ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ: Μουσικό ταξίδι με την αρχαία ύδραυλη



του γιώργου ξηρού


Στις 30/3/2018  στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αίθουσα του Παρθενώνα, πραγματοποιήθηκε  μια σπάνια μουσική εκδήλωση, ένα ρεσιτάλ με ήχους από ύδραυλη και άρπα. Η εκδήλωση οργανώθηκε  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
Την παρουσίαση του αρχαίου οργάνου την έκανε ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, αναφερόμενος στην ιστορία της :Τον Αύγουστο του 1992, σκάβοντας απέναντι από την έπαυλη του Διονύσου στο Δίον, ανακαλύφθηκε από τον καθ. Δημήτρη Παντερμαλή και τους συνεργάτες του ένα μουσικό όργανο, αυτό που οι αρχαίοι ονόμαζαν «ύδραυλις» και που στα μεσαιωνικά χρόνια εξελίχθηκε στο εκκλησιαστικό όργανο της Δυτικής Εκκλησίας. Η  ύδραυλις του Δίου χρονολογείται τον 1ο αι. π. Χ. και είναι το παλαιότερο μουσικό όργανο του είδους του που έχει σωθεί. Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ανακατασκεύασε το μουσικό αυτό όργανο ακολουθώντας πιστά το αρχαιολογικό εύρημα του Δίου.
Μελωδικοί ήχοι ακούστηκαν από την ανακατασκευασμένη ύδραυλη και  την καταξιωμένη οργανίστα Ουρανία Γκάσιου, αλλά  μελωδικοί ήχοι της άρπας από τον  μουσικό Θοδωρή Ματούλα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Ελένη Γλυκατζή Αρβελέρ και η κα Δήμητρα Φιλίππου.




















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!