσιαστικά και επέμβαση εισαγγελέα, αλλά προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην τρωθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην Οργάνωση.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», που αποκάλυψε την είδηση πριν βγει η επίσημη ανακοίνωση, οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση το διοικητικό συμβούλιο της διεθνούς επιτροπής της Unicef είναι οικονομικές παρατυπίες, μετά από τα αποτελέσματα ελέγχων που διενήργησε διεθνής εταιρεία.
Στο ίδιο ρεπορτάζ προστίθεται ότι η απόφαση ελήφθη μετά τη γενική συνέλευση της Εθνικής Επιτροπής που έλαβε χώρα στην Αθήνα και η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα και σε ιδιαίτερη ένταση, παρουσία υψηλά ιστάμενων εκπροσώπων της Unicef.
Πάντως οι τελευταίοι φέρονται να έχουν τονίσει με έεμφαση ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν και να στηρίζουν το έργο της Unicef στην Ελλάδα μέσα από ένα καινούργιο σχήμα Εθνικής Επιτροπής που θα σχηματιστεί, ενώ μέχρι τότε η ευθύνη για τις δράσεις στην Ελλάδα θα ανήκει στο Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.
Ανησυχία υπάρχει, όπως είναι φυσιολογικό, στους 30 εργαζομένους που αποτελούν το μόνιμο προσωπικό της Unicef στην Ελλάδα, καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν την δουλειά τους μετά από αυτές τις εξελίξεις, εφόσον καταργηθεί ο υπάρχων φορέας και δημιουργηθεί νέος.

Η επίσημη ανακοίνωση της Unicef

Η ανακοίνωση της Unicef που εκδόθηκε σε Ελληνικά και Αγγλικά αναφέρει τα εξής:
Η UNICEF διακόπτει την συμφωνία της με την υπάρχουσα Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα εξαιτίας των ανησυχιών που προέκυψαν από πρόσφατο έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα. Η UNICEF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Επιτροπή δεν μπορούν να επιτευχθούν και για αυτό το λόγο προέβη σε ανάλογες κινήσεις.
Η UNICEF βρίσκεται κοντά στους Έλληνες πολίτες για σχεδόν 70 χρόνια. Τα προγράμματα μας στην Ελλάδα ήταν από τα πρώτα προγράμματα που δημιούργησε η UNICEF από την ίδρυσή της το 1946. Με τα χρόνια οι Έλληνες έγιναν ένθερμοι και γενναιόδωροι υποστηρικτές του Οργανισμού μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη μακροχρόνια σχέση μας με την Ελλάδα και θα προχωρήσουμε σε συμφωνία με ένα νέο φορέα έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε συνεργασίες και υποστήριξη για το έργο μας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η σημαντική δράση της UNICEF με παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, ως μέρος του πλάνου ανταπόκρισης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, το οποίο υποστηρίζεται από το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας και άλλους εταίρους της κοινωνίας των πολιτών.

Τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Επιτροπής

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF διοικείται από εννεαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, πρόδρος είναι η Σοφία Τζιτζίκου, αντιπρόεδρος ο Γρηγόρης Φελώνης, ταμίας ο Θάνος Ορφανός και μέλη οι Δάφνη Βεργίδη, Ευγενία Κατούφα, Καλλιόπη Μάλφα, Νίκος Σκεντέρης, Βασίλης Χρονόπουλος, Θεόδωρος Χρονόπουλος.
«Η θέση όλων των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου, είναι εθελοντική και άμισθη», αναφέρεται επίσης στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF.
euronews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!