Τα δύο μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ στην Επίδαυρο


Στη σκηνή της Επιδαύρου θα συναντηθούν τον Ιούλιο οι βραβευμένοι με Όσκαρ Κέβιν Σπέισι και Σαμ Μέντες, σκηνοθέτης του «American Beauty».

Τα δύο μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ θα ανεβάσουν την παράσταση Ριχάρδος Γ' του Σαίξπηρ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, ανακοίνωσε σήμερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιώργος Λούκος, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου.

Παρά τη μείωση του προϋπολογισμού φέτος -3,2 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα 4 πέρυσι και τα 5 εκατομμύρια ευρώ πρόπερσι- οι διοργανωτές ελπίζουν πως το φεστιβάλ θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία στα εισιτήρια, όπου πέρυσι σημείωσε ρεκόρ με 170.000 θεατές.

Πέρυσι μάλιστα -για πρώτη χρονιά από το 2006- το Φεστιβάλ Αθηνών κατάφερε να έχει κέρδος 411.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι το διεθνές σκέλος του φεστιβάλ είναι «εντυπωσιακό». Στάθηκε επίσης στη σχέση του φεστιβάλ με την πόλη. Όπως είπε παραστάσεις, δράσεις και συναυλίες παρουσιάζονται σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας (από το λιμάνι του Πειραιά ως την Τεχνόπολη και από την Πειραιώς μέχρι το Ηρώδειο), γεγονός που -όπως είπε- αλλάζει την ανθρωπογεωγραφία της πόλης.


Κέβιν Σπέισι στην Επίδαυρο

Η συνεργασία Μέντες-Σπέισι θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 29 και 30 Ιουλίου -πιθανώς να δοθεί και μια τρίτη παράσταση στις 31 Ιουλίου.

Το έργο εντάσσεται στο The Bridge Project, το οποίο ξεκίνησε το 2009 ως μία τριετής καλλιτεχνική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ του Old Vic Theatre (Λονδίνο), της Brooklyn Academy of Music (ΗΠΑ) και της εταιρείας παραγωγής Neal Street Productions.

Φιλοξενείται για δεύτερη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, μετά το Χειμωνιάτικο Παραμύθι (το 2009) με τον Ίθαν Χοκ.


Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Με μειωμένο μπάτζετ, αλλά με πολλές δράσεις έρχεται το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.

Στην πρώην κορεάτικη αγορά θα παρουσιαστεί για δεύτερη φορά μια παράσταση με ερμηνείες, τραγούδι και χορό σε επιμέλεια Γιώργου Νανούρη (1-2 Ιουνίου).

Μια σειρά μονολόγων θα παρουσιαστούν στην Πειραιώς 260 και στο Από Μηχανής Θέατρο, ενώ ο Θωμάς Μοσχόπουλος παρουσιάζει το αυτοσχέδιο συλλογικό έργο «Μέδουσα: Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια» (από 13-17 Ιουνίου στην Πειραιώς 260). Με... σχεδίες ασχολείται και η Αριάν Μνουσκίν στο «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας» (10-12 και 15-19 Ιουνίου σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα).

Ο Σταύρος Τσακίρης συνεργάζεται με τον Κωνσταντίνο Ρήγο για να φέρουν στο Ηρώδειο στιγμές από τη ζωή του θρυλικού χορευτή Βασλάβ Νιζίνσκυ (18 Ιουνίου), ενώ οι «Πολεοδομίες» περιλαμβάνουν πέντε προτάσεις σε ταράτσες ή αυλές από μικρούς θιάσους.

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο «Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων» (Ηρώδειο στις 29-30 Ιουνίου).

Στο ξένο θέατρο, ο Ρομέο Καστελλούτσι έρχεται στη χώρα μας για δεύτερη φορά με την παράσταση «On the Concept of the Face, regarding the Son of God», όπου εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με την εικόνα του Θεού (22-25 Ιουνίου στην Πειραιώς 260).

Ο Πολωνός σκηνοθέτης Κρυστόφ Βαρλικόφσκι παρουσιάζει την «(Α)πολλωνία», όπου προσεγγίζει τη θυσία μέσα από τρεις γυναικείες μορφές: την Ιφιγένεια, την Άλκηστη και την Πολωνή Απολόνια Μαχζύνσκα που σκοτώθηκε σε μια προσπάθεια να σώσει 25 Πολωνοεβραίους στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (28 Ιουνίου-1 Ιουλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών).

Ο Νικολάι Κολυάντα ανεβάζει «Άμλετ» (7-9 Ιουλίου στην Πειραιώς 260), ο Ουαζντί Μουαουάντ τις «Γυναίκες» που περιλαμβάνει τις τραγωδίες Τραχίνιες, Αντιγόνη και Ηλέκτρα (9-10 Ιουλίου στο Ηρώδειο), ενώ το πρωτοποριακό -όταν παρουσιάστηκε το 1913- Λούλου ανεβάζει ο Μπομπ Ουίλσον.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις σύγχρονου χορού, ενώ διεθνείς προσωπικότητες έρχονται να χορέψουν στην Αθήνα, Ανάμεσά τους η Συλβί Γκιλλέμ (19-20 Ιουλίου στο Ηρώδειο) και η Forsythe Company με το «Yes we can't» (3-5 Ιουλίου στην Πειραιώς 260).

Όσον αφορά τη μουσική, φέτος διοργανώνεται αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη (3, 6 και 8 Ιουνίου στην Πειραιώς 260), στον Φραντς Λιστ (12 Ιουνίου στο Ηρώδειο) και στον Οδυσσέα Ελύτη (24 Ιουνίου). Μουσικοί από την Τυνησία και την Αίγυπτο που συνέβαλλαν στις πρόσφατες εξεγέρσεις έρχονται στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου στην Τεχνόπολη.

Αφιερώματα διοργανώνονται επίσης στον Γκούσταβ Μάλερ (26 Ιουνίου και 15 Ιουλίου στο Ηρώδειο), ενώ «Η κόρη της καταιγίδος» του Θ.Σακελλαρίδη παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το 1923 (13-14 Ιουνίου στην Πειραιώς 260).

Παράλληλα, οι όπερες που θα παρουσιαστούν είναι οι: «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης», «Η στέψη της Ποππαίας» και «Ευγένιος Ονιέγκιν».

Στην Επίδαυρο

Λιγότερες παραστάσεις θα ανέβουν φέτος στην Επίδαυρο.

Εκτός από τον «Ριχάρδο Γ'», στη σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου θα παρουσιαστούν:


•«Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη με τον ίδιο και τους Τάκη Παπαματθαίου, Γιώργο Γαλίτη, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και άλλους (1-2 Ιουλίου)
•«Μικρά Διονύσια»: με αφορμή τα 50 χρόνια παρουσίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος γίνεται μια παράσταση γιορτή-φόρος τιμής στο Κ.Θ.Β.Ε (8-9 Ιουλίου)
•«Σκηνοβάτες»: Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει μια παράσταση σε κείμενα από τις απαρχές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο. Σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή με τους Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Νίκο Κουρή, Τάνια Τρύπη (15-16 Ιουλίου).
•«Μήδεια» ανεβάζει ο Αντώνης Αντύπας, με την Αμαλία Μουτούση στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Χρήστο Λούλη στον ρόλο του Ιάσωνα (22-23 Ιουλίου).
•«Ηρακλή Μαινόμενο» παρουσιάζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου με τους Νίκο Καραθάνο, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνά Χατζησάββα, Θοδωρή Αθερίδη (5-6 Αυγούστου).
Παράλληλα, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου θα εμφανιστούν ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Μόνικα, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Vassilikos, καθώς και ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!