Στο 16ο Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεµιέρας»

Τρελές κωµωδίες, ανεξάρτητα φιλµ και σινεµά στα όρια
Του Παύλου Θ. Κάγιου
Χωρίς την ταινία «Α Serbian Film», την οποία απέσυρε από το πρόγραµµα ο παραγωγός της ύστερα από τον θόρυβο για τον βιασµό βρέφους σε µία σκηνή του, αλλά µε πάνω από 150 ταινίες, δείγµατα του παγκόσµιου ανεξάρτητου σινεµά, µε νέες ελληνικές παραγωγές και έναν «ογκόλιθο της κλασικής κωµωδίας», τον Ερνστ Λιούµπιτς, ξεκινά την Τετάρτη 15 Σεπτεµβρίου το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεµιέρας Conn-Χ».

«Κόντρα στις επιπτώσεις της οικονοµικής κρίσης συνεχίζει το µοναδικό κινηµατογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας», είπε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Το ελληνικό σινεµά θα εκπροσωπηθεί στο φεστιβάλ µε 4 νέες ταινίες: «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, από το βιβλίο του Σωτήρη Δηµητρίου, «Μέσα στο δάσος» του Αγγελου Φραντζή, «45 m2» του Στράτου Τζίτζη («Σώσε µε»), «Χάρισµα» της Χριστίνας Ιωακειµίδη.

Επτά ταινίες του Ερνστ Λιούµπιτς, µάστορα της κωµωδίας, που στα φιλµ του έπαιξαν οι Τζέιµς Στιούαρτ, Γκρέτα Γκάρµπο, Μάρλεν Ντίτριχ, Γκάρι Κούπερ, Μορίς Σεβαλιέ κ.ά. περιλαµβάνει το αφιέρωµα του φεστιβάλ στο έργο του.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τµήµα θα προβληθούν 25 φιλµ νέων σκηνοθετών και θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις της Επιτροπής Νέων που αποτελείται από νέους 18-25 ετών, φοιτητές κινηµατογραφικών σχολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα αποφασίσουν ποια ταινία θα βραβευτεί µε τη Χρυσή Αθηνά (και µε έπαθλο 10.000 ευρώ).

Στο φετινό φεστιβάλ υπάρχουν κι άλλα αφιερώµατα, όπως το «Μετά τα Μεσάνυχτα» µε προκλητικά θρίλερ, «Σινεµά στα Ορια» µε ακραία φιλµ, ντοκιµαντέρ, αλλά και το τµήµα «Μικρές Ιστορίες» µε µικρά ανεξάρτητα φιλµάκια.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!