Ο κίνδυνος μιας ενιαίας ιστορίας

 


Μικρά παιδιά μέχρι και οι παγκόσμιοι ηγέτες, επηρεάζονται έντονα από τις ιστορίες.  

Η κατανόηση του κόσμου προέρχεται από τις ιστορίες που ακούμε και λέμε. Γι αυτό είναι  τόσο σημαντικό να εξετάζουμε περισσότερες από μία ιστορίες. Μια μοναδική ιστορία μας δίνει μια ελλιπή εικόνα των διαφορετικών κοινοτήτων.  

Οι εικόνες οδηγούν σε στερεότυπα που μπορεί να είναι επιβλαβή. Επίσης, ισχυροί άνθρωποι και   ομάδες έχουν περισσότερο έλεγχο για το ποιες ιστορίες να λέγονται και πώς να λέγονται.

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ιστορίες για να ενδυναμώνετε τους ανθρώπους, ως ιστορίες έχουν τεράστιο προσωπικό, κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο.

Η ιστορία μας όμως δεν πρέπει να είναι μονοσήμαντη.

Πώς την λένε, ποιος την λέει, πότε είναι η ιστορία μας ;

Το πόσες ιστορίες λέγονται, εξαρτώνται πραγματικά από την εξουσία. Δύναμη είναι η ικανότητα όχι απλώς να αφηγηθείς την ιστορία ενός άλλου ατόμου, αλλά να την κάνεις οριστική ιστορία αυτού του ατόμου.

Ο Παλαιστίνιος ποιητής Mourid Barghouti γράφει ότι αν θέλετε να αφαιρέσετε την ιστορία από έναν λαό, ο απλούστερος τρόπος για να το κάνετε είναι να πείτε την ιστορία του και  να ξεκινήσετε με το «δεύτερο». Ξεκινήστε την ιστορία με τα βέλη των ιθαγενών Αμερικανών, και όχι με την άφιξη των Βρετανών, και έχετε μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Ξεκινήστε την ιστορία με την αποτυχία του αφρικανικού κράτους και όχι με την αποικιακή δημιουργία του αφρικανικού κράτους, και έχετε μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Θα πρέπει η ιστορία να είναι όπως ο Νιγηριανός συγγραφέας  Chinua Achebe αποκαλεί «μια ισορροπία ιστοριών».

Οι ιστορίες έχουν σημασία. Πολλές ιστορίες έχουν σημασία. Οι ιστορίες έχουν χρησιμοποιηθεί για να απαξιώνουν και να κακολογούν, αλλά οι ιστορίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να ενδυναμώσουν και να εξανθρωπίσουν. Οι ιστορίες μπορούν να σπάζουν την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά οι ιστορίες μπορούν επίσης να επιδιορθώσουν αυτή τη σπασμένη αξιοπρέπεια.

Συνεπώς δεν υπάρχει μία ιστορία απορρίπτουμε τη μοναδική ιστορία, και τα στερεότυπα υπάρχουν πολλές ιστορίες.

Πληροφορίες από https://youtu.be/D9Ihs241zeg

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!