Στο τιμόνι του Μουσείου του Λούβρου και την επόμενη τριετία ο Ζαν Λικ Μαρτινέζ



Σταθερός στο τιμόνι του πρώτου σε προσέλευση κοινού μουσείου, εκείνου του Λούβρου, στο Παρίσι, παραμένει για την επόμενη τριετία ο Ζαν Λικ Μαρτινέζ, με απόφαση του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Μαρτινέζ ανέλαβε τα ηνία του μουσείου το 2013, στο δυναμικό του οποίου ανήκει από το 1997 ως επιμελητής της συλλογής αρχαίας ελληνικής γλυπτικής.
Τι κράτησε τον διακεκριμένο αρχαιολόγο σε μια από τις πλέον  περιζήτητες  θέσεις παγκοσμίως, αλλά και σε μια από τις πλέον δύσκολες; Οι πρωτοβουλίες του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όπως το άνοιγμα του παραρτήματος του Μουσείου του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με την γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν. Παράλληλα εκτιμάται ότι ο διευθυντής εργάζεται για να διατηρήσει το Λούβρο στη θέση του παγκόσμιου ηγέτη των μουσείων αναπτύσσοντας προγράμματα, διεθνείς εκθέσεις και επιστημονικές συνεργασίες σε όλο τον κόσμο με ιδιαίτερη έμφαση στην Ασία.
Το 2015 μάλιστα εκπόνησε ένα πλάνο 50 σημείων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε  εμπόλεμες περιοχές. Και σε μια αριστοτεχνική κίνηση  πολιτιστικής διπλωματίας οργάνωσε μια μεγάλη έκθεση στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν στην Τεχεράνη, στην οποία περιλαμβάνονται 50 έργα που προέρχονται τόσο από τη συλλογή του Λούβρου όσο και από εκείνη του Μουσείου Ευγένιου Ντελακρουά (διαρκεί ως τις 3 Ιουνίου).
Στις επιτυχίες του Μαρτινέζ λογίζεται και το γεγονός ότι κατάφερε να αντιμετωπίσει τη δραματική πτώση προσέλευσης κοινού που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 και το 2016. Οι επισκέπτες για το 2017 αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας τα 8,1 εκατ. επισκέπτες και μία από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στη νέα του θητεία είναι να διατηρήσει τους αριθμούς αυτούς σε υψηλό επίπεδο.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!