Έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου: Υπέρ πίστεως και πατρίδος



 Την προσφορά της Εκκλησίας στην Εθνεγερσία του 1821 φωτίζει η νέα περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που θα μείνει ανοιχτή μέχρι και τις 30 Μαΐου.

Στον πρώτο όροφο του μεγάρου της Δουκίσσης της Πλακεντίας, απέναντι από την είσοδο του μουσείου στη λεωφόρο Β. Σοφίας, η έκθεση με τίτλο «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος – Η συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821» απλώνεται σε 12 ενότητες στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να δει την Ιστορία και τον ρόλο της Εκκλησίας, μέσα από εκδόσεις, έγγραφα που αναφέρονται στον Αγώνα, όπλα, εικόνες, τάματα, φυλαχτά, κεντήματα, εκθέματα για τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης όπως το νεκρικό εκμαγείο της μορφής του Θ. Κολοκοτρώνη, επίσης αντικείμενα για τον ρόλο της Φιλικής Εταιρείας και άλλα, λέει στην «Κ» ο Σταμάτης Ζάννος, υπεύθυνος για τον μουσειογραφικό σχεδιασμό της έκθεσης.

Όλα τα κειμήλια προέρχονται από ιερούς ναούς, μονές και εκκλησιαστικά μουσεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη Μονή Ιβήρων του Αγίου Ορους, από συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου καθώς και τις ιδιωτικές συλλογές των Βασίλη Κορκολόπουλου, Ντίνου Νοταρά και Μιχαήλ-Μάριου Σκούλλου. Την έκθεση διοργάνωσε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το ΒΧΜ.

Στο μεταξύ, «άνοιξαν» τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου για το πρώτο εξάμηνο του 2022 και τις σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για τα: «Στα χρόνια του Βυζαντίου», «Από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο», «1571. Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Ημουν εκεί εκείνη την ημέρα… (Θερβάντες)», «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», που πραγματοποιούνται στο κτίριο της Β. Σοφίας. Υπάρχει όμως και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Λοβέρδου –το παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου–, που απευθύνεται σε μαθητές από τη Στ΄ Δημοτικού και άνω. Εχει τίτλο «Μαυρομιχάλη 6. Από το Μέγαρο Τσίλλερ στο Μουσείο Λοβέρδου» και περιλαμβάνει τη διπλή ιστορία του κτιρίου ως οικία αρχικά του Τσίλλερ και έπειτα του τραπεζίτη και συλλέκτη Δ. Λοβέρδου.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Ν ΣΥΚΚΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!