Αμφιτρίτη. Αποστολή στο "χιονισμένο" υποθαλάσσιο σπήλαιο του Αιγαίου. Am...



Το υποθαλάσσιο σπήλαιο της Αμφιτρίτης, ένα καλά κρυμμένο μυστικό μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου στα Παντερονήσια, μια μικρή συστάδα με νησίδες και βραχονησίδες που αποτελούν την «Καραϊβική» του Αιγαίου.
Η ομάδα εξερευνεί και κινηματογραφεί στοχεύοντας τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην υποβολή εκθέσεων για την επιστημονική κοινότητα, με κυριότερο όλων των στόχων να μάθει το ευρύ κοινό τι είναι η σπηλαιοκατάδυση, ποια η σημασία της και να φέρει στο ευρύ κοινό εικόνες από αυτά τα εξαιρετικής ομορφιάς δυσπρόσιτα σημεία του πλανήτη μας. Μια όμορφη συνεργασία ξεκινά και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε μέσα από το κανάλι μας μια ακόμα αθέατη πλευρά της πατρίδας μας. Γιατί για εμάς η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα του κόσμου είτε από ψηλά είτε ακόμα και κάτω από την επιφάνεια της γης Και δεν θα σταματήσουμε να προβάλουμε κάθε άγνωστη πλευρά της.

«Η είσοδος του σπηλαίου είναι είναι σε βάθος περίπου επτά μέτρων», εξηγεί ο δύτης Νικόλας Μαργαρίτης και κάνει λόγο για «ένα πραγματικά εκπληκτικό σπήλαιο το οποίο μας μάγεψε από την πρώτη στιγμή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το βρήκε κάποιος που έκανε ψαροντούφεκο γιατί η είσοδος είναι ένα μικρό σπήλαιο με μια τρύπα και συνήθως αυτοί που κάνουν ψαροντούφεκο πηγαίνουν σε τέτοιες τρύπες και είδε ότι αυτός ο μικρός χώρος δεν τελείωνε εκεί, συνέχιζε προς ένα σκοτεινό σημείο», είπε ο Στρατής Καστρισιανάκης».
Ακόμη όμως, και σήμερα, λίγοι είναι αυτοί που το έχουν δει από κοντά, ενώ λέγεται ότι είναι «λιγότεροι και από όσους έχουν επισκεφτεί τη σελήνη».
Το καλοκαίρι εκατοντάδες τουρίστες περνούν με τα ιστιοπλοϊκά τους πάνω από το σπήλαιο, χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει σε βάθος περίπου 50 μέτρων.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 8.000 σπήλαια, χερσαία και υποθαλάσσια και το σπήλαιο της Αμφιτρίτης θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ένα μυστήριο, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τον σχηματισμό του.
Σταλακτίτες, σταλαγμίτες και κατακρημνίσεις που εκτιμάται ότι έγιναν πριν από χιλιάδες χρόνια, στολίζουν το σπήλαιο, κάνοντάς το μοναδικό. Μερικά σημεία του σπηλαίου έχουν σκεπαστεί από ασβεστόλιθο, ένα ιζηματογενές πέτρωμα που δίνει κρυστάλλινη μορφή στο τοπίο. Οι δύτες παρομοιάζουν το σπήλαιο με ένα υποθαλάσσιο χιονισμένο τοπίο. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!