Η "στέγη" μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας - δράσης

 


Ένας πολιτιστικός χώρος ορίζετε ως ένας χώρος ή μία κοινότητα που έχει το δικό του πολιτισμό. Διαθέτει και εκφράζει χαρακτηριστικά: αισθητικά, συμβολικά, πολιτισμικά, πνευματικά, τεχνολογικά.  

Έτσι μπορεί να έχει φυσική υπόσταση, όπως μία αίθουσα τέχνης, ένα μουσείο, ένα πολιτιστικό μνημείο, μία γειτονιά, ένα κτήριο εξοπλισμένο ή μη, ή να έχει άυλη υπόσταση όπως τα έθιμα, η κοινότητα ή  κοινωνία. Καθορίζεται από την τοποθεσία του : η γειτονιά, η πόλη, η περιοχή  η χώρα και  τα βιώματα που πιθανόν να έχουμε εμείς με αυτόν τον χώρο. Μπορεί να είναι μεταφορικός, πραγματικός, εσωτερικός, ανοικτός, ιδιωτικός, δημόσιος, με διαφορετικό μέγεθος, εστιάζοντας σε τοπικές συνθήκες ή παγκόσμια φαινόμενα.

Συνεπώς για την αναζήτηση και εύρεση του κατάλληλου χώρου της καλλιτεχνικής δράσης θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς αναζητάμε, τι υπάρχει, αλλά και να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τα χαρακτηριστικά του πολιτιστικού χώρου που αυτός θέλει να εκφράσει. Μπορεί εκ των προτέρων να έχουμε διερευνήσει τα χαρακτηριστικά που έχει και προσφέρει. Μπορεί και χωρίς καμιά γνώση  για τον χώρο αυτόν, μέσω των αισθητηριακών και κοινωνικών αξιών μας  να  μας εμπνεύσει,  αλλά και πέρα των προσωπικών και αισθητηριακών αναγκών  να απευθυνθεί στον καθένα από εμάς.  

Υφίσταται  αλληλεπίδραση μεταξύ χώρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας και  δημιουργείται  μέσα από αντικείμενα, φωνές, φωτισμούς, ατμόσφαιρα, βιωματική εμπειρία, κ.λπ. Εξάλλου πολλές φορές οι ίδιοι χώροι είναι από μόνοι τους καλλιτεχνικές  δημιουργίες- τέχνη και επηρεάζουν τις ιδέες , αντιλήψεις, αισθήσεις μας, συνειδητά ή ασυνείδητα.

Διαπιστώνουμε ότι ορατοί και αόρατοι πολιτιστικοί κώδικες χαρακτηρίζουν έναν πολιτιστικό χώρο, γι αυτό και για την επιλογή ενός τέτοιου χώρου, για την παρουσίαση μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας , μπορεί να είναι κάθε χώρος που η αισθητική και οι αξίες του να βρίσκονται σε έναν διάλογο με την συγκεκριμένη δράση, τους δημιουργούς, το κοινό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!