Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Τα βουτήματα, τα πασίγνωστα μπισκότα που συναντώνται πολλές φορές με γέμιση σοκολάτας ή μαρμελάδας είναι δημοφιλές συνοδευτικό των ζεστών ροφημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Υπάρχει όμως μια μικρή διαφορά. Η ελληνική καλή συμπεριφορά επιτρέπει το βούτημα του μπισκότου στο ρόφημα, κάτι που θεωρείται απρεπές στο εξωτερικό. Πίσω από την μάλλον ασήμαντη αυτή πληροφορία κρύβεται μια μεγάλη διαφορά στην ιστορία των γλυκών σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Στην Ευρώπη – κυρίως τη Γαλλία - , από πολύ νωρίς υπήρχαν ζαχαροπλαστεία όπου μαλακά γλυκά συντηρούνταν για να φαγωθούν πλάι στο ζεστό ρόφημα – σοκολάτα, καφέ ή τσάι. Το μπισκότο, όπως και το παξιμάδι, δεν βουτιέται στο ρόφημα, παρά μόνο από αγρότες και φτωχούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου. Στην Ελλάδα πάλι, ο μικρός αριθμός των ζαχαροπλαστείων, που εμφανίστηκαν αργά, λόγω της περιορισμένης αστικής τάξης που τα επισκεπτόταν, αύξησε τη δημοτικότητα των σκληρών υποκατάστατων στα μαλακά γλυκά της Ευρώπης, τα οποία διατηρούνταν ευκολότερα στο σπίτι και μαλάκωναν μόλις έμπαιναν στο ζεστό ρόφημα. Έτσι, το βούτημα του μπισκότου εδραιώθηκε τόσο στο τοπικό μας «σαβουάρ βιβρ» έτσι ώστε τα σκληρά γλυκίσματα να ονομαστούν «βουτήματα»!
ΠΗΓΗ: αρχαιολογια on line
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου