Συνεχίζονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Καισαριανής

Με αφιέρωμα στο νεορεαλισμό συνεχίζονται από σήμερα Τετάρτη οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Καισαριανή «Σκοπευτήριο».
Οι προβολές θα γίνουν στο γνώριμο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων στο δημαρχείο Καισαριανής (Βρυούλων 125 & Κλαζομενών), στις 20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Οπως σημειώνεται: «Ο νεορεαλισμός γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ιταλία μετά το 1945. Εισάγει στον κινηματογράφο τη σκέψη για το κοινωνικό είναι και γίγνεσθαι.
Ηρθε να αντιπαρατεθεί στο κοσμικό μελό, την αισθηματική κωμωδία, τη θεαματική υπερπαραγωγή και όλες αυτές τις ανούσιες ταινίες που χαρακτήριζαν την προηγούμενη περίοδο, και που καμία νύξη δεν περιείχαν για τα διογκωμένα κοινωνικά προβλήματα και τις αγωνίες του απλού καθημερινού ανθρώπου. Υστερα από την τραυματική εμπειρία που προκάλεσε ο πόλεμος, φαινόταν σκανδαλώδης η επιστροφή σ' αυτού του είδους τις ταινίες».


Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:
  • Τετάρτη 11 Απρίλη: «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» του Ρομπέρτο Ροσελίνι, 1945.
Η ταινία - σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου, γυρισμένη αμέσως μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Φιλμ - μανιφέστο και ορόσημο του νεορεαλισμού, με εκπληκτικές ερμηνείες.
Πρωταγωνιστούν: Αλντο Φαμπρίτζι, Αννα Μανιάνι, Νάντο Μπρούνο, Τζιοβάνα Γκαλέτι.
  • Τετάρτη 18 Απρίλη: «Πικρό ρύζι» του Τζουζέπε Ντε Σάντις, 1949.
Ταινία που διαθέτει πανέμορφη σκηνοθεσία και φωτογραφία, άριστες ερμηνείες και πρωτότυπο σενάριο. Η ιστορία περιγράφει το μόχθο, την εκμετάλλευση και την καθημερινότητα της εργατικής τάξης, κλασικά στοιχεία του ιταλικού νεορεαλισμού.
Παίζουν: Σιλβάνα Μαγκάνο, Βιτόριο Γκάσμαν, Ντόρις Ντόουλινγκ, Ραλφ Βαλόνε.
  • Τετάρτη 25 Απρίλη: «Ουμπέρτο Ντι» του Βιτόριο Ντε Σίκα, 1952.
Το νεορεαλιστικό αριστούργημα του Ντε Σίκα, σε σενάριο του θεωρητικού του ρεύματος, Τσέζαρε Τζαβατίνι. Η συγκεκριμένη ταινία, αφιερωμένη στον πατέρα του Ντε Σίκα, Ουμπέρτο, ξεσήκωσε πλήθος αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων από χριστιανοδημοκράτες κυρίως πολιτικούς, που ισχυρίζονταν ότι η ταινία πρόσφερε χείριστες υπηρεσίες στην εικόνα της Ιταλίας στο εξωτερικό. Κοινωνική καταγγελία, ολοκληρωμένα, ευαίσθητα και οξυδερκή ψυχολογικά πορτρέτα. Τα γηρατειά και η μοναξιά αποδίδονται με σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τόνους λυρικούς.
Με τους Κάρλο Μπατίστι, Λίνα Τζενάρι, Μαρία Πία Κασίλιο.
  • Τετάρτη 2 Μάη 2018 - Αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά: «Μαύρη Γη» του Στέλιου Τατασόπουλου, 1952.
Ελληνική νεορεαλιστική ταινία μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Περιγράφει ρεαλιστικά τις σκληρές έως εφιαλτικές συνθήκες εργασίες στα σμυριδωρυχεία της Απειράνθου Νάξου.
Με τους Γιώργο Φούντα, Φρόσω Κοκόλα, Σόφη Λίλα, Κατερίνα Ζάχου.
Πηγή: Ριζοσπάστης


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο