ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το μέτωπο της Μικράς Ασίας και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος σε σπάνιες φωτογραφίες

 Η ανεύρεση φωτογραφικών αρχείων συνδεδεμένων με σημαντικά κεφάλαια της νεότερης ελληνικής ιστορίας συγκινούν πάντα και προκαλούν το ενδιαφέρον των συλλεκτών. Κατά την πρόσφατη (2/3) δημοπρασία του οίκου «Α. Καραμήτσος» πουλήθηκαν, ανάμεσα σε πολλά άλλα σπάνια και ενδιαφέροντα τεκμήρια και εκδόσεις, δύο ενότητες που αναφέρονται η μία στη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922) και η άλλη στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο το 1940. Οπως ήταν αναμενόμενο, και οι δύο συλλογές προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον, γι’ αυτό προς χάριν των αναγνωστών μας παρουσιάζουμε ένα μικρό δείγμα. «Οι φωτογραφίες της Μικρασιατικής Εκστρατείας συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού, γεγονός που καταδεικνύεται και από τις τελικές τιμές πώλησης», σχολιάζουν από τον οίκο δημοπρασίας «Α. Καραμήτσος». «Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο λαχνός 9018 με τιμή εκκίνησης 100 ευρώ και τιμή πώλησης τα 600, ή ο λαχνός 9029 με τιμή εκκίνησης τα 90 και τιμή πώλησης τα 350 ευρώ».

Ο Λέων Φραντζής (1889-1965) υπήρξε πολεμικός ανταποκριτής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. (A. ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ)
© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ο Λέων Φραντζής (1889-1965) υπήρξε πολεμικός ανταποκριτής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. (A. ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ)

Οι 66 φωτογραφίες από το μέτωπο της Μικράς Ασίας αποτυπώνουν δραματικά και απολύτως ρεαλιστικά στιγμιότυπα από τις πολεμικές επιχειρήσεις, «σπάνιες σκηνές από πόλεις και χωριά της Μικράς Ασίας, ενώ αποτυπώνονται και οι επιτελικοί πρωταγωνιστές τόσο από το ελληνικό όσο και από το τουρκικό στρατόπεδο». Τέσσερις από τις φωτογραφίες αυτές αποδίδονται στον Ανρί-Πολ Μπουασονά (1894-1966), υιό του διάσημου φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά. Σχετικό λεύκωμα με τις φωτογραφίες του Ανρί-Πολ Μπουασονά είχε εκδοθεί παλαιότερα από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Μουσείο Μπενάκη.

Μεγάλο μέρος του πολύτιμου αρχείου του Λέοντος Φραντζή φυλάσσεται στους χώρους του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. (Α. ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ)
© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Μεγάλο μέρος του πολύτιμου αρχείου του Λέοντος Φραντζή φυλάσσεται στους χώρους του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. (Α. ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ)

«Τόσο το φωτογραφικό στυλ, η ποιότητα εκτύπωσης και τα φωτογραφικά καρέ παραπέμπουν στον συγκεκριμένο φωτογράφο», αναφέρεται από τον οίκο δημοπρασιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η ενότητα με τις 42 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων που περιέχονται στο φωτογραφικό λεύκωμα του Λέοντος Φραντζή (1889-1965), από το ελληνοϊταλικό μέτωπο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου δρούσε ως πολεμικός ανταποκριτής (πώληση στις 2.200 ευρώ με τιμή εκκίνησης τα 1.000). Μεγάλο μέρος του αρχείου του Λέοντος Φραντζή φυλάσσεται στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ (Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο – Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης). Υπήρξε αυτοδίδακτος φωτογράφος της εποχής του Μεσοπολέμου που κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πολεμικός ανταποκριτής. Απέκτησε φήμη κυρίως για τις θεατρικές φωτογραφίες του, καθώς είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο. Αλλά οι πολεμικές φωτογραφίες του είναι άκρως ανθρωποκεντρικές και εκφράζουν μια καλλιεργημένη προσωπικότητα με ουμανιστικές αξίες.

Στιγμιότυπο από το μικρασιατικό μέτωπο. Η φωτογραφία αποδίδεται πιθανώς στον Ανρί-Πολ Μπουασονά, υιό του Φρεντ Μπουασονά. (Α. ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ)
© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Στιγμιότυπο από το μικρασιατικό μέτωπο. Η φωτογραφία αποδίδεται πιθανώς στον Ανρί-Πολ Μπουασονά, υιό του Φρεντ Μπουασονά. (Α. ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!