Το αριστουργηματικό άγαλμα νέου που συνδυάζει την ηρωική γυμνότητα των εφήβων με τα χαρακτηριστικά του Αντίνοου από τις αποθήκες στις προθήκες του ΕΑΜ.
Ο Νέος της Μαντίνειας (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)
Το Αθέατο Μουσείο είναι η δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.
Η πεδιάδα της Μαντίνειας από τα Τσιπιανά. Farrer, Richard Ridley, A Tour in Greece 1880, Εδιμβούργο, William Blackwood, 1882
Μετά από 16 αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τον «Νέο της Μαντίνειας». Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό άγαλμα νέου, που συνδυάζει την ηρωική γυμνότητα των εφήβων με τα χαρακτηριστικά του Αντίνοου, ευνοούμενου του αυτοκράτορα Αδριανού. Ο «Νέος της Μαντίνειας» εντοπίστηκε το 1886 στα περίχωρα της ομώνυμης αρχαίας πόλης και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Το έργο αναδύθηκε για πρώτη φορά την Δευτέρα 16 Απριλίου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018. Η έκθεσή του στο Αθέατο Μουσείο πλαισιώνει την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο», που εγκαινιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει για ένα έτος.
Αιγυπτιάζον άγαλμα Αντίνοου. Από το ιερό των Αιγυπτίων Θεών στον Μαραθώνα. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αίθ. 41. Αρ. ευρ. Αιγ. 1 (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)
Αθέατο Μουσείο
Από τον Μάιο ως τον Ιούλιο του 2018, οι αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες και κάνουν μαζί τους έναν μαγικό περίπατο στον κόσμο του Αδριανού και του Αντίνοου, από την Αθήνα ως τη Μαντίνεια της Αρκαδίας, ξεδιπλώνοντας την πνευματική αναγέννηση της ελληνικής παιδείας και τη δημιουργική νοσταλγία του παρελθόντος, στα χρόνια του φιλέλληνα αυτοκράτορα.
Αθέατο Μουσείο
Info:
Ημερομηνίες παρουσιάσεων:
4 και 25 Μαΐου, 8 Ιουνίου και 6 Ιουλίου ημέρα Παρασκευή και
3 και 10 Ιουνίου, 15 και 22 Ιουλίου ημέρα Κυριακή,
Ώρα έναρξης: 13.00,
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
(Κεντρική φωτογραφία: Ο «Νέος της Μαντίνειας», αρ. ευρ. Γ 698 / Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Η λέξη χαγιάτι προέρχεται από την περσική και τουρκική λέξη hayat, όμως η συνήθεια των κατοίκων των ελληνικών περιοχών να κατασκευάζουν χαγιάτια δεν είναι επηρεασμένη από τους τούρκους, όπως και οι αρχιτεκτονική τους. Ο Νικόλαος Μουτσόπουλος υποστηρίζει ότι οι ανασκαφές που έχει πραγματοποιήσει στη Ρεντίνα έδειξαν ότι το χαγιάτι εμφανίζεται από τον 9ο αιώνα, περίοδος προγενέστερη της εμφάνισης των Οθωμανών στον ελλαδικό χώρο. Το χαγιάτι είναι ο σκεπαστός εξώστης, στον όροφο του σπιτιού, που αποτελεί προέκταση του εσωτερικού χώρου. Χαρακτηρίζει τα περισσότερα σπίτια του Βαρουσίου και αποτελεί στοιχείο πολλών βορειοελλαδίτικων αρχοντικών, με άλλη ίσως ονομασία, όπως “ηλιακός “ ή “κρεββάτα” στα Γιάννενα, ή “λιακωτό” στη Βέροια. Πολλές φορές προεξείχε από τον τοίχο είναι ανοιχτό, και στηρίζονταν με αντηρίδες ξύλινες με προσκέφαλα., που κρατάνε τα δοκάρια της στέγης. Συχνά επίσης διαμορφώνεται ένα είδος τοξοστοιχίας με τόξα από μπαγδατί, που παλιότερα ...
Από την απώτατη αρχαιότητα το άλογο συνεισέφερε στον άνθρωπο, πρώτα ως τροφή, κατόπιν στις μεταφορές του, στον πόλεμο και τέλος, ως σήμερα, στη διασκέδαση. Το άλογο, είναι κοινωνικό ζώο που ζει άγριο σε αγέλες. Δεν έχει δυνατές άμυνες κατά των σαρκοβόρων, εκτός από τις κλοτσιές που δίνει και το γρήγορο τρέξιμό του, γι’ αυτό και η φύση το προίκισε με το χάρισμα να κοιμάται ελάχιστα, ξαπλωμένο στο έδαφος. Όταν συμβαίνει αυτό, ποτέ δεν ξαπλώνει όλη η αγέλη. Μερικά άλογα μένουν ξάγρυπνα και φρουρούν εκείνα που κοιμούνται με βαθύ ύπνο. Όμως, το άλογο χρειάζεται μόνο 15 λεπτά βαθύ ύπνου. Μετά ξυπνάει και σηκώνεται με αρκετά αργές κινήσεις. Τον υπόλοιπο χρόνο παίρνει υπνάκους όρθιο! Αυτό το κάνει για να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, έτσι, τόσο στην άγρια φύση όσο και στην υπηρεσία του ανθρώπου, το άλογο είναι πάντοτε έτοιμο να δράσει. Πώς όμως κατορθώνει να στέκεται όρθιο ενώ κοιμάται; Αυτό είναι δυνατό γιατί τα μπροστινά του πόδια ακινητοποιούνται με το βάρος του σώματός του που πέφτε...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου