Το Τσερνόµπιλ του πετρελαίου


Επειτα από έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon της BP, πέντε εκατοµµύρια βαρέλια πετρελαίου διέρρευσαν στον κόλπο του μεξικού. Είναι η µεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ενας χρόνος συµπληρώθηκε την Τετάρτη από τη µεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, την έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon της BP που είχε ως αποτέλεσµα να διαρρεύσουν στον Κόλπο του Μεξικού πέντε εκατοµµύρια βαρέλια πετρελαίου. Συγγενείς των 11 εργαζοµένων που σκοτώθηκαν πέταξαν πάνω από τα νερά όπου χάθηκανοι δικοί τους, κάτοικοι των ακτών οργάνωσαν τελετές µνήµης, ο Οµπάµα υποσχέθηκε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και η BP έσπευσε, στην εκπνοή της προθεσµίας πουόριζε ο νόµος, ναµηνύσει την ιδιοκτήτρια της εξέδρας,Transocean και την κατασκευάστρια του ελαττωµατικού συστήµατος αποτροπής εκρήξεων, Cameron International, µπας και ελαφρύνει ο δικός της λογαριασµός. Για το περιβάλλον, ο οριστικός λογαριασµός αργεί ακόµα.

Σήµερα πάντως, 35 επιστήµονες που ερωτήθηκαν σχετικά από το πρακτορείο Associated Press, βαθµολόγησαν την... υγεία του Κόλπου του Μεξικού µε 68 στα 100.

Καθόλου άσχηµα, αν σκεφτεί κανείς πως πριν από την πετρελαιοκηλίδα, τον βαθµολογούσαν µε 71. Οι επιστήµονες οµολογούν εντούτοις πως θα χρειαστούν χρόνια για να αποτιµηθούν οι πραγµατικές επιπτώσεις. Μόλις το 25% του πετρελαίουπου χύθηκε στη θάλασσα κάηκε ή συλλέχθηκε. Η τύχη του υπόλοιπου 75% παραµένει αβέβαιη. Η συνεχήςκίνηση των υδάτων στονΚόλπο δυσκολεύει τα πράγµατα.Οµάδα ειδικών παίρνει δείγµατα και βρίσκει ίχνη πετρελαίου – µια άλλη επιστρέφει στο ίδιο σηµείο λίγες µέρες αργότερα, αλλά το νερό κάτωαπό το σκάφος δεν είναι πια το ίδιο. Ενα µέρος του πετρελαίου καταναλώθηκε από τα θαλάσσια µικρόβια, ένα άλλο κατακάθισε στον πυθµένα. Από τις αρχές της χρονιάς, περισσότερα από 150 δελφίνια, έχουν ξεβραστεί στις ακτές, 180 θαλάσσιεςχελώνες έχουν βρεθεί νεκρές. Φταίει η πετρελαιοκηλίδα; Η αρµόδια αρχή των ΗΠΑ δενδηµοσιοποιεί τις νεκροψίες, κρατά κλειστάτα χαρτιά της ενόψει της οριστικής δίκης εις βάρος τηςBP και των υπολοίπων που θα γίνει του χρόνου. Προς το παρόν, πάντως, µόλις 3,84 δισεκατοµµύρια δολάριαέχουν δοθεί σε 176.540 ενάγοντες από το ταµείο αποζηµιώσεων, ύψους20 δισεκατοµµυρίων δολαρίων, που συγκρότησε η BP.


Ενας χρόνός μετά την καταστρόφη στον κόλπο του Μεξικού



Τραγικός απολογισµός για ψάρια και θαλασσοπούλια

7 Ιουλίου του 2010. Σε πρώτο πλάνο, ένα ψάρι σε κατάσταση αποσύνθεσης. Στο δεύτερο, συνεργείο καθαρίζει τις ακτές του Γουέιβλαντ, στον Μισισιπή, από το πετρέλαιο της BP. Περίπου 82.000 θαλασσοπούλια, 6.000 χελώνες, 26.000 δελφίνια και φάλαινες υπολογίζεται ότι χάθηκαν.

Εναν χρόνο µετά, µπάλες πίσσας εξακολουθούν να ξεβράζονται κάπου κάπου στις παραλίες και οι ψαράδες αντιµετωπίζουν ένα αβέβαιο µέλλον


Ενα µπουκάλι µε... κακό µαντάτο

Μπουκάλι στην παραλία Πενσακόλα της Φλόριντα καλυµµένο µε πετρέλαιο που διέρρευσε από την πετρελαιοπηγή Μακόντο, µετά την καταστροφή της πετρελαϊκής εξέδρας (η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 4 Ιουνίου 2010)




Ο αγώνας των πελεκάνων

Πελεκάνοι µαύροι από το πετρέλαιο που διέρρευσε µετά την καταστροφή της πετρελαϊκής εξέδρας deepwater Horizon έχουν συγκεντρωθεί από τα σωστικά συνεργεία και περιµένουν να καθαριστούν στο κέντρο διάσωσης που δηµιούργησε στο Φορτ Τζάκσον της Λουιζιάνας το Ερευνητικό Κέντρο ∆ιάσωσης Πτηνών (η φωτογραφία αριστερά τραβήχτηκε στις 7 Ιουνίου 2010).

Στη δεξιά φωτογραφία µία εικόνα από το παρόν.

Νεοσσοί πελεκάνοι στο νησί Κατ της Λουιζιάνας.

Η εικόνα µοιάζει ευοίωνη, απόδειξη πως το περιβάλλον έχει επανέλθει σε σηµαντικό βαθµό – το Κατ είχε καλυφθεί πλήρως από το πετρέλαιο που διέρρευσε εξαιτίας της έκρηξης. οµως το έδαφός του έχει διαβρωθεί και η µαγκρόβια βλάστηση που χρησιµοποιούν οι πελεκάνοι για τις φωλιές τους έχει µειωθεί σηµαντικά


Κολυµπώντας στο πετρέλαιο

Μια θαλάσσια χελώνα καλυµµένη µε πετρέλαιο κολυµπάει στα ανοικτά του νησιού Γκραν Τερ της Λουιζιάνας (η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 8 Ιουνίου 2010).

Η έκρηξη που σηµειώθηκε στις 20 Απριλίου 2010 στην πετρελαϊκή εξέδρα deepwater Horizon, στον Κόλπο του Μεξικού, στοίχισε τη ζωή σε 11 εργάτες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!