ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ
Οι μεγάλες ανακαλύψεις στη σπουδαία αρχαία πόλη της Κρήτης
προκαλούν την επιστημονική κοινότητα
Του Παναγιωτη Παναγοπουλου
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Σε ντετέκτιβ της αρχαιότητας αναγκάζονται να μετατραπούν οι αρχαιολόγοι της ομάδας που εργάζεται στην ανασκαφή της Αρχαίας Ελεύθερνας υπό την επίβλεψη του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη. Κι αυτό γιατί ένα νέο εύρημα ανατρέπει ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις ταφικές συνήθειες.
Στη Νεκρόπολη της Ελεύθερνας, όπου η ανασκαφή συνεχίζεται τα τελευταία 27 χρόνια, τα ευρήματα αποκαλύπτουν διαρκώς νέα στοιχεία. Στην αρχαία πόλη του Ρεθύμνου, οι νεκροί άνδρες αποτεφρώνονταν και οι γυναίκες και τα παιδιά θάπτονταν. Ομως σε ένα από τα πιθάρια - τάφους βρέθηκαν θαμμένοι μαζί μια γυναίκα 25- 27 ετών και ένας άνδρας νεότερης ηλικίας που είχε δίπλα του μία λόγχη. Κοινή ταφή δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα.
Η ταφή του ζευγαριού είναι ένα μυστήριο, το οποίο θα επιχειρήσουν να εξιχνιάσουν οι αρχαιολόγοι. Ο συγκεκριμένος τάφος, που χρονολογείται γύρω στο 650 π.Χ., είναι πηγή πλήθους πρωτότυπων ευρημάτων. Σε όλη την επιφάνεια του πιθαριού βρέθηκαν χρυσά ελάσματα (έχουν καταμετρηθεί 2.984 κομμάτια μέχρι τώρα), τα οποία πιστεύεται ότι αποτελούσαν το χρυσοκέντημα ενός υφάσματος σαν σάβανο, που κάλυπτε τα δύο σώματα.
Οργανικό υλικό
Αλλωστε στο πιθάρι βρέθηκαν και υπολείμματα ινών οργανικού υλικού, μαλλιού ή λιναριού. Η χρυσοκέντητη διακόσμηση, όπως μας είπε ο κ. Σταμπολίδης στο σπίτι των αρχαιολόγων της ανασκαφής στην Ελεύθερνα, αποτελείται από κύκλους, ρόμβους, τετράγωνα και περίτμητες μορφές.
Εκατοντάδες χάντρες (386) από χρυσό, άργυρο, ήλεκτρο, αμέθυστο, φαγεντιανή και άλλα υλικά, βρίσκονται επίσης στο ταφικό πιθάρι μαζί με έναν χρυσό σκαραβαίο και ένα ακόμη πρωτοφανές εύρημα. Ενα χρυσό κόσμημα με τη μορφή λίλιουμ, που δεν έχει καμία σχέση με τα μινωικά κρίνα. Το κόσμημα που έχει μήκος περίπου τρία εκατοστά και χαρακτηρίζεται εξαιρετικής λεπτότητας από τον κ. Σταμπολίδη, είναι ένας «γρύλος», έχει δηλαδή μια απεικόνιση που παρουσιάζει μορφή όπως και να το κοιτάξει κανείς. Από τη μια πλευρά εμφανίζεται μια μέλισσα. Γυρίζοντάς το ανάποδα απεικονίζεται μια θεότητα.
Η ανασκαφή της Νεκρόπολης της αρχαίας Ελεύθερνας είναι ουσιαστικά έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες. Ενα σύγχρονο στέγαστρο εμβαδού 1.400 τ.μ. με κρεμαστούς διαδρόμους και αντοχή σε σεισμούς έως και οκτώ Ρίχτερ, έχει καλύψει την ανασκαφή. Ενώ όμως η κατασκευή είναι απολύτως έτοιμη, χρειάζεται να λυθούν ακόμη δύο εκκρεμότητες, ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος. Να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος μέχρι την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και να φτάσει το ρεύμα με υπόγειο καλώδιο, μια δαπάνη της τάξης των 167.000 ευρώ.
Εκτός από το στέγαστρο, η αρχαία Ελεύθερνα σύντομα θα αποκτήσει και το μουσείο της ανασκαφής. Ηδη έχουν εξασφαλιστεί ο χώρος και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ (τρία εκατομμύρια ευρώ) και απομένουν οι τυπικές υπογραφές για τη δημοπράτηση του έργου. Στο μουσείο των 1.635 τ.μ. θα στεγαστούν περίπου 5.000 αντικείμενα, όλα από την ανασκαφή της Ελεύθερνας.
Εμφαση στον τουρισμό
Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεκρόπολης της Ελεύθερνας, είναι μια από τις περιοχές που εντάσσονται στις εναλλακτικές διαδρομές τουρισμού του Ρεθύμνου. Τοπικές οργανώσεις σαν το «Οικομουσείο», προωθούν μια διαφορετική αντίληψη για την τουριστική ανάπτυξη, με έμφαση στην ιστορία της περιοχής, τα αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, αλλά και στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού, όπως μουσική, χορός, γεύσεις.
Η τοπική κοινότητα με κεντρικό σημείο την αρχαία πόλη της Ελεύθερνας, συμμετέχει σε αυτή τη διαφορετική προσέγγιση για τη σχέση του τόπου με τον επισκέπτη, όπως παρουσιάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Σημεία των διαδρομών πέρα από την ανασκαφή είναι τα μιτάτα, τα πέτρινα καταφύγια των βοσκών στον Ψηλορείτη, καθώς και βιολογικές καλλιέργειες.



ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!